0

О т известно време насам сме свидетели как редица потребителски (и не само) стоки поскъпват. Причините няма да бъдат търсени сега, но фактът, че има ръст на инфлацията ще бъде отчетен. Инфлацията предопределя не само по-големи месечни разходи, но и определени загуби на вече спестени пари.

Може и да не са големи, но спестяванията на българите растат и ръстът на инфлацията съвсем не спомага за това, а тъкмо напротив. Именно за това ще се обърне повече внимание на запазването на спестяванията.

Ситуацията инфлация - валутни курсове - спестявания

За всекиго е ясно, че инфлацията има негативно влияние върху спестяванията. Простата аритметика показва, че ако сме депозирали пари при 6% годишна лихва, а инфлацията е над 10%, то реално няма да получим това, което очакваме. Така накрая вместо да увеличим парите, ние реално губим 4% от тях.

Въпреки това, депозитът е по-добро решение (поне да се намали влиянието на инфлацията) от това парите да се държат в брой. Държани по този начин, те поемат изцяло ефекта от обезценката, а това не е рационално при положение, че има възможности да се реагира срещу тези процеси.

Аналогично е, когато спестяванията са в чужда валута и курсът й пада. Тук дори е още по-сложно. От едната страна е инфлацията и влиянието й върху стойността на парите, от другата - ниският курс на валутата. Комбинацията от влиянието на двата фактора допълнително усложнява решението за изход от ситуацията.

За съжаление не може да се прогнозира дългосрочно какъв би бил курсът на дадена валута, за да се каже със сигурност дали да се депозира в нея. Докато страната ни е в режим на валутен борд, левът поне ще продължи да е стабилен (няма да се обезценява спрямо еврото).

Лихвите по депозити в левове са по-високи от тези в долари и евро. От такава гледна точка, с цел да се избегнете рискът от загуба от по-ниска лихва, би било добре да се депозира в левове. Това обаче не решава проблема с инфлацията. Независимо, че лихвите са по-високи, все пак понастоящем инфлацията обезценява именно левът.

Алтернативите

Вариант за преодоляване на инфлацията и поевтиняването на някои валути е да се потърсят по-доходоносни алтернативи на влагане на парите.

Понастоящем депозитите не могат да предложат подобно решение, тъй като годишната лихва по от тях е по-ниска от инфлацията.

Възможен вариант е инвестирането в недвижим имот (стига парите да са достатъчни за това). Средногодишно цените на имотите нарастват с около 10%-12%. Това е именно доходността ако бъдат вложени пари в имот.

Подобен подход е добър и определено неутрализира инфлацията, дори може да се реализира определена доходност над нея. Остава обаче проблемът пред дребните спестители, които нямат възможност да закупят имот или да направят друга по-крупна инвестиция.

Едно от решенията за тях (а и не само за тях) е да потърсят алтернатива, различна от депозит и покупка на имот. Такива възможности има, но за съжаление все още много малко хора знаят за тях. Това за което идва реч са взаимните фондове.

Предимствата и недостатъците

Въпреки че в България в момента работят почти 150 взаимни фонда (български и чужди), интересът към тях все още е колеблив.

С какво фондовете предлагат реална алтернатива на спестителя / инвеститора?

Дейността на фонда е насочена в такава посока, че инвеститорът да печели. Банките също целят спестителите да са доволни от лихвите, но при тях даването на висока лихва е свързано по-скоро с привличането на депозити и превръщането им в кредити.

При фондовете ситуацията е по-различна. Самото им организиране е с друга цел и ако тя се постигне, резултатите са много по-добри за инвеститорите.

Фондовете основно инвестират на капиталов пазар. В резултат на управлението на парите, инвеститорът може да получи доходност значително по-висока от депозит.

Естествено, за постигането й се поемат и съответните рискове. Това е може би единственият недостатък на подобен род инвестиране - няма нищо гарантирано.

Въпреки, че не се гарантира никаква доходност, практиката показва, че дори и зле да се управлява даден фонд, то доходността от инвестицията пак е по-висока от депозит. Друго е, когато тя е многократно по-висока.

Доходностите

За да бъде сравнима доходността от фонд и от депозит, сравнението трябва да се базира върху нискорисковете фондове и банките. Нискорисковите фондове, като степен на риск се доближават до банковия депозит. Те инвестират предимно в такива инструменти, които са с гарантирана доходност (напр.: облигации, депозити, ДЦК).

По принцип тези фондове постигат ниска доходност (спрямо останалите видове фондове) поради ниския риск, но за България от началото на годината тя се движи от малко над 3% до над 25% (ДФ "ТВІ Комфорт").

Както се вижда, въпреки "ниската" доходност, тя изцяло покрива инфлацията, дори реалната доходност е достатъчно висока.

Друг пример са балансираните фондове, които при малко по-висок риск могат да реализират доходност, която за българските фондове от началото на годината е 31% - 76% (ИД "Капман Капитал АД").

Още по впечатляващи са същите доходности при високорисковите фондове. Те се движат в рамките от 31% до почти 120% (ДФ "Капман Макс").

Необходимо е уточнението, че посочените доходности по никакъв начин не са гарантирани и това, че сега са такива не означава, че и занапред ще бъдат същите.

Независимо от това, разликата от доходността от депозит е очевидна. Дори и да настъпят резки спадове в доходностите, те почти със сигурност ще бъдат по-високи от лихвата по депозит. От такава гледна точка, взаимните фондове наистина са реална алтернатива - не само за неутрализиране на инфлацията но и за реализиране на доходност въпреки нея.

Коя от тези алтернативи ще избере, всеки сам ще реши. Независимо от всичко, добре е да се предпазят парите от обезценка, а получаването на доходност в същото време е оптималният вариант.

В зависимост от рисковете, които е склонен да поеме инвеститорът/спестителят, може да се насочи към някои от посочените варианти.

Възможностите за депозиране и инвестиране във взаимни фондове могат да бъдат открити на сайта на "Моите пари" moitepari.bg.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 25 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 30 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 1 час

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 2 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 3 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 4 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 4 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 4 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"