0

В се повече цивилни биват избивани в ивицата Газа или стават жертва на тоталната хуманитарна криза в резултат на продължаващата офанзива на израелската армия в района, алармира Международният комитет на Червения кръст, цитиран от АФП.

Ние сме изключително разтревожени от нарастващия брой убити и ранени цивилни граждани, както и за инфраструктурата, пострадала от израелските военни операции, заяви Пиер Краехенбюехл, отговарящ за действията на хуманитарната организация там.

Днес от Червения кръст призоваха Израел да осигури по-бърз достъп на линейките за евакуиране на ранените в Газа. Според негови служители миналата нощ е била най-страшната от началото на конфликта.

По непотвърдени данни пункт за спешна медицинска помощ на Палестинския червен полумесец в бежанския лагер Джабалия е бил поразен при израелските бомбардировки през нощта.

Осигуряването на медицинска помощ в ивицата Газа се влошава от ден на ден, подчерта представителят на Червения кръст. По думите му две болници са на път да останат без гориво за генераторите, които са единственият им източник на ток, а придвижването на линейките остава изключително трудно и опасно, въпреки изразената от израелските власти готовност да подпомогнат хуманитарните дейности.

"Много хора в Газа не получават спешната медицинска помощ, от която се нуждаят. Някои дори умират, защото линейките не могат да стигнат до тях навреме, което е ужасяващо", отбеляза представителят.

Израелската армия е обкръжила град Газа, а ивицата Газа е разделена на две,

заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак в южния град Сдерот, където и днес паднаха четири палестински ракети. Никоя страна не може да позволи на терористична организация да направи непоносим живота на гражданите й, подчерта той.

Израелските власти оставиха в сила забраната за влизане на чуждестранни журналисти в палестинската територия, въпреки че Върховният съд нареди на правителството да отмени това решение.

Асоциацията на чуждестранната преса протестира остро срещу забраната. В отговор представител на правителството обясни, че Израел не иска да рискува живота на своите войници, за да пази представителите на медиите.

Същевременно в ивицата Газа бе бомбардирана сграда, в която се помещава офисът на руския спътников тв канал "Русия днес", който излъчва на арабски език, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на служител на телевизията. Никой не е пострадал.

Израелска ракета (или снаряд) попаднала в сградата по време на редовното телевизионно излъчване. Журналистите и техническият персонал бързо напуснали зданието.

Каналът е един от малкото, които успяваха да отразяват случващото се в ивицата Газа. Не е известно какви са нанесените щети и дали е възможно телевизията да продължи да работи.

Офисът й се намира в центъра на град Газа. В същата сграда се намират представителства на десетки чужди електронни медии.

Петима палестинци, намерили убежище в училища на ООН в ивицата Газа, бяха убити тази нощ при израелски бомбардировки, предаде АФП, като се позова на медицински източник и на говорител на световната организация.

Общо 450 души се укривали в учебното заведение "Асма" в град Газа. Двама души са убити от израелски снаряд, улучил друго училище в Хан Юнис в южната част на ивицата.

Близо 40 палестинци пък бяха убити при танков обстрел срещу училище на ООН в северния град Джабалия. Два танкови снаряда избухнаха пред училището, обсипвайки с шрапнели хората във вътрешността на сградата и около нея. Медицински служители съобщиха, че всички убити са или хора, потърсили убежище в училището, или местни жители.

Най-малко 12 членове на едно и също семейство, от които седем деца на възраст от 1 до 12 години, са били убити при бомбардировки срещу къщата им в Газа, съобщиха медицински източници и очевидци, цитирани от АФП.

Семейство Дайа било в дома си в квартал Зейтун, когато израелски самолет изстрелял две ракети над четириетажния жилищен блок, в който имало седем апартамента.

Пристигналите на мястото на инцидента спасителни екипи в продължение на часове вадили телата на жертвите. Още деветима души се намирали под развалините.

Според очевидците в къщата живеел командирът от Хамас Абу Хамза, член на семейство Дайа, но той избягал с жена си и децата си още в началото на израелската операция на 27 декември.

Един минувач също е загинал при въздушния удар, а десетки намиращи се в съседство къщи са пострадали.

Никола Саркози призова днес Сирия да окаже натиск

над Хамас, за да бъдат прекратени боевете в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Френският президент говори пред журналисти след срещата си със сирийския президент Башар Асад в Дамаск.

"Трябва да се окаже натиск върху всички засегнати страни, в това число Хамас, за да спрат боевете и да се установи мир. Президентът Башар Асад може да изиграе голяма роля за това. Сирия трябва да ни помогне да убедим Хамас да избере гласа на разума и мира," каза Саркози.

Сирийският президент заклейми израелската операция в крайбрежната ивица като "военно престъпление", "варварски акт" и "агресия", която Израел трябва незабавно да спре. Той се съгласи с френския си колега, че е необходимо бързо решение на хуманитарната криза и примирие, както и изтегляне на израелските сили и вдигане блокадата на Газа. Асад не спомена за прекратяване на атаките на Хамас срещу Израел.

Сирия, както и Иран, е ключов поддръжник на радикалното палестинско движение. Дамаск е приютил членове на политическото ръководство на Хамас в изгнание и други радикални палестински фракции.

Френският президент подчерта, че не може да има връщане към предишното статукво, когато Хамас безнаказано подлагаше на ракетен обстрел Южен Израел. "Израел иска да гарантира сигурността си, а палестинците в Газа - да бъдат отворени граничните пунктове", каза той.

Саркози вече се срещна с египетския си колега Хосни Мубарак, с израелски лидери и с палестинския президент Махмуд Абас по време на близкоизточната си обиколка, която ще завърши в Ливан.

Папа Бенедикт XVI призова днес за прекратяване на кръвопролитието в Светите земи и за диалог между израелци и палестинци. "Стига омраза. Отказът от диалог и омразата не водят до нищо друго, освен до война. Призовавам всички, в чиито сърца има мир, да помогнат на израелците и палестинците да седнат на масата на преговорите," каза папата в посланието си по случай Богоявление.

Папата добави, че следи с голямо безпокойство новините за въоръжените сблъсъци в Газа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 38 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали