0

В ладимир Путин заяви в понеделник, че победата на парламентарните избори му е дала необходимия мандат, за да остане на практика лидер на Русия след осем години президентско управление идната пролет. Но Путин трябва бързо да реши как да използва този мандат, защото времето изтича.

След две седмици неговата партия "Единна Русия" трябва да избере своя кандидат за приемник на Путин като президент. След три месеца следващият президент трябва да бъде избран на предстоящите избори. През май Путин трябва да се оттегли от поста.

От години руските политически лидери правят предположения какво ще се случи през заключителните месеци на последния мандат на Путин. Те обаче настъпиха, а загадката за бъдещето на Путин остава.

Путин обеща да спази конституционното ограничение за два последователни мандата и да не се кандидатира за преизбиране. Малцина тук обаче очакват Путин да се откаже от огромната си власт.

Дали ще стане министър-председател? Или партиен лидер? Ръководител на руския Съвет за сигурност? Или все още неясния "национален водач"?

Всички тези възможности изглеждат като малко вероятни или поне необичайни отговори на въпроса за приемника на Путин. Още по-лошо е може би, че според мнозина самият Путин не е решил какво да прави и по този начин създава все по-силно усещане за несигурност и опасения за вакуум във властта.

Нещата може би не протекоха толкова гладко за Путин, колкото той се надяваше през последните месеци. Организирайки победата на "Единна Русия", той може би е изразходил повече от своя политически капитал, отколкото е очаквал.

Множество руснаци бяха разгневени от нескопосаните усилия за манипулиране на изборите. И Путин изглеждаше смутен на записа на телевизионното му обръщение преди вота, в което призова руснаците да гласуват за него и неговата партия.

Преднината, с която победи Единна Русия, беше съкрушителна, но 63-те процента на партията са далеч по-малко от онези 71 процента, които Путин спечели на президентските избори през 2004 г.

Пред репортери в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че каквато и роля да избере, Путин "няма да подкопае правомощията на президента". Но той не каза нищо конкретно за бъдещата роля на Путин освен, че ще бъде "много важна" и че "неговата задълбочена преценка, много богат опит и политически умения ще бъдат много търсени".

Путин не беше по-разговорчив и запази мълчание от момента, в който гласува в неделя, докато почти всички гласове бяха преброени на следващия ден. Едва след като стана ясно, че "Единна Русия" печели 70 процента от местата и критиците на Путин остават извън парламента, президентът благодари на избирателите за тяхното одобрение. "Естествено, че това е знак за доверие", каза Путин по телевизията.

Въпросът обаче остава - какво ще прави той с това доверие? Опозиционни лидери, независими наблюдатели на изборите и някои чуждестранни правителства критикуваха вота и заявиха, че местните власти, верни на Кремъл, са оказали натиск върху избирателите, за да подкрепят "Единна Русия".

В Берлин говорителят на германското правителство Томас Щег каза, че според Германия изборите в Русия не са били нито свободни, нито честни. "Русия не е демокрация", каза той.

Както е правил и преди, Песков плавно отклони чуждестранните критики. Руснаците, каза той, изразиха своята подкрепа за курса, заложен от Путин през почти осемте години, откакто е президент. Може ли обаче Русия да следва този курс без Путин? Това все още не е ясно.

Партийните лидери на "Единна Русия" обявиха планове да номинират кандидат-президент на своя конгрес на 17 декември и изразиха надежда, че Путин ще подкрепи техния избор. Повечето анализатори всъщност очакват партията да подкрепи избора на Путин.

Песков внимаваше да е уклончив, какъвто винаги е бил неговият шеф.
"Определено г-н Путин ще има, да кажем много, много важен глас при взимането на решенията в партията дали да участва или не с кандидат в президентските избори", заяви той във видеоконферентен разговор със западни журналисти.

Путин подготви трима души от близкото си обкръжение за потенциално приемници - министър-председателя Виктор Зубков и двамата вицепремиери Сергей Иванов и Дмитрий Медведев. Той осигури последователно на всеки от тях важни постове и значително отразяване от контролираните от държавата телевизии.

Той обаче сдържано отбягваше да се ангажира с когото и да е от тях, гарантирайки, че те ще останат зависими от неговата подкрепа.

Майкъл Макфол, професор в Станфордския университет, който следи руските избори, заяви, че Путин се опитва да попречи на следващия президент, който и да е той, да изгради политическа база и чрез нея да застраши властта му. "Путин не иска следващият президент да спечели на първи тур с 64 процента от гласовете", каза той пред репортери в понеделник.

От тримата основни кандидати "ястребът" Иванов, бивш министър на отбраната, най-вероятно ще спечели подкрепата на Путин, заяви Макфол. От месеци изглежда, че Иванов е водещият кандидат.

Но преди няколко месеца Путин сякаш оттегли подкрепата си от Иванов, вероятно осъзнавайки, че някогашното му протеже във властта може бързо да реши да пренебрегне съветите на своя покровител.

"Иванов няма да отдава чест на Путин, когато той се оттегли в своята дача", каза Макфол.

След като стана ясно, че няма открояващ се приемник, вниманието отново се насочи към Путин и плановете му след края на втория мандат.

Една от най-популярните теории в момента е, че Путин ще стане партиен лидер на "Единна Русия". Но той очевидно не е привлечен от ролята на любезен партиен шеф - той критикува партията през последните седмици, дори и докато водеше кампания от нейно име, и разочарова партийните лидери, като не се появи на тяхното празненство за победата.

Ако това е така, Путин може би прахосва ценен политически капитал. "Единна Русия" осигурява на Путин "лична партия в парламента", заяви политическият съветник на Кремъл Глеб Павловски в неделя вечер в партийния щаб. "Той е лидер на политическа сила, по-мощна от всички други" с контрол върху бюджета и държавните назначения. Не знам какво друго му трябва", добави Павловски.

Ако Путин не реши скоро какво иска, може да установи, че политическият му миг е отминал, смятат някои експерти. Маша Липман, изследователка в московския център на фондация "Карнеги", каза, че Путин изглежда е достигнал максимума на своята власт.

"Въпросът е: предстои ли разнищване на мистерията?", пита тя. "Или нещата ще се развият плавно?"

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 21 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог