0

"Какви са първите образи, които изникват в съзнанието ви, когато се спомене думата "България"? Състезателки по вдигане на тежести? Намусени местни жители, които нямат желание да се усмихнат? Зловещи тайни агенти, които ликвидират хора на оживени лондонски улици чрез чадъри с потопен в отрова връх?

Без значение колко пъти го казвате и с какъв акцент, българският никога няма да дойде на мода, смята един от редовните автори в лъскавите приложения за пътешествия, които излизат към вестниците през уикенда. Определено е трудно да се отрече, че балканската република наистина страда от доста сериозен проблем с имиджа.

Но и тук, както в много други случаи - например автобусните екскурзии и Белгия - популярният образ има много малко връзка с действителността", констатира Нийл Кларк в британското седмично сп. "Спектейтър" (иска се регистрация), като разказва собствените си впечатления в обширен пътепис.

Съпругата ми и аз отидохме в България случайно.

План "А" предвиждаше да ходим в Ню Йорк, където най-сетне да се видим с приятел, с когото години наред се бяхме уговаряли за това посещение. Пет дни преди да тръгнем, открих, че не притежавам от новия вид паспорти, изисквани от Чичо Сам.

Пред перспективата да прекараме цяла седмица у дома, разчиствайки архива с домашни видеозаписи от коледните празници, ние бързо решихме да преминем към план "Б": да преровим като полудели интернет в търсене на евтини самолетни билети - докъдето е възможно, с единственото условие, че трябва да е някъде, където е студено, уютно и с гарантирано голямо количество сняг.

"Какво ще кажеш за Пловдив?", попита жена ми. Туристическият пътеводител ни съобщи, че това е "вторият по големина град в България, с 371 000 жители" и "възхитително място", а уебсайтът на Би Би Си за времето прогнозира два дни със сняг и температури под нулата.

Не се колебахме дълго. Пристигнахме в Пловдив - на военно летище, използвано само зиме за чартърни полети - в 19 ч. Беше студена януарска вечер и се влюбихме от пръв поглед.

Почувствахме се наистина в Източна Европа - усещане, което вече е недостъпно по терминалите на останалите аерогари в "Новата Европа".

"Това е най-красивият град, който можете да си представите. Отдалече блести красотата му", е писал за Пловдив преди 19 века гръцкият поет Лукиян и ако е преувеличил, не е с много.

Градът, чието оригинално име е било Филипополис, е по-стар и от Рим, и от Атина. Античността му означава, че

каквато и архитектура да харесвате, има голяма вероятност да я откриете тук -

независимо дали са тракийски руини от 5000 г. пр.н.е., прекрасно запазен римски амфитеатър от II век (с 6000 места за зрители, който през лятото все още приема на сцената си концерти и други спектакли) или обществени соцсгради от 60-те.

Перлата в короната е живописният стар град, известен със забележителната си колекция от къщи в бароков стил от XIX век, Възраждането, наречено така заради културния, политически и езиков ренесанс, довел до освобождаването на страната от отоманско иго през 70-те години на века.

Няколко от тези къщи са отворени за посетители и ние избрахме Хиндлияновата със запазената й турска баня, цветните стенописи и изключителна колекция реставрирани мебели от онова време.

Не пропускайте и близкия Етнографски музей, където си струва да платите таксата за вход дори само за да видите разкошното преддверие с рояла и сложните дървени плетеници, издялани по тавана.

За нас единственото разочарование в Пловдив бе липсата на сняг - и затова след три дни там решихме да тръгнем към планините.

Седемчасовото пътуване с влак от Пловдив до Банско

няма да е най-бързото жп пътешествие в живота ви, но може да се окаже най-запомнящото се. Последните пет часа, след като сменихме влака на гара Септември, се движите по тясна линия, която се провира през някои от най-впечатляващите планински пейзажи в Европа.

На половината път, при една от многобройните спирки, се качи група селяни, чийто тартор беше веселяк с физиономията на Тери Томас (британски актьор, 1911-1990 г. - бел.ред.), който в продължение на два часа забавлява всички пътници в нашия вагон с български фолклорни песни в съпровод на акордеон. Кога за последен път сте преживявали нещо такова във влаковете на "Върджин"?

Пристигнахме в Банско в приповдигнато настроение, а спасението ни от глад дойде под формата на славно опушен ресторант а ла 40-те на централния градски площад. Българската кухня е сред най-добрите в Европа, но ви предупреждавам, че тукашният готвач оползотворява всичко и не изхвърля нищо - затова сред вкусните ясния в менюто чакат мозъци, език и шкембе, предназначени за такива като мен, които не разбират добре кирилицата.

Така че ако объркате поръчката си, със сигурност България е най-подходящото място за това, защото средната цена на едно основно блюдо е 50 пенса. Тук имате и добра възможност да опитате и цялата листа с вината - в колко други европейски държави може да поръчате най-скъпото отлежало и въпреки това да ви върнат ресто от 2 лири?

След като получихме порцията си сняг за два дни престой в Банско, решихме да се запътим за София, на три часа път с автобус. Българската столица

може да не е от най-известните в Европа, но със сигурност е сред най-приятните.

В никоя друга европейска столица със същите размери няма да се почувствате такъв простор - София определено е идеалното място за хора, които иначе ненавиждат големите градове.

Там има достатъчно забележителности, които да ви накарат да я посетите не веднъж, а няколко пъти, но нашето време беше кът и затова трябваше да се задоволим с обиколка на "Светата Троица" - катедралата "Св. Неделя", руската църква "Св. Николай" с петте си позлатени кубета и внушителната църква "Александър Невски", построена в памет на 200 000-те руски воини, които са се сражавали за независимостта на България.

За щастие намерихме време да посетим и старомодния, но разкошен Природонаучен музей с неговата баснословна колекция от над 1 млн. образци на животни, растения и минерали.

Едно от най-хубавите от многото хубави неща в България е обичаят по вратите и стените да се закачат известия с имената и снимките на покойниците.

Първоначално това ми се стори отблъскващо,

но всъщност напомнянето за онези, които някога са ходили сред нас, насажда страхотно чувство за общност, а освен това ни кара да се съсредоточим върху нещата, които наистина имат значение. "There is a land of the living and a land of the dead and the bridge is love... the o­nly meaning" (Има земя на живите и земя на мъртвите, а мостът помежду им е любовта... единствено това има значение) , както е казал Торнтън Уайлдър.

Видяхме стотици такива известия и, дори в центъра на София, нито едно лице на тях не беше обезобразено. Липсата на вандализъм не е единствената област, в която България надминава Великобритания.

Общественият транспорт е не само евтин, но също чист и пристига навреме. Хората може да не са прекалено словоохотливи и да не викат по улиците, но са любезни, приятелски настроени и отзивчиви; семейните връзки и религиозните вярвания са се запазили. Престъпността е ниска, а общото равнище на образованост - високо.

За онези, които искат да преживеят "изостаналата" Източна Европа, именно България - а не Унгария, Словакия, Чехия или Полша - е истинската. Непременно опитайте от тази прекрасна страна преди акулите от бизнеса с недвижими имоти, еврокомисарите и другите емисари на "напредъка" да я повредят завинаги.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 минути

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 15 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 1 час

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 2 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил