0

М оже би неочаквано, но се оказва, че тази малка машина има доста големи възможности. В тази статия, притежателите на моделa ще научат как могат да постигнат много по-висока производителност от онази, на която са били свидетели досега.

Е, геймърите не трябва да очакват да играят Crysis и Far Cry на него, но със сигурност ще останат доволни от подобренията в скоростта на работа.

Новата, 1.09 версия на BIOS-а, предоставена от Micro-Star International, дава възможност за доста голям овърклок на малкия Atom процесор. Beta 1.08 версията, която излезе преди няколко седмици също предлага функциите на 1.09, но освен че не е толкова оптимизирана, при нея съществуват и някой доста неприятни бъгове.

Накратко, това, което ще получите при обновяването е:

- Автоматичен овърклок с 8, 16 или 24 %, плюс увеличаване на видео паметта от 128 на 224 мегабайта, само чрез натискане на Fn+F10 (при включен кабел в ел.мрежата)

- Home, PgDn, PgUp и End бутоните вече функционират

- Fn+Insert NumLock позволява използването на цифровата клавиатура

- Отстранени са проблеми при Sleep mode и хибернацията

Тук ще може да прочетете в лесни стъпки как става цялата процедура по инсталирането на новия BIOS и овърклокването на MSI Wind. Единственото, което ще ви трябва са два файла и един MSI Wind.

Важно: Технически, при всяка една манипулация съществува известен риск и въпреки че сме тествали тези стъпки и всичко работи безпроблемно, ако не сте сигурни дали ще можете да се справите, по-добре не започвайте.

Стъпка 0

Преди да започнете с процедурата, убедете се, че разполагате с нова версия на System Control Manager (SCM). Някои потребители се оплакват от различни грешки, всички от които се предотвратяат чрез инсталация на последният SCM, а него може да изтеглите от тук - http://drivers.laptop.bg/data/MSI/WIND/scm_all_nb.zip

Стъпка 1

Смяната на BIOS е рискована и за по-голяма сигурност е важно да използвате ток от ел.мрежата, вместо от батерията. Изключете лаптопа, премахнете батерията, включете го в контакт и стартирайте Windows.

Стъпка 2

Свалете този файл - http://drivers.laptop.bg/data/MSI/WIND/msiwindbios109.zip, съдържащ официалната 1.09 версия на BIOS-a и модифицирана версия на Winflash за смяната на BIOS-a в Windows.

Стъпка 3

За всеки случай изключете Wi-Fi и Bluetooth модулите, както и всички периферни устройства от вашия Wind. Затворете също и всички антивирусни програми и защитни стени, които биха могли да изкарат някакви грешки по време на флашването на BIOS-a.

Програмирайте вашият Power-бутон да изключва компютъра, вместо да го хибернира или да го поставя в стендбай режим. Това става като натиснете десен бутон на десктопа -> Properties -> Screen Saver (третият лист горе) -> Power... (бутонът долу в дясно) -> Advanced (вторият лист горе) -> "When I press the power button o­n my computer" -> от падащия списък избирате "Shut Down".

Стъпка 4

Разархивирайте "msiwindbios109.zip" и ги поставете в създадена от вас папка FLASH в драйв C:

Стъпка 5

Натиснете Start-бутона, отворете "Run...", напишете CMD и натиснете ОК. Ще се стартира ДОС-овски прозорец. Напишете CD и натиснете Enter, за да се върнете в главната директория, след което напишете CD FLASH, за да влезете в C:FLASH директорията, която създадохте по-рано.

Напишете RUNFLASH и натиснете Enter, за да стартирате ъпдейта на BIOS-a. Ще се появи текст, който ще ви напомни да ъпдейтвате BIOS-a с включено зарядно към лаптопа, а не чрез използване на батерията. Натиснете отново ентер, за да продължите.

Ще започне последователна визуализация на стъпките, които се предприемат от програмата, която обновява вашият Firmware. Когато обновяването завърши ще бъдете върнати към C:FLASH папката. Използвайте командата EXIT, за да напуснете. Ако клавиатурата ви не работи, няма от какво да се страхувате - просто изключете компютъра, използвайки мишката или Power-бутона.

Стъпка 6

След като сте изключили лаптопа, отстранете кабела му за двайсетина секунди.

Стъпка 7

Поставете отново батерията и стартирайте машината. Уверете се че всичко работи - USB портовете, Wi-Fi, Bluetooth, клавиатурата, мишката и тн.

Стъпка 8

Рестартирайте нетбука и влезте в BIOS-a (чрез натискане на DEL при стартирането). Отидете на Advanced и там, където е надписът DOC, може да селектирате между 8%, 16% и 24%, което е процентът с който овърклоквате машината.

Убедете се също, че Speedstep е нагласено на Enabled, което позволява на процесора да работи на по-ниска честота, когато си почива. Препоръчително е при овърклок първо да пробвате с 8%, за да се убедите, че всичко е наред и чак след няколко теста да тръгнете по пътя до 24% (което прави Atom процесора да работи с честота, близка до 2 Ghz).

Потребителите, които използват ъпгрейдната и по-хубава RAM памет като Corsair може да постигнат по-висока стабилност при голям овърклок. След като сте настроили овърклока, натиснете F10, за да запазите промените и да излезете от BIOS-a.

Сега, когато сте в Windows и сте включили MSI Wind към контакт, при натискането на Fn+F10 е се появява "Turbo o­n" картинка, а Power-бутонът ще започне да свети в оранжев цвят. Ако това е така, поздравления, защото това означава, че вашият нетбук е овърклокнат успешно.

При тест на 3DMark03, MSI Wind с 1.09 изкарва 716 точки без овърклок и 929 точки с 24-процентов овърклок. Резултатите са още по-големи, спрямо постиженията при овърклока с BIOS версия 1.08.

Препоръчваме, ако не ви е нужно, да не използвате 24-процентовия овърклок постоянно, въпреки че при нашите тестове, компютърът се държеше стабилно в продължение на часове.

Все пак препоръчително е използването на 16-процентов овърклок, чрез който машината работи с тактова честота 1866 Mhz и предлага много добри резултати.

Ако имате някакви проблеми, проверете още веднъж тези точки:

- Убедете се, че сте иснталирали MSI System Control Manager от стъпка 0. Може да се наложи първо да деинсталирате стария SCM.

- Ако вашият Wind не може да се стартира, опитайте да го изключите от мрежата и да махнете батерията за около 10 минути или задръжте Power-бутона за 10 секунди, при включен кабел в контакта.

- Ако имате допълнителна RAM и нетбукът не може да се стартира, вероятно ще трябва да изключите "Onboard Memory" от BIOS. Началният екран може да извикате като натиснете Power-бутона, задържайки натиснат ESC клавиша. След това пак трябва да натиснете DEL. Ако това не помогне, опитайте да премахнете допълнително добавената оперативна памет, след което стартирайте BIOS-a и се убедете, че o­nboard Memory е настроен на Disabled. След това може да инсталирате обратно RAM паметта и да стартирате отново машината.

- Опитайте да включите или изключите AHCI в BIOS-a.

- Ако използвате Windows Vista трябва да изключите User Account Control.

- Ако Bluetooth модулът не работи, опитайте да рестартирате няколко пъти нетбука. В много ситуации това помага.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Коя е първата храна, консумирана в Космоса?</p>

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Любопитно Преди 22 минути

С какво се е хранил Юрий Гагарин в Космоса четете в следващите редове

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 1 час

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Свят Преди 1 час

Проблем е възникнал във функционирането на автоматичните врати за паспортен контрол

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

Свят Преди 2 часа

Израелските войски са навлезли в източната част на града през предишната нощ

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Любопитно Преди 2 часа

С настъпването на нощта гръцките войници излезли от коня и опустошили Троя, слагайки край на епичната война

<p>Новата Dacia Spring е на цена под 40 000 лева</p>

Ясни са цените на Dacia Spring, най-достъпният електромобил в Европа

Технологии Преди 2 часа

Поръчките на новата Dacia Spring вече са отворени, като стартовата цена на модела е 38 990 лв.

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Сторми Даниелс демонстрира основните си предимства в сферата на социалното общуване

Порноактрисата Сторми Даниелс свидетелства срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 10 часа

Тя се яви на процеса, за да свидетелства за предполагаемата си сексуална връзка с него през 2006 година

коклюш

Бебетата вече ще може да се ваксинират срещу коклюш на шест седмици

България Преди 11 часа

Промените на Наредбата за имунизациите в България влизат в сила от 7 май

Володимир Зеленски

Премиерът Главчев пред Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 11 часа

"Страната ни подкрепя инициатива "Формула за мир", представена от Володимир Зеленски".

Протест срещу новата организация на движение в София

Протест срещу новата организация на движение блокира центъра на София

България Преди 12 часа

Автомобили и транспорт не могат да преминават по "Патриарх Евтимий", засилено е полицейското присъствие

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 13 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 13 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 14 часа

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 14 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове