0

Л иберализацията на енергийния пазар е необратим процес, който вече е стартирал. Оптимист съм, че той ще се случи в България, но не съм оптимист, че ще успеем да спазим сроковете.

Това заяви в интервю за БГНЕС инженер Пламен Дилков, директор на PVB Power Bulgaria AD. Той е член на борда на влиятелната организация CEDEC, защитаваща интересите на местните и регионални европейски енергийни компании в Европейския съюз.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: Инженер Дилков, България е домакин на срещата на организацията CEDEC. Каква е нейната мисия и защо те избраха нашата страна, имайки предвид, че тя обединява над 1500 фирми в Европа с оборот от над 120 милиарда долара? Как успяхте да я докарате в България?

Инженер Пламен Дилков: Ще допълня, че CEDEC представлява около 70% от производството и дистрибуцията на електрическа енергия в Европа. Организацията иска да се приближи до Източна Европа и този регион да стане част от общото енергийно европейско семейство. По традиция всеки борд на директорите на CEDEC прави среща в някоя от европейските столици. През 2013 предложихме тя да се проведе в София. Това се прие с ентусиазъм. От вчера 30 делегати на борда на директорите са вече в нашата столица, запознаха се не само с енергийната част, но и с историята ни, с това, което представлява България. Днес вече започна оперативната част на борда, на който обсъждаме конкретните проблеми в енергетиката.

БГНЕС: С какво тази организация и участието на България и на родни фирми в нея ще допринесе за развитието на нашата енергетика?

Инженер Пламен Дилков: Това е пътят, който трябва да измине нашата енергетика. Ние стартирахме в България, това което в Европа е стартирано преди 20 години, т.е. либерализацията на пазара. Енергетиката не може да функционира единствено и само на пазарен принцип. Ние трябва да извървим пътя, който останалите европейски държави са извървели преди 20 години, когато те са били в абсолютно същата ситуация, в която се намираме ние днес. Затова би било напълно естествено да използваме както опита на CEDEC във всички европейски държави, така и да се поучим от грешките, които са направени и след това коригирани. Ще ни бъде много по-лесно. Те са на разположение да дадат експертна помощ, за да извървим този път с най-малки главоболия.

БГНЕС: Инженер Дилков, Вие споменахте думата либерализация. Знаем, че от следващата година нашият пазар трябва да бъде либерализиран. Оптимист ли сте, че това ще се случи в посочените срокове?

Инженер Пламен Дилков: Оптимист съм, че това ще се случи. Но не съм оптимист, познавайки нашата действителност, че ще спазим всички срокове. Не мисля, че това е и чак толкова фатално, макар че се споменава, че това ще доведе до санкции от ЕК. Тези санкции обаче не са мигновени. Либерализацията на пазара е необратим процес. Той вече е стартирал, но, наблюдавайки какво сме извървели досега, не съм чак такъв оптимист, че ще спазим срока.

БГНЕС: Вие представлявате фирма, която произвежда електричество в България. Доволен ли сте от бизнес климата в страната? Какви препоръки можете да отправите към държавната администрация, за да може вашият бизнес да се развива още по-успешно?

Инженер Пламен Дилков: Ние сме на пазара с повече от 100 милиона евро инвестиции, които вече са реализирани, и още близо 100 милиона, които възнамеряваме да направим. Много сме доволни от това, което сме направили. Нашата компания работи във водния сектор. От всички възобновяеми източници той е най-малко конфликтния, създава най-малко проблеми. Но ако трябва да оценя стандартите, които имаме в Западна Европа, където имаме 20 пъти по-големи инвестиции и това, което се случва на нашия пазар, не съм доволен от нашия бизнес климат. Бизнес климатът е следствие и на политиката, която се води. Постоянната конфронтация между различни форми на енергетиката не е полезна. Тази тенденция, при която ние акцентираме само върху негативните страни, не е полезна за крайния резултат. Бизнес климатът в България не е много добър, но въпреки това може да се прави бизнес.

БГНЕС: В момента се говори, че енергетиката е в дълбока криза. Съгласен ли сте с тази оценка? Според вас какви са възможностите за излизане от нея?

Инженер Пламен Дилков: Не съм съгласен. Когато се каже, че енергетиката е в дълбока криза, веднага бива асимилирано като НЕК може би е пред фалит. Това също трябва да се провери, защото НЕК притежава много активи. Ликвидната ситуация на НЕК е много трагична, тук няма съмнение. Но НЕК не е енергетиката. Това е една държавна структура, която трябва да бъде извадена на пазара и либерализирана. Почти не останаха държави в Европа, с изключение на единици, където националните електрически компании са още държавни. Това че тя не може да функционира на един общ либерализиран европейски пазар като монополна държавна структура не означава, че енергетиката е във фалит. Как може да бъде във фалит нещо, което има 12 000 МВт инсталирана мощност? По всяка вероятност три пъти повече, отколкото е вътрешната консумация. Стига да се либерализира този потенциал и той да излезе чрез интерконекторни връзки на европейския пазар и да изнася своята енергия, това ще бъде едно печелившо предприятие в цялостната ни енергетика. Това, че в родната енергетика има още нереструктурирани държавни структури не означава, че енергетиката е във фалит. Ние го взимаме прекалено присърце. Ние го асимилираме по следния начин, щом НЕК е в такова състояние, това означава, че и цялата енергетика е в такова състояние. Не е така. НЕК също трябва да извърви своя път към либерализация като цялата българска енергетика. Всичко от производството до дистрибуцията трябва да се либерализира и да стане част от една обща енергийна европейска стратегия.

БГНЕС: Какви са перспективите за развитието на зелената енергетика в България и по-конкретно на ВЕЦ мощностите? Знаем, че България е богата на води, за разлика от някои други балкански държави. Какво остава все още неизползвано от този потенциал?

Инженер Пламен Дилков: България има невероятен потенциал в хидроенергетиката. България има невероятен опит в хидроенергетиката, тъй като притежава 2800 МВт държавни централи и вече 400 МВт частни централи. Това е един от секторите, в които няма никакъв конфликт дали е частен собственикът или държавен. Субсидиите, които се получават са най-ниските, които има в сектора, защото това са едни дългосрочни потенциали. Що се отнася до потенциала на хидроенергийния сектор колкото имаме в момента 3300 МВт още толкова /3000 МВт/ имаме като потенциал. Това е един потенциал, който съвсем реално ще бъде превърнат в бизнес инвестиции . Ако трябва да го обърнем в пари, тези 3000 МВт като потенциал се равняват на 10 милиарда евро инвестиции.

БГНЕС: И цената на тока от него е...

Инженер Пламен Дилков: Една от най-ниските. Не познавам по-ниска. /БГНЕС /

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 4 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 5 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 8 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 10 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 10 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 11 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 11 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 11 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 11 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 12 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 12 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 12 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 12 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители