0

П росветният министър Даниел Вълчев покани трите синдиката в образованието на преговори в петък.

Днес следобед той се срещна с директорите на регионалните инспекторати. От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната, съобщи след срещата Милка Коджабашиева от МОН.

Осми ден продължава стачката в средното образование. 82% от учителите стачкуват, по данни на Единния национален стачен комитет.

Наред с ефективните стачни действия за сряда са планирани синдикални и граждански протести в Бургас, София, Плевен, Левски и Варна, съобщиха пресцентровете на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Заради кризата в образованието следващата седмица се свиква съветът на управляващата коалиция, съобщи електронното издание "Всеки ден" като се позова на депутати от управляващото мнозинство.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган щели да се опитат да помогнат на министъра на образованието Даниел Вълчев да разреши проблемите с учителите. Денят все още не е уточнен, но разговорите и координацията между БСП, НДСВ и ДПС се поддържат постоянно, посочва изданието.

В София следобед хиляди учителите отново се събраха на протестен митинг (виж фотогалерия). Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ "Подкрепа" и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование в бюджета за следващата година.

Готов съм на открит диалог дори и пред медиите, заяви премиерът Сергей Станишев на среща с представители на бизнеса. Той повтори позицията, че кабинетът е готов на преговори, но без ултиматуми.

Правителството призна, че има проблем и е готово с план за увеличаване с над 30% на учителските заплати догодина,

каза премиерът и наблегна върху това, че инвестициите в образованието трябва да бъдат комбинирани с реформи, сред които посочи децентрализацията в образованието, премахване праговете за брой ученици и цялостно преструктуриране на системата.

Образованието е сектор, който изисква много по-голямо внимание както от държавата, така и от бизнеса, подчерта Станишев. По думите му учителите напълно основателно искат увеличаване на заплащането, но по-високото заплащане трябва да е гаранция и за по-високо качество на образованието в страната.

Образователната система е преоразмерена, всеки трети учител трябва да бъде съкратен веднага, а ресурсите да се насочат към подобряване на качеството на образованието, каза Иво Прокопиев, председател на "Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България" по време на срещата с премиера.

Ако се направят нужните съкращения, исканото двойно увеличение на заплатите на останалите в системата няма да звучи толкова абсурдно, смята Прокопиев. Увеличаването на заплатите без съкращения и реформи в образованието ще означава, че поемаме по пътя на хиперинфлацията и финансовата криза, коментира той.

Стачният комитет упрекна министъра на образованието,

че вместо да води отговорни преговори със синдикатите провежда национални срещи с директорите на регионалните инспекторати - може би подготвяйки нов механизъм и начини за административен натиск и спиране на ефективните стачни действия.

Единният стачен комитет възрази и срещу изразени позиции от част от българския бизнес, че липсата на квалифицирана работна ръка в страната е породена от дейността на българския учител.

Ние категорично заявихме нашата позиция, че обучените млади хора в системата на средното и висшето образование в България - над един млн. души, с получените знания в нашите учебни заведения намериха своята реализация в страните на ЕС и света.

Може би тази част от българските бизнесмени забравиха, че в годините на прехода забравиха с месеци и години да плащат работни заплати и осигуровки и държаха на унизително ниски възнаграждения именно тези млади хора, които обърнаха гръб на България, заявиха от стачния комитет.

Ако премиерът Сергей Станишев е щял да прави същите политики като на предшествениците си да не е идвал на власт, заяви за БГНЕС лидерът на КНСБ. Много скучен език на премиера и това показва, че той стои на едно място и е в разсъждения, а очевидно някой добре му внушава това, добави Желязко Христов повод позицията, че няма пари за 100% увеличение на заплатите на учителите.

"Ние не искаме политика от типа стара песен на нов глас. Безпардонно е, но типично за България, да се противопоставят съсловията. България има пари, тя не е същата от 1997 г.

42 млн. лева от 1 октомври от икономии има в МОН, ако продължат да го лъжат премиера какви са те, ще поискаме намесата на Сметната палата", каза Желязко Христов.

По думите му няма страна, в която 14% от БВП или 7 млрд. лева да стоят в БНБ като фискален резерв. "Няма страна, която да няма закон за управление на бюджетния излишък, който е 2 млрд. и 400 млн. лева, който ще стане по-голям до края на годината.

Манипулацията ще дадем 13 заплата не върви вече при учителите, те искат вдигане на базата на възнагражденията. Нужни са разчети и воля", каза синдикалният лидер.

Той заплаши, че се отива към серия от стачки на социални работници, горски работници, РИОКОЗ, Спешна помощ.

В доста браншове има напрежение,

в някои има открити процедури, като ще посъветваме хората да преминат към ефективна стачка - солидарна, защото по този начин се спестяват срокове, заяви за БГНЕС председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Ние не се борим само за пари, а за по-добро функциониране на отделните отрасли, каза още той.

Правителството протака разговорите във времето като разчитат, че по този начин учителите ще омалеят, защото в България хората разчитат на една заплата. Това което правят учителите показва, че трябва да се борят, защото управляващите нямат намерение да ни решават проблемите, отбеляза лидерът на "Подкрепа".

КНСБ и КТ "Подкрепа" оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие

на България до 2009 година, обявиха на пресконференция следобед лидерите на двата синдиката.

Според двамата бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време. Това засягало преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в сряда, че има пари за образование, но явно управляващите нямат желание да ги дадат.

Разчетите, които правят от ДСБ съвпадат с тези на синдикатите и от тях явно се вижда, че ако се увеличат учителските заплати от 1 октомври с 25%, от бюджета трябва да бъдат отпуснати 37-40 млн. лева, отбеляза Костов. Той добави, че излишъкът в бюджета е много голям и от преизпълнението му има възможност да бъдат отпуснати 100 милиона лева за образование.

Трябват сериозни преговори, защото стачката премина в политическо действие, заяви Костов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украинка се опита да подкупи полицаи в Слънчев бряг, арестуваха я

Украинка се опита да подкупи полицаи в Слънчев бряг, арестуваха я

България Преди 1 минута

Жената минала на червен сфетофар и била спряна за проверка

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 18 минути

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 52 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 1 час

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 1 час

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 1 час

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 1 час

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 1 час

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 2 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 2 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 2 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец