1
Ве ещ Николай Бареков: Ние, жителите и неговото паство от Пловдивската епархия, се гордеем от няколко часа, че имаме най-младия митрополит въобще според мен в историята на Пловдивската епархия...

Да ви попитам така, както анонсирахме темата: как най-младият български митрополит спечели сърцата на - хайде така да го кажа - благородните старци от Светия синод?

- Сърцеведец е сам Господ. Той знае какво е в сърцата на човеците. Ние сме недостойни съработници на Христовия виноград.

С много голяма грижа към мен Негово Светейшество първойерархът на нашата родна църква Максим, митрополит Софийски и патриарх Български, целият Свети синод, благомъдрите архипастири са ме ръководили още от времето, в което постъпих в Софийската духовна семинария като курсист в паралелния курс, и са ме ръководили през всички дни и години на служението ми до днес, за да се произнесат чрез въздействието благодатната сила на Светия дух в миналия неделен ден и да ме изберат и провъзгласят за митрополит на Пловдивската епархия.

- Как се става митрополит на такава възраст, на 38 години? Дайте ноу-хау за всички, които искат да минат по вашия духовен път? Това звучи като светска сензация, ще прощавате.

- Всичко е по Божие допущение и изпълнение на Божия промисъл, за мен това е жребий Божий, това е начертание на Божията воля. Случайности в нашия живот няма. Всичко Бог промисля и благославя добрите и полезни намерения и начинания на човеците.

- Как ще коментирате това, което проф. Иван Желев... който впрочем през дните преди вашия избор казваше интересни неща.

Той казваше, че изборът е предрешен, че вие, епископ Николай, ще станете Пловдивски митрополит, понеже имате висше образование, отговаряте на всички критерии...

Но защо казва проф. Желев, че се радват и свещениците в Софийска епархия, че ги оставяте?

- Аз не зная, не зная кое е дало основание на проф. Желев за тези думи. Проф. Желев аз дълбоко уважавам и ценя като мой преподавател по Нов завет, а новата заповед, която донесе Христос на човечеството, е заповедта за любовта.

Не мога да намеря пример за подражание в моя професор в най-голямата добродетел на човека - християнската любов, виждайки и чувайки скандалното му поздравление.

Не бих искал повече да говоря за г-н проф. Желев, той сам говори за себе си в своето обръщение към мен и към Светия синод в деня на моя канонически избор. А нека радостта ни да бъде пълна.

- Според вас трябва ли да бъде освободен той от дирекцията след подобен конфликт, който се създаде с авторитетни фигури от Светия синод?

- Вчера лично г-н премиерът Сергей Станишев ми се обади по телефона, за да изкаже своите искрени поздравления и благопожелания по случай моя канонически избор за Пловдивски митрополит, а така също и да ме увери, че той лично категорично се дистанцира, разграничава от произнесеното скандално приветствие по случай избора.

Това, разбира се, ме утешава, това ме и вдъхновява дотолкова, доколкото в думите, изречени от проф. Желев, не виждам отношение и не чувствам отношението на държавната власт.

А дали той ще бъде отстранен или по някакъв начин санкциониран, аз не бих искал да кажа, защото както не желая г-н Желев като директор на вероизповеданията да се меси в моето служение, така аз няма да се намеся в служението на държавната власт.

- Беше ли предрешен вашият избор за Пловдивски митрополит?

- Когато говорим за Божия промисъл, в духовно отношение Бог предзнава всичко, сигурно Бог е знаел кой ще бъде... със сигурност Бог е знаел кой ще бъде Пловдивският митрополит.

А що се отнася до... до човешкия смисъл на тази дума, не мога да кажа в никакъв случай, че изходът е бил предрешен, защото трябва да обвиня 54-ма избиратели, епархийски избиратели, които ме избраха, голяма част от които гласуваха за мен на епархийския избирателен събор, а така също да обвиня не бих могъл и високопреосвещените митрополити, че някой е предрешил съдбата на Пловдивската епархия и съответно нейния митрополитски избор.

В никакъв случай. Категорично считам, че изборът е проведен уставно и доказателство за това е едноседмичният срок от епархийския избирателен събор до каноническия избор - време, в което всички, в това число и г-н директорът, ако бяха забелязали някакви уставни нарушения, е трябвало писмено да напишат и подпишат.

- От опит ще ви кажа като пловдивчанин, че Пловдив, освен център на най-голямата епархия в Българската православна църква, е особено място, то е мултиетническо, мултирелигиозно, в Пловдив живеят много турци, роми, мюсюлмани, арменци, евреи, католици има много в града.

Как мислите, ще запазите ли тази толерантност между религиите? Защото едно от съмненията към вас беше, че вие наистина защитавате много яростно, много силно православието и едва ли не ще влезете с огън и меч в града под тепетата спрямо другите религии.

- Г-н Бареков, аз съм православен митрополит, аз съм избран от православното изпълнение - клир и христолюбиво паство, аз не съм избиран от католиците или протестантите, или мюсюлманите.

Но, разбира се, помня повелята на свещеното писание, на Светото евангелие - доколкото е възможно, живейте в мир с всички човеци.

Така и аз ще постъпя към всички инославни и друговерни изповедания в моята епархия - ще постъпя най-напред канонично, догматично, но и не на последно място дипломатично.

- Какво мислите за сближаването между православната църква и католическата, което напоследък доста от вашите колеги проявяват като разбиране?

- Всички ние във всяка една богослужба отправяме молитви към Бога да бъдем едно в неговото свято име. Ние всички очакваме отпадналите от лоното на благодатната църква да се завърнат в нейното единство.

Така и съотнесено към католическата църква копнеем да бъдем заедно, но да бъдем заедно на основата на Христовата истина, да изповядваме истинския символ на вярата в единомислие, в пребъдващи в християнската любов и надяващи се в Божието въздеяние.

- Т.е. вие не сте за обединение, а по-скоро за приобщаване?

- Обединение на основата на Христовата истина, не на всяка цена.

- Както я вижда православието ли или както я вижда католицизмът примерно?

- Православието.

- Вярно ли е, че като софийски викарий сте бил човекът, който в храма "Св. Александър Невски" е скрил даровете за папа Йоан Павел Втори в килера на храма?

- Не, това не е вярно.

- Това е една от пикантните истории, която чувам за вас.

- Това не е вярно. В "Св. Александър Невски" в оня миг... и тук г-н Желев ме обвинява несправедливо, че съм организирал някакъв бунт против идването на папата...

- Да, бунт за студено посрещане на папата в София.

- Не, това не е вярно. Това, което направих, е да вляза в Светия олтар на "Св. Александър Невски" заедно с няколко свещеници, за да не позволя да бъде нарушен свещения канон, а именно - еретик да влезе в Светая светих, в Светия олтар на православен храм, защото след това той се счита за осквернен и би трябвало отново да се освещава. Това е, което съм направил.

- "Еретик" - имате предвид папата?

- По-скоро моето отношение беше не против посещението на папата в храма, колкото да не би някои да злоупотребят с гостоприемството и да прекалят дотолкова, доколкото да влезе папата или някой кардинал в Светия олтар на православната катедрала.

- И за вас папата е еретик, вие така го нарекохте току-що в нашето студио?

- Ами, щом като изповядва друг символ на вярата, църквата го е определила, не аз го наричам така, аз го наричам, защото каноните го определят като такъв.

- Как запушихте олтара на храма "Александър Невски", за да не проникне еретикът папа вътре?

- Просто не отворих царските двери.

- И не му дадохте да влезе?

- Не, той не пожела, а и не можеше.

- Ами как да пожелае? Той след като не може, човекът най-вероятно се е сетил, че не е добре да опитва.

- Не можеше и по физически причини.

- Знаете ли, аз съм сигурен, че наистина Пловдив ще има един интересен митрополит не само с младостта си, но и с начина, по който разказвате и говорите за нещата.

Какво смятате за този скандал, който възникна в Светия синод - да го кажем предпоследен, защото общо взето всеки един скандал сред вашите редици напоследък стана предпоследен, - за въвеждането в архонтско звание? Ще въвеждате ли архонти в Пловдивска епархия?

- Аз съм много малък митрополит, детайлно в тази проблематика не съм навлязъл. По-скоро аз се страхувам от друг един факт - как е възможно в най-висок пост на държавната власт, свързан с дейността на вероизповеданията, да бъде назначен архонт на друга, чужда поместна църква?

- Проф. Иван Желев, за него говорите в случая.

- Да. Аз като български митрополит се смущавам от такъв факт, защото считам, че такъв архонт ще отстоява интересите на онази църква, която го е дарила с тази титла.

- Т.е. вие смятате, че е добре нашата църква да дава архонтско звание?

- Добре е нашата църква да прецени кое е добре и кое не, а не директорът на вероизповеданията да й казва това.

- Вие бихте ли инициирали такъв дебат в Светия синод - за въвеждането на архонтското звание?

- Той и без друго е иницииран.

- Тръгна дебатът, да. Каква ще бъде вашата...

- Аз съм, пак казвам, най-малкият, ще изпълнявам послушанията на Светия синод.

- Ще имате ли позиция по темата с архонтството, да речем?

- Като му дойде времето, ще я изразя според съвестта си.

- А ще бъдем ли свидетели на раздаване на архонтско звание в Пловдивска епархия?

- Това не мога да кажа отсега.

- Какви ще бъдат първите неща, които ще направите, и какво предстои да се случи? Предстои ви прощаване с Софийска епархия и посрещане от нас миряните в Пловдивската епархия?

- Вижте какво ще ви кажа - въпреки трудностите, които срещам още в първия си ден на митрополитското служение, аз духовно го обяснявам така - нека бушуват вълните на поднебесните сили на злобата, аз ще се уповавам на Бога и ще стоя твърдо на вечната скала на Светото православие, и зло на мен и на моето паство няма да се случи, защото Бог е с нас.

А иначе, тръгвайки по пътя към Пловдивска епархия, аз тръгвам със Свещеното писание в сърцето си в изпълнение на спасителната повеля Христова - отправена към светите апостоли, а чрез тях и към всички нас - идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Син и Светия дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал.

Моята първа задача ще бъде изпълнение на учителната функция - да проповядвам словото Божие, а Пловдивска епархия е една благоприятна духовна почва за духовен посев, и се надявам, че с общи усилия ние ще пожънем и благословени от Бога плодове.

- Благодаря много.

- Благодаря и аз.

- На добър час ви желая като Пловдивски митрополит. Папата е еретик, не му позволих физически да влезе в Светия олтар на храм-паметника "Александър Невски". Това ни каза в нашето студио новият Пловдивски митрополит дядо Николай. На добър път му желаем и ние.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности