0

И ндийският министър на вътрешните работи Шиврадж Патил е подал оставка заради координираните нападения в индийската финансова столица Мумбай. По последни, коригирани данни в тях са загинали 174 души, сред които най-малко 28 чужденци, а 239 са били ранени, съобщават световните агенции.

Новината за оставката беше съобщена от три индийски национални тв канала. Министърът я връчил на премиера Манмохан Сингх.

По-късно телевизиите съобщиха, че оставка е подал и съветникът по националната сигурност на страната Маянкоте Келат Нараянан. Все още не се знае дали премиерът се е съгласил да ги приеме.

Същевременно Йоти Кришна Дът, ръководителят на индийските командоси, извършили операциите по освобождаването на атакуваните обекти, заяви, че нападателите изобщо не са искали да преговарят и в нито един момент от атаките не са имали намерение да оставят живи техните заложници.

Ислямистите са възнамерявали да избият около 5000 души

съобщи пък Си Ен Ен, като цитира главния министър на щата Махаращра, където се намира Мумбай.

Същевременно водеща новина за индийската преса днес са признанията на единствения останал жив и арестуван нападател от Мумбай, 21-годишния Аджмал Амир Камал.

По думите му всички терористи са били пакистанци, обучени в лагер на фундаменталистката група Лашкар-и-Тайба*, базирана в Пакистан.

Групировката е известна най-вече с нападението срещу индийския парламент през 2001 г., което за малко не предизвика нова война между Индия и Пакистан.

Отношенията между Индия и Пакистан и в момента са обтегнати

Индийските власти са убедени, че атаките са дело на базирани в Пакистан екстремистки групировки. Исламабад обаче отрича да има нещо общо с трагичните събития. По думите на пакистанския външен министър Шах Мехмуд Куреши извършителите са екстремисти единаци, които не може да представляват цял Пакистан.

Пакистан приведе в бойна готовност сухопътните и военновъздушните си сили във връзка с кризата в отношенията с Индия. Това според ИТАР-ТАСС е съобщил пожелал анонимност представител на армейското командване.

Мярката била взета в отговор на струпването на индийски войски на пакистано-индийската граница. В случай на необходимост командването на пакистанската армия ще издаде заповед за прехвърляне към индийската граница на допълнителен армейски контингент от други части на Пакистан, уточнил източникът. Според него следващите 24 часа ще са решаващи.

Пакистанския премиер Юсаф Реза Гилани отмени пътуване до Хонконг, за да посвети изцяло вниманието си на растящото напрежение в отношенията с Индия, съобщава АФП, като цитира неговия говорител Захид Башир.

Пакистанският президент Асиф Али Зардари призова Индия да се въздържа от крайни реакции и обеща, че ако Делхи предостави доказателства за участието на ислямистки групировки на пакистанска територия в атентатите, ще вземе мерки срещу замесените.

*Лашкар-и-Тайба е едно от нелегалните пакистански ислямистки движения, чиято обявена цел е борбата срещу индийската "окупация" на Кашмир и срещу гоненията, на които според него е подложено мюсюлманското малцинство в Индия.

Движението, чийто говорител категорично опроверга съпричастността му към атаките и ги осъди, бе забранено в Пакистан през 2002 г. Но подобно на други забранени групировки то не изчезна. Дори има подозрения, че е установило по-здрави връзки с пакистанските талибани и "Ал Кайда", която възстановява силите си в племенните зони на Северозападен Пакистан.

Армията на благочестивите, както е преводът на името, е основана през 90-те години в Лахор, Източен Пакистан, недалеч от границата с Индия. Движението дълго се радваше на благоразположението на Исламабад и дори на помощта на могъщите пакистански разузнавателни служби, тъй като самият Пакистан бе против индийското присъствие в спорния район на Кашмир, за който двата съседа водиха две от трите войни помежду си.

Групировката фигурира в американския списък на терористичните организации и бе забранена в Пакистан през 2002 г., макар срещу нея да не са хвърляни обвинения за извършени атентати в страната.

Срещу армията има силни подозрения, че е организирала атаката срещу индийския парламент в Делхи, при която на 13 декември 2001 г. загинаха десет души и която изправи двете страни на ръба на четвърта война.

Индия я обвинява и за още няколко атентата и нападения, извършени през последните години в индийски Кашмир и другаде.

Основателят на Лашкар-и-Тайба, пакистанецът Хафиз Мохамад Саид, се би за кратко през 80-те години срещу Червената армия в Афганистан заедно с муджахидините. Той твърди, че е напуснал движението малко преди забраната му, за да основе ислямска благотворителна фондация - Джамаат-уд-Дауа.

Тя развива активна дейност за подпомагане на жертвите от силното земетресение през 2005 г. в пакистански Кашмир. Подозират я, че е политическото крило на Лашкар.

Армията на благочестивите поддържа доста хлабави връзки с "Ал Кайда" и е давала подслон на нейни членове, избягали от Афганистан в края на 2001 г.

АФП изброява още няколко пакистански въоръжени групи, действащи в Индия. Това са Хизб-ул-Муджахидин (Партия на светите войни) - една от най-активните в индийски Кашмир, Лашкар-и-Джангви - тясно свързана с "Ал Кайда", но действаща главно в Пакистан, Джаиш-и-Мохамед (Армия на Мохамед) - едно от фундаменталистките движения в Кашмир, тясно обвързано с Лашкар-и-Джангви и обвинявано от Индия за нападението срещу индийския парламент през 2001 г., и Харкат-ул-Джихад-и-Ислами (Движение за свещена ислямска война) - смятано за пряко продължение на "Ал Кайда" и по-активно в Пакистан отколкото в Индия.

Първоначално властите в Индия съобщаваха за 195 убити и за над 300 ранени. Причината за по-високата цифра на жертвите е била, че някои от труповете са били преброени два пъти.

Говорителят на правителството на щата Махаращра, където се намира Мумбай, каза, че броят на жертвите отново може да се повиши, защото някои части на луксозния хотел "Тадж Махал" все още не са претърсени.

Сред загиналите са чужденци са известната френска дизайнерка на бельо Лумиа Хириджи и нейния съпруг, бившият австралийски депутат Дъг Маркъл и банкер от остров Мавриций и на един мексиканец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко