0

"Нови шефове в МВР през юни", съобщава "24 часа". До 10 дни ще стане ясно кой ще замества пенсионирания директор на столичната полиция комисар Румен Стоянов и напусналия шеф на Национална служба "Полиция" Веселин Петров. Това обяви вчера вътрешният министър Михаил Миков. Той не уточни имената, които се обсъждат, но увери, че в МВР има достатъчно качествени хора.

"Ще преценим с каква скорост ще се движат промените и колко бързо новите структури могат да минат през парламента. Засега управлението ще бъде с временно назначени служители", каза Миков. Промените в закона вече са готови, съобщи той на колегите си от БСП вчера, разказа шефът на левите депутати Ангел Найденов. И той обаче не се ангажира кога НС ще ги гласува.

"Смешен плач по пишман генералите в МВР", коментира "Сега". У нас, когато уволнят от МВР някого с 20 години стаж, настава драма. Защото у нас всички са големи професионалисти и незаменими ръководители, страшни генерали и главни комисари. И без тях едва ли не всичко ще рухне.

След такова изпращане в пенсия веднага започва да се говори за политическа чистка. И винаги се намира политическа сила, която се втурва да брани въпросния безценен професионалист. Последният случай с пенсионирания директор на Столичната дирекция на полицията е показателен. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че МВР е обезглавено от професионална гледна точка.

Смешен плач е, когато има пълна девоенизация, да се слушат всички приказки как хората в МВР си заслужавали генералските пагони. По простата причина, че вече е позорно всеки бивш генерал и настоящ началник в системата да напуска със скандал.

"Станишев повишава пътния фонд в държавна агенция", отбелязва "Сега". Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" ще бъде закрит и на негово място ще заработи агенция от най-висок ранг - пряко подчинена на Министерския съвет. Това е политическото решение на премиера Сергей Станишев, съгласувано с партньорите от коалицията.

Официално новината трябва да бъде обявена в четвъртък след заседанито на ВС. В момента фондът формално е под шапката на финансовото министерство.

"Близнаков готов да се откаже от имунитета си", информира "Дума". Бившият министър на отбраната Веселин Близнаков не е съгласен с изнесените от наследника му на поста Николай Цонев данни, че във ведомството са извършвани редица сделки на замени и отдаване под наем на военни имоти на скандално ниски цени.

Близнаков, който в момента е народен представител от НДСВ, е готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако разследващите органи му го поискат. Ексвоенният министър вчера беше категоричен, че продажбите на имоти във ведомството никога не са се извършвали без търг. По думите му министърът нямал правомощия да извършва замени, това било в пълномощията на областните управители.

"СДС иска 18% ДДС и замразени акцизи", отбелязва "Труд". Замразяване на акцизите на горивата за 2 години, намаляване на ДДС на 18% и по-ниска осигурителна тежест с 6% вместо 2%, както предлага правителството. Това са част от мерките, които предложи вчера.

Националният съвет на СДС за стопиране на галопиращите цени на гориват и високата инфлация. "Правителството на БСП, НДСВ и ДПС се провали - увеличиха предсрочно акцизите, уж да се подготвим за приемане на еврото. Европа не ни допусна дори до двегодишния период за подготовка за това. Значи плащаме по-скъп бензин, цигари и кафе заради некомпетентното управление", категоричен бе синият икономист Мартин Димитров.

"Вдигаме два пъти пенсиите догодина", обещава в интервю за "Стандарт" Йордан Христосков, управител на Националния осигурителен институт. Според него има вероятност пенсиите да се увеличат с около 14% през юли догодина. Очакваната инфлация и ръстът на осигурителния доход показват, че сумата може да се индексира отново.

Има идея през следващата година да се проведе още една мярка за увеличение. Тя не променя формулата на пенсиите, но дава повече тежест на една година стаж. Сега една година стаж е 1%, а предложението е да стане 1,1%. Тенденцията обаче е да не се разчита на пенсии, а да се удължава трудовият живот.

"В София се краде с вълчи нрав", сравнението в "Труд" е на Ботьо Ботев, шеф на екипа за проверки на общинските фирми в столицата. Според него трябва сделките с имотите или поне част от тях да се развалят и да се върнат на общината. Това обаче ще е много трудно, защото ще се върви по търговския закон, който не е наказателен.

Но тези, които са ги осъществявали - "Софийски имоти" и общинският съвет носят отговорност. "По всички проверки, които са направени на общински фирми, е имало синхрон в работата на столичната община и градската прокуратура. Предали сме им пълна документация, констатации, изводи и насоки", допълва Ботев.

"Президент и кмет дават работа на сираци", съобщава "Труд". Президентът Георги Първанов откри вчера традиционна трудова и образователна борса за абитуриенти сираци. Там бяха предложени над 250 работни места за младежите, лишени от родителски грижи. Градоначалникът на София Бойко Борисов пък нареди на всички районни кметове да намерят работа на абитуриентите от социален дом в Димитровград.

"Ниските възнаграждения ще растат с 16,6 на сто", съобщава "Труд". Ниските заплати (от 220 до 300 лв.) в частните фирми да растат през т.г. с препоръчителен индекс 16,6%. До такова съгласие са стигнали вчера работодатели и синдикати в поредния крът от преговори.

Ръстът на заплатите от 300 до 490 лв. ще растат с 12,2%, тъй като щетите от плоския данък при тях са по-малки. Оттам нататък преговорите зациклиха, каза Валентин Никифоров, шеф на националния стачен комитет на КНСБ. Работодателите настояват т.нар. високи заплати (от 490 лв. нагоре) да бъдат увеличени с 9,2%, синдикатите обаче настояват за не по-малко от 10,58%.

"Кога миришат парите и пием ли 5 пъти по-малко", е заглавие в "Труд". "Българските политици трябва да преосмислят фразата, че парите не миришат." Това заяви вчера вътрешният министър Михаил Миков на кръгла маса за сивата икономика, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

Миков призова институциите да не си прехвърлят топката, а взаимно да се контролират, за да се справим със сивата икономика. Чрез своята фискална политика държавата е създала достатъчно условия сивият сектор да намалява, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски.

"Българските политически партии зорлем правят фирмите да влязат в сивата икономика като ги заставят да отчисляват от приходите си за партийните каси", отсече столичният кмет Бойко Борисов. Правителството и държавата стимулират сивата икономика, каза още кметът.

"Превръщаме газа в електричество", съобщава "Стандарт". Природният газ може да се използва за производство на електричество. Това обяви икономическият министър Петър Димитров. Така токът ще излиза вероятно по-евтин заради преминаването на два големи газопровода през България. Предполага се, че ще има достатъчен ресурс на достъпна цена, допълни министърът пред участниците в международната конференция "Съвременните енергийни технологии срещу изменението на климата".


"Срив в цената на зеленчука", пише на първа страница "Труд". Цените на зеленчуците тръгнаха силно надолу. Поевтиняването и на доматите, и на краставиците е драматично, показват данни от системата за агропазарна информация САПИ.

Доматите от 2,10-2,30 лева за килограм се търгуват на едро по 1,50-1,60 лева. От 11 до 44 на сто са поевтинели краставиците. "Пълен разгром, цената на едро падна на 40 ст./кг при 1,20-1,15 лв. за същото време на миналата година. Внос на краставици няма, но производството е голямо, а търсенето намаля", коментира вчера пред вестника Пламен Димитров, изпълнителен директор на браншовата организация на производители на оранжерийни зеленчуци.

"Президентът призна, че сме се отпуснали в ЕС", пише "Сега". Президентът Георги Първанов призна вчера пред политици от Франция и Германия, че България се е отпуснала след приемането й в Европейския съюз. Според него това е била причината да се засилят критиките на Еврокомисията, че не изпълняваме поетите ангажименти.

"След известно отпускане след началото на членството сега има мобилизация и разчитам на подкрепата на ЕС", заяви той при откриването на конференцията "Пролет за Европа". "Ръководният екип на страната е мотивиран, предприехме спешни мерки в правосъдната система и в усвояването на средствата от европейските фондове", каза още държавният глава.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 23 минути

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 46 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 58 минути

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 2 часа

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км