0

Големите семейства са екологично престъпление. Намаляването на раждаемостта ще помогне за съкращаване на изхвърляните отработени газове в атмосферата.

Този неочакван начин за борба с глобалното затопляне предложиха британски експерти от фонда "Оптимално население" (Optimum Population Trust), които публикуваха вчера данните от проведеното от тях изследване, пише "Таймс".

Дейността на средностатистическия британец за периода на живота му води до изхвърлянето на 750 т въглероден двуокис, което е съпоставимо с 620 двупосочни полета Лондон-Ню Йорк.

Базирайки се на цената на тон въглероден двуокис на международния пазар от 42,50 лири стерлинги (85 долара), изследователите са изчислили, че доживотната "стойност на климатичните изменения на всеки новороден британец" е около 30 000 лири.

Ако се отчете очакваният прираст на населението на Британските острови до 2070 г. с 10 млн. души, то цената на този процес ще достигне 300 млрд. лири.

На основа на подобни изчисления авторите на доклада "Климатична стратегия на база на броя на населението" твърдят, че най-ефективното национално и глобално средство срещу климатичните промени е намаляването на раждаемостта.

Населението на Земята се очаква да нарасне с 2,5 млрд. души до 9,2 млрд. души до средата на века. Почти половината от този прираст ще се случи в развиващите се страни.