0
Иа анските власти въведоха специални мерки за сигурност заради предстоящата на 22 май сватба на престолонаследника, съобщи Българската редакция на Би Би Си. Този ход бе предизвикан от опасения, че два месеца след бомбените атентати в Мадрид страната отново може да стане мишена за нападения.

Испания временно прекратява прилагането на Шенгенското споразумение, позволяващо в страната да се влиза без визи, оповестиха официални представители. За укрепване на сигурността ще бъде използван разузнавателен самолет на НАТО от типа АУАКС, а над испанската столица ще бъде забранено да прелитат леки самолети и хеликоптери.

За сватбата на принц Филип Бурбонски с бившата тв журналистка Летисия Ортис в Мадрид се очаква да пристигнат представители на кралски фамилии от цяла Европа.

По същото време обаче (21-24 май) премиерът Симеон Сакскобургготски ще бъде заедно със съпругата си Маргарита на официално посещение в Украйна, съобщава правителствената пресслужба. Работната програма на министър-председателя предвижда посещение в столицата Киев, където той ще се срещне последователно с премиера Виктор Янукович, министъра на външните работи Костянтин Гришченко, президента Леонид Кучма, председателя на Върховната Рада Володимир Литвин и кмета на Киев.

В черноморския грас Одеса е предвидена среща с българската общност, а в в Болград - посещение на гимназията и църквата, построена със средства на българските преселници.

Междувременно бе потвърдено, че Португалия ще възобнови пълния граничен контрол по време на Европейското първенство по футбол през юни (Euro2004.com). Ограниченията влизат в сила по-късно този месец, като ще продължат и след датата на финала 4 юли.

Това на практика значи, че страната денонсира временно Шенгенското споразумение, което сега позволява на български граждани да пътуват до страната без визи. Португалският кабинет обясни решението с необходимостта да неутрализира футболните хулигани.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@