0

"Полицаите не ги ли е срам да "гонят" хора, които си седят по домовете, а Маджо, Пашата, Таке, Къро, Мъро и т.н. да си правят каквото си искат?! "

"Това е поредната показна акция на ГДБОП, която се прави, че хваща престъпниците."

"Pirate Bay и isohunt също бяха спирани и не само те. Резултатът на практика е, че ако затворят един тракер, се пускат два нови."

От форума на dnevnik.bg

Само дни, след като участниците в интернет форумите определиха като "напразна дандания" случващото се с българските торент тракери, в публичното пространство се сблъскаха две мнения.

Едното е на вътрешния министър Румен Петков, изказано от трибуната на Народното събрание в деня за парламентарен контрол. Петков заяви, че се наблюдава тенденция към отпадане на фрий сървърите в интернет, и подкрепи тезата си с МВР статистика.

Според данните през 2006 г. са проведени 1276 специализирани полицейски операции за защита на интелектуалната собственост и са проверени 2852 обекта.

"Положихме много усилия България да бъде извадена от Списък 301 и имам надежда, че това ще стане. Нека собствениците на тракери предложат легално разпространение на съдържание", коментира шефът на сектор "Компютърни престъпления" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев.

По същото време ArenaBG.com съобщи, че "бившите български тракери стават световни" и започна броенето им. От списъка на сайта й се разбира, че миналия петък зад граница е изнесен и тракерът на "Бол.бг", вече с ново име - <>.

За отпадане или за преселение става дума

"Прав е министърът - в България няма фрий сървъри, има торент тракери. Но скоро и тях няма да ги има", коментира пред "Дневник" Явор Колев.

Отговор на въпроса какво се случва с торентите се съдържа пак на сайта на ArenaBG.com. Нейната акция "Феникс" наистина я "възкреси", тъй като само за 3 часа сайтът й се мултиплицира и вече се съхранява на 2860 места в мрежата. Буквално всеки ден сайтът допълва списъка с български тракери (програми за свободен обмен на файлове).

В момента на него са публикувани адресите на сървърите и на тракерите на пет компании - ArenaBG.com, Zamunda.net, torrents.bol.bg, AvatarBG.info и Sab.bz. Три от тях вече са в чужбина.

Светкавично развитие, поне спрямо датата на публикацията за торентите в "Дневник", претърпя "Бол.бг", който в момента вече не само е част от торент листа на ArenaBG.com, но също е изнесъл сървъра си в чужбина. По данни на ArenaBG.com, той вече има нов собственик в Малайзия.

"Взехме решение да продадем хостинг бизнеса си и да се съсредоточим върху дейността си като телекомуникационен оператор още повече след инвестицията, която наскоро получихме", се казва в официалното изявление на компанията, публикувано на http://torrents.bol.bg/.

През януари от "Бол.бг" съобщиха,че европейският инвестиционен фонд "Сий гроут Люксембург Сикар" (CEE Growth Luxembourg SICAR S.C.A.) е инвестирал в компанията близо 3 млн. лева и е придобил 70% от собствеността й.

Новият собственик на базата данни на компанията е torenti.com. Името не било регистрирано специално за случая, а съществува от 19 април 2005 г. и досега това бил малък сайт без особена посещаемост от България. Причината за това решение според "Бол.бг" са многократните заплахи, че "ако не сключат договор с когото трябва и за каквото трябва и ако освен това не спрат всякакви хостинг сайтове, ще ги сполети съдбата на "тези от "Арена".

Реформи в бизнеса си подготвят след 1 март и в "Линкос" ООД, собствениците на Zamunda.net. Компанията има договор с "Амотера" за услугата "филми по поръчка" през интернет, но все още не я предлага. От "Линкос" уточниха, че включването им в списъка на Arenabg.com не било съгласувано с тях.

Компанията е въвела специален адрес за носителите на права (abuse@zamunda.net ), на който те могат да сигнализират за информация върху сайта, която нарушава авторското им право.

"Няма да има торенти в България. Целта на ГДБОП вече е изпълнена", лаконично заяви пред "Дневник" управителят на "Бол.бг" Димитър Ганчев.

Явор Колев обаче определи последните стъпки на собствениците на торент тракери като "измиване на ръцете". "Ходовете им са некоректни спрямо техните потребители, които си остават български граждани и ползвайки торент системата, разпространяват защитено съдържание", обясни Колев.

Кой е по-виновен

"Упрекван съм, че тероризирам българските интернет потребители. От септември миналата година правим мониторинг на всички торент тракери. Действията ни не са кампанийни - всеки месец правим по няколко проверки в интернет", каза Колев.

Нито в Закона за авторското право и сродните му права, нито в Наказателния кодекс (НК) фигурират използваните от участниците в торент системите жаргонни думи като "тракер", "сийдър" и "лийчър".

Според адвокати на компаниите, носители на авторски права, обаче ползването на торент програми превръща всеки потребител - бил той "сийдър","лийчър" или свързочникът "тракер" - в нарушители по чл.172 а на НК. Всички те се явяват съучастници и могат да бъдат подведени под отговорност за незаконно разпространение на обекти на авторското право.

"Законът определя рамките на наказанието, а съдът преценява степента на нарушението", каза Велизар Соколов от "Арсис консултинг", представител на Асоциацията на издателите на бизнес софтуер BSA. Според него основната вина в торент обмена носят "сийдърите", защото, както показва и името им, "сеят" съдържание.

"Лийчърите", които теглят файлове, по-скоро са водени от личния си интерес да се сдобият с филми и музика. Същата е и позицията на ГДБОП.

"Проверките ни никога не са при случайни потребители, а само при онези, за които имаме информация, че активно разпространяват файлове", обясни Явор Колев.

В торент веригата тракерът има ролята на "помагач". Терминът "помагачество" присъства в Наказателния кодекс и това е аргументът на ГДБОП да отправя предупреждения към собствениците на торент тракери.

Досега обаче няма информация за успешен опит да се възпре обменът на файлове с нелицензирано съдържание. Затова и логично възниква въпросът дали пък топката не трябва да се отиграе по друг начин и от компаниите, носители на авторски права.

Или както пише един от участниците в интернет форума: "Решението не е в забрана и в наказателно преследване, защото, види се, технологиите вървят по-напред от законите и единственото, което постигат репресивните мерки в тая насока, е да набедят всеки потребител за престъпник - което е абсурдно.

Проблемът с пиратството може да бъде решен по много начини и нито един от тях - репресивен. Време е музикалните и разпространителските компании да осъзнаят, че времето на физическите носители, за които ни товареха яко в цената, вече отминава.

Веднага се сещам за две изключително добри идеи, в които никъде не се споменава думата CD.

По едната вече се работи сериозно от компаниите, които не са си заврели главите в задника - а тя е евтино, качествено, лесно и достъпно съдържание за даунлоудване.

Колко хора ще теглят XCAM рилийз на филм, когато за стотинки може да го имат с качество DVD? Музикалният магазин на епъл e-tunes работи точно на тоя принцип.

Втората идея е предложение, ако не се лъжа, на сдружение на български провайдъри - самите те да плащат такса за изтегленото от потребителите "нелегално" съдържание.

Това ще доведе до увеличение в цените на месечните такси на потребителите от порядъка на 2 лв., но общите суми, които представителите на музикалния, филмовия и гейм бизнес биха получили, надхвърлят всяко обозримо предположение за ползата от "борбата с пиратството".

Какво е торент?
Торент ( torrent - англ. ) е система за обмен на файлове директно между потребителите, без да се качва нищо върху сървър. Когато сваляте някакъв файл, вие го сваляте директно от компютъра на друг потребител. През това време останалите потребители също могат да свалят файлове от вас. Файловете, които се обменят, се описват в други файлове с разширение .torrent, откъдето идва и името на системата. В сървъра се качват .torrent файловете, а не филмите, музиката или програмите, описани в тях.

Из упътването на торент сайта на "Бол.бг"

В България вече се разработват платформи за легално изтегляне на музика и филми. В България "Амотера" представя такава за филмови заглавия. Тя е насочена към доставчиците на интернет и техните абонати. За да гледа филм, клиентът трябва да се регистрира на сайта на компанията.

Плащането е с SMS или през ePay. Цената на един SMS е 2 лв. без ДДС. Срещу тази сума се гледат 2 филма. Когато потребителят е абонат на оператор, с който "Амотера" има договор, той доплаща към месечната си такса за филмите по поръчка.

В онлайн магазина на "Епъл" - iTunes, едно музикално парче се продава за 9 цента, а цял албум - за $9.99.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 12 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 18 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 30 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 41 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 54 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите