0
Пв вото, което изниква в съзнанието ми е досадната капеща чешма и съпътстващият я призив -„ПЕСТЕТЕ ВОДАТА”. Въпреки, че съм била малка по времето на кризата с водата в София през 90-те, ясно помня придружаващите го неудобства, а и спомените ми се опресняват от Софийска вода при всяка авария или профилактика на водопроводите. В такива моменти именно разбираме колко зависими сме от водата, как цялото ни съществуване е свързано с нея и как липсата й ни прави напълно безпомощни.

Какво е всъщност водата? Проста молекула, вещество без вкус, цвят, мирис? Какво я прави толкова важна? Спомням си урока в учебника по биология-„Животът на Земята се е зародил във вода и съвсем естествено тя е станала и вътрешна среда за организмите. Човешкото тяло е около 70% вода, всички жизнени процеси протичат с нейно участие.” Факт. Но водата е й сякаш нещо живо, преминава през всяка наша малка клетка, също както реките като кръвоносни съдове циркулират в земния организъм, дарявайки с живот всичко, до което се докоснат в един безкраен кръговрат.

Струва ни се, че водата никога не може да свърши, тя само преминава от една форма в друга и е неизчерпаема, възобновяваща се и самопречистваща се. Дали е така? Възможно ли е да се сбъднат мрачните предсказания, че скоро водата ще бъде по-скъпа от петрола?

Облагодетелствани от това, че живеем на място, богато на пресни води, ни е трудно да си представим червената, напукана земя на Африка, молеща се за поне капка дъжд и хора, изминаващи километри за да си набавят скъпоценната течност. Страшно е като се замислим колко вода се изразходва за всяка наша дейност, за всяка една промишленост, как всяко едно замърсяване, на почвата или на въздуха, в крайна сметка попада отново във водите и как това повлиява върху водните организми и върху екосистемата като цяло. Страшно е, и за това не се замисляме.

Да проследим най-общо пътя, който изминава една единствена капка вода, от образуването и в облаците до вливането и в морето и обратното връщане в атмосферата под формата на пара. Представяме си, че нашата дъждовна капка попада директно върху почвата. По пътя си до там обаче, тя вече е повлякла със себе си най-различни замърсители на въздуха като аерозоли,прахови частици, токсични газове и други .От тук капката има два пътя-или да се всмуче от растенията, които я използват за своите жизнени процеси, или да продължи към подпочвените води, като междувременно се е обогатила и с някой друг почвен замърсител-пестициди или хербициди, ако земята е обработваема. Попадайки в река всяка капка може да се сблъска с целия коктейл от замърсители, който и предлагат битовите и промишлени отпадни води, които често не са качествено пречистени.Крайната инстанция е вливането в морето, където има вероятност капката ни да стане жертва на нефтено замърсяване от някой танкер.След цялата тази Одисея,  капката може спокойно да се изпари и да се върне обратно в атмосферата .Извършвайки този кръговрат обаче, тя оказва влияние върху всяко живо същество, до което се докосне.Замърсените води водят до нарушаване на кислородния режим на водните басейни, до необратими изменения върху растенията,животните, а оттам и върху човека.Повишаването на температурата на водата  в резултат от климатични промени или от използването и за охлаждане на атомни реактори също оказва негативно влияние върху водните организми, привикнали да живеят в определени температурни граници.Да, всичко в природата има своето място и роля.Нарушаването само на един компонент води до разстройване на целия организъм.

Казват, че поради така популярното глобално затопляне, африканската пустиня ще пропълзи през океана и ще се разпростре по южните брегове на Европа, че ще се изместят поясите, че климатът ще се обърка, което ще доведе до засушаване в едни части на света и наводнения в други. Дали ще стане така, не знам. Не си падам по такъв вид апокалипсис. Убедила съм се, че природата е съвършен организъм, изключително приспособим и изобретателен. Намира начин да излезе от всяко положение и може би ще се справи дори с раковите клетки, каквито се явяваме ние, хората. Парадоксалното в случая е, че ние също сме нейно творение, макар да я рушим. Може би именно подтиквайки нашата еволюция в друга насока, тя ще успее да се спаси. Човешкия прогрес не може да спре и да се върнем обратно в първобитния строй, като героично се откажем от удобствата на днешния свят в името на планетата. Мозъците ни ще продължават да търсят, да откриват, да изобретяват новото, но този път геният им може да е насочен към съхраняване на богатството, което ни е дала природата с грижа за света, който ще бъде след нас. Естествено, не всеки може да измисли универсално пречиствателно устройство или метод за обезсоляване на морската вода. Всичко опира до самосъзнанието, и колкото и нищожно да ни се струва личното ни усилие, то е ,което можем да дадем, дори да става въпрос само за ежедневието.

Свързани сме с водата още преди да се родим, плували сме преди да се научим да ходим и въпреки, че не можем да живеем в нея, не можем да живеем и без нея. Човешкото съществуване се завърта като водовъртеж около водата, градовете и селищата по цял свят са се издигали близо до реки или морета, пътища за откриване на нови светове. Присъства в народни приказки и песни, поговорки дори с мистичен образ, като изцерителка, дар, най-скъпоценно богатство. Дали Синята планета ще стане Червена като Марс, ледена пустиня или вулканично, огнено кълбо без живот? Може би както човешкото тяло с времето губи вода и старее, става сбръчкано и съсухрено, така и Земята губи своята красота. Някой беше казал, че хиляди са живели без любов, но нито един без вода, така че докато я има нея, ще ни има и нас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 34 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 44 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков