0
или защо изборът на конкретна операционна система има все по-малко значение.

Лютите спорове за предимствата на различните операционни системи във форумите и чатовете понякога дотолкова накаляват страстите, че ако всичко беше на живо, със сигурност щеше да се лее кръв. И така, коя е най-добрата от тях - Windows, Mac или Linux? Ние, обаче, ще се занимаем с един четвърти, неутрален вариант. Колкото и скандално да звучи, считаме, че изборът на операционна система има все по-малко значение.

Защо ли? Ами, защото за хората като нас, които ползват компютрите си предимно като пишещи машини, целият необходим софтуер, както и дисковото пространство, се намират онлайн. Така в нашият случай има само браузърът (тук рискуваме да налеем масло в огъня на друг ламерски спор) - ние ви препоръчваме Firefox.
Трябва ви текстов редактор, електронни таблици, фоторедактор или друго конвенционално приложение? Старомодните приложения, които се инсталират локално, вече не са ви необходими ? или поне в известна степен. Защото всички те си имат уеб аналози. Просто пускате браузъра и, в случай, че имате прилична връзка с Интернет, разбира се, всички важни за вас функции на операционната система и капацитета на твърдия диск получавате без пари онлайн; при това ? имате достъп до работата си от всяка точка на света.
А, сега, преди момчето от последния ред, крещящо: ?Абе, чукундури, ама на мен ми трябва програмата X, за да мога да си върша работата!? да извиси гласа си до четвърта октава, сериозно рискувайки физическото си здраве, дебело подчертаваме, че потребностите ни са скромни. Така не изключваме възможността това, което за нас е напълно достатъчно, във вашия случай наистина да е твърде ограничено за вашите нужди. Работата е там, че ние съвсем предумишлено се научихме да вършим всичко необходимо само с няколко уеб програмки. Факт, е, обаче, че подобен подход би сработил ефективно за голям процент от потребителите.
А ето я и нашата Google ОС, поддържана изключително от уеб приложенията на Google:

? Текстов редактор. Използваме Google Docs & Spreadsheets. Преди бяхме с по-старата й версия - Writely, тя също беше добра. Никога не сме били привърженици на претрупания MS Word ? дотогава бяхме с доста по-лекия текстов редактор с отворен код AbiWord. Но на домашните ни им писна да слушат бурята от каруцарски псувни, разразяваща се всеки път, когато някой забрави да си самоизпрати недовършената работа на електронната поща, затова в накрая всички преминахме на Google Docs.

? Електронни таблици. Отново - Google Docs & Spreadsheets. На този етап програмата не разполага с функционалното богатство на Excel или съответния модул в OpenOffice, но все пак върши достатъчно добра работа. Защото, честно казано, и преди ползвахме повечето от по-мощните и екзотични функции на Excel изключително рядко, а наблюденията ни показват, че подобна практика е в сила за огромното болшинство потребители. Пък и предполагаме, че в близко бъдеще програмата ще бъде подобрена.

? Електронна поща. Очевидно решение: Gmail. Тя е с порядък по-добра от повечето от локалните пощенски клиенти, превъзхожда и пощенските уеб услуги. Интерфейсът е изчистен, лек, търсенето е бързо и мощно... изобщо, за Gmail може да се напише цяла ода.

? Програма за четене на блогове. Пробвахме десетки програми за тази цел, сред тях няколко нелоши с локална инсталация, както и множество уеб такива. Но Google Reader стана нашия фаворит. Обикновено я използваме за четене 2-3 пъти дневно и постваме веднъж на ден.

? Софтуер за създаване на блогове. След като и тук преминахме през няколко повече или по-малко ефективни алтернативи, накрая се спряхме на WordPress. Разполага с пълния набор от базови функции, а освен това ? функционалността му може да се разшири с множество отлични плъгини.

? Фоторедактор. Една от малкото причини, поради която все още ползваме твърд диск, са снимките. Решихме и този проблем с помощта на Picasa Web Albums ? още едно от приложение на Google. Преди това експериментирахме с Flickr, но Picasa просто е по-добра. Освен това е отлично интегрирана с локалния си аналог за инсталиране на компютъра. Така организирахме хилядите си снимки на едно място.

? Твърд диск. За какво ни трябва твърдият диск? За да има къде да записваме системните файлове, текстови документи, таблици, снимки, аудиофайлове, PDF и прочее. Е, сега можете да съхранявате повечето файлове в мрежата. В Google Docs & Spreadsheets, Gmail и Picasa съхраняваме всички работни файлове в Интернет. Единственото, за което на този етап не успяхме да намерим идеалното решение ? са MP3-ките, но и без това не ги ползваме често служебно. А и сме сигурни, че скоро и за тях ще се намери някакво уеб решение. Всъщност, има няколко уеб услуги, които предлагат солидни файлови чекмеджета ? Box.net, MediaMaz (25 GB!), Gmail Drive и други.

? Файлов мениджър. Една от основните функции на ОС e управлението на файловете. Е, при положение, че почти всичките ни файлове са в Мрежата, за какво въобще ни е операционна система? След като използваме толкова много Google програми, прилагаме именно Google философията ? правим и организираме препратки към съответните файлове, или пък ползваме бързата и мощна търсачка на Google. Ще ви трябва известно време, за да свикнете с новите почини на работа, но повярвайте ни, това е доста по-удобен метод от съхранението на файловете в папки. Така спестявате време за съхраняване и търсене на информация. За разлика от традиционните, тази система не е йерархична, така че на първо време повечето хора трудно се адаптират към нея, но с времето се свиква.

? Резервни копия. Една от най-големите потенциални опасности при работата с твърдия диск е вероятността последния да се скапе най-неочаквано, с което да загубите и всички работни файлове, на които не сте създали резервни архивни копия. При положение, че правите всичките си файлове в Мрежата, винаги разполагате с резервните копия. Така спестявате значителен разход на време и сили за създаването им.

? Календар. Разбира се, става дума за Google Calendar ? лек и елементарен за използване календар. Въпреки, че не разполага с пълния набор от функции на настолните календари, за нашите цели върши работа.

? Единство на програмното осигуряване. Огромната част от софтуера, който ползвам, е правен от Google, но основния проблем, поне засега, е фактът, че тези услуги не са много добре интегрирани. Ето една стъпка в правилната посока, отново дело на Google - Google Personalize Homepage. За разликата от повечето потребители, които наслагват там разни дребни приложенийца, шаренийки и инструменти за четене на блогове, организирахме там връзки към гореизброените услуги. Добавяме и линкове към файловите хранилища, както и бележки за предстоящите задачи. И така, управляваме всичко от една страница.

? Разнообразни програми. Обикновено планираме задачите с в Tracks. За други дейности използвам още някои уеб приложение ? например Backpack и AutoHotkey.

? Firefox, естествено. Всичко може да се прави и в Internet Explorer, Opera или Safari, но Firefox всичко работи просто по-добре. Освен това, във него има още няколко твърде добри разширения като Foxmarks, Gmail Manager, FireFTP, Download Statusbar и Web Developer, с които сме свикнали. Дайте ни само Firefox, оттам нататък от наша гледна точка няма никакво значение, с каква операционна система е компютърът.

Дали уеб приложенията разполагат с функционалното богатство на традиционните програми, които се инсталират локално? Засега не. Но и така са напълно достатъчни за основните потребителски задачи, а и бързо прогресират с времето.

Дали засега може да минем без твърд диск и традиционния софтуер? Отговорът е ? не. Всички стари файлове си стоят на диска, но работим с тях все по-рядко. Новите записваме директно в Нета, пък и все по-рядко ни се налага да използваме старите приложения. Държим ги на компютъра просто за всеки случай ? ако попаднем на картинка в нестандартен формат, например.

Уверени сме, че ще дойде ден, в който ще можете да вършите всичко с уеб приложения, с което дългогодишните спорове за най-добрата операционна система ще отпаднат от само себе си.

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 1 минута

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 15 минути

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Свят Преди 42 минути

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 57 минути

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 1 час

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 1 час

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 1 час

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 1 час

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 1 час

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 1 час

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 часа

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 8 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 9 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 9 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 11 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС