0
П оради дебатите, които предизвика статията в седмицата преди учредяването на новата партия "Демократи за силна България", и по-специално реакциите в ДПС, ви предлагаме пълния й текст:

Заклинанието "български етнически модел" произтича от страховете ни, породени от насилственото изселване на българските турци. Страховете от етническата омраза, подсилени от войните в Западните Балкани, се познават и използват от ръководството на ДПС. В случай на нужда на българските турци се казва, че мнозинството пак ще им сменя имената и ще ги изселва, а на мнозинството, че етническият мир е заплашен. Но политическите обстоятелства вече са коренно променени.

България е член на НАТО. Предстои да станем член на ЕС. При гарантирани суверенитет, териториална цялост и ценности нито малцинството може да бъде плашено с насилие, нито обществото - с етнически размирици. Мирът замени кръвопролитията в Западните Балкани. Това стана и благодарение на политиката на ОДС, която не позволи да бъдем поставени на картата на войната и едновременно решително подпомогна НАТО да потуши конфликтите.

Процесът на оздравяване на съседните страни е мъчи-телен и противоречив, но България вече е в друга геополитическа орбита. В нея има други рискове.

Нито една партия не се съобразява с тези нови политически обстоятелства за България. По абсурден начин "българският етнически модел" продължава да е сведен до привилегии на определени хора и най-вече до икономическите им позиции.

Етническият мир се "купува" от ръководството

на етническата партия срещу политическа и икономическа власт.

След 11 септември и атентатите в Мадрид в Европа се води изключително активен дебат по въпросите за съжителството с милионите придошли мюсюлмани. Очаква се да участваме в него, защото имаме уникален опит и можем да дадем принос. В центъра на столицата ни върху едно много малко пространство има църкви на различните християнски деноминации, джамия и еврейска синагога. Това е завещаната от дедите ни взаимна толерантност.

Европейският дебат е достигнал до безспорни констатации.

Всяка европейска държава е съюз на свободни граждани, а не на общности. Уважава се всяко различие, но на никого не се признава правото да го задълбочава. Правата и отговорностите произтичат от закона, а не от произхода или вероизповеданието. Гарантират се личностни, а не групови права. Не се допуска да се дефинират и защитават групови интереси, различни от тези на цялото общество, защото законът е един за всички и всички са равни пред него. Ние, българските граждани, се включваме в европейската общност, където всички етноси и групи се приобщават към граждански и обществени отговорности и към отговорностите на местното и държавното управление на основата на гарантирани индивидуални права. Тези отговорности обаче се носят в лично качество точно така, както се ползват гражданските права. Обществената реализация на лицата от малцинствен произход е кауза на всяко отворено общество, а не лозунг на една етническа партия.

Това е днешният изказ на

идея, прогласена още от Васил Левски

В европейския случай говорим за пряка интеграция на индивида в демократичното общество, а в т.нар. "български етнически модел" - за интеграция на партия в това общество. Това в пряка реч заяви председателят на етническата партия у нас. "В следващите 5-10 г. Европа ще има нужда от ДПС" и даде за пример Косово?!

Страните от Европейската общност гарантират равенството - без ограничения, но и без привилегии. По принцип не се допускат етнически квоти в административните назначения, към каквито по първичен инстинкт се стреми етническата партия. Те противоречат на принципа на равенството и не решават проблемите на интеграцията. Напротив, задълбочават ги. Те утвърждават както сред малцинството, така и сред мнозинството съзнанието на етническа изключителност, която е път към разделението. Всяко ограничаване и привилегия предизвикват противодействие и верижна реакция на групово обособяване, а това дезинтегрира. Квотите подменят комплекса от необходими лични качества с едно - с етническия произход. Българските турци точно както останалите български граждани следва да отдават успеха си на своите лични постижения и на приноса си за отечеството, а не на произхода си. Източник на поминъка им не е битов групов рефлекс, а положените продуктивни усилия в националната икономика. По степента на личния, а не на груповия успех се оценяват качествата на човека в европейската общност. "Българският етнически модел" е пълна противоположност на този принцип.

Назначаването на некомпетентни лица

с аргумента, че "ще се научат", по същество ги изолира и компрометира излъчилата ги общност.

Личната интеграция е индивидуално постижение, а не партийно завоевание. Взаимоотношенията между малцинство и мнозинство не са монопол и заложник на една партия. Етническата партия

затваря малцинството в политическо гето

Български арменци и евреи например има във всички партии и институции и това доказва, че не им е необходимо партийно посредничество. Лицата с различен от мнозинството етнос и религия нямат нужда от партия, за да общуват с останалата част от нацията и с държавните институции.

В Европа всички сме малцинства. Затова европейското и в същата степен като него българското общество е отворено към различните етноси и религии и ги приема като изконна своя част. Това е наша традиция от времето, когато Учредителното събрание прие Търновската конституция. Ако личният просперитет е партийно завоевание, той е нетраен и незаслужен. Интересите на ръководството на ДПС са да ограничава прякото общуване в обществото и да поддържа в латентно състояние проблемите на българските турци с претенцията, че единствено чрез него те могат да бъдат решавани. Освен това то взима комисиона за своето посредничество, а тя е непосилно висока за самите български турци и респективно за цялото българско общество.

Хората с различни ценности и интереси гласуват различно, независимо в каква етническа общност са. Във всяка етническа, религиозна и друга общност хората държат на различни ценности, имат свой мироглед и интереси. Признакът етнос и религия не може да замести различията между тях в модерното общество. Така е навсякъде в страните членки на ЕС. Така е и сред всички български граждани. По тази причина етническата партия не е представителна за социалното, идейното и политическото многообразие. Тя не може да го защитава, затова го потиска и възпрепятства. Поради това е антидемократична. ДПС е политически феномен на прехода от тоталитаризъм към демократично общество.

Но българският преход завършва

Единственият начин българските турци да бъдат приобщени към българския, а след няколко години и към европейския дневен ред е многопартийната демокрация. Тяхната съдба няма да се реши от "внасяните" с рейсове от Турция "електорални единици".

Българските турци не могат да живеят

с илюзията, че имат резервна родина

Нашите мюсюлмани - тези от турски и тези от български корен, следва да отстояват правата си, запазвайки независимостта си от външни сили тук в собственото си отечество, както го правят всички европейци. Българските турци са първото коренно турскоезично население, което се интегрира в политическото и икономическото пространство на ЕС. Те ще станат европейци, защото са български, а не турски граждани. Това е уникално наше, а значи и тяхно постижение. То им дава права на членове на Европейската общност. Превръща ги във водещи спрямо турските емигранти в останалите европейски страни. От това произтичат права, но и отговорности.

На фона на случващото се в световен мащаб разделение и противопоставяне между етнически и религиозни общности, което Европейската общност е преодоляла, не можем да претендираме за свой етнически модел. Ние можем и следва да покажем, че сме мултиетническо общество, което е хомогенно в ценностно отношение и е задвижвано от споделени отговорности и общи цели.

Правото на алтернатива, на избор и приобщаване към европейския ни проект са протегнатата ръка, която дължим на нашите турци, за да могат да погледнат отвъд тютюневите полета на тежкото са съществуване. Това е нашият демократичен отговор на непрекъснатото изнудване с етнически мир.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 9 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 11 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 13 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 14 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 15 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 15 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 16 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 16 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 16 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 17 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 18 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 18 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 19 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 19 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите