0

И зданията поместват днес материали за вчерашните чествания на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински, премиерът Сергей Станишев, президентът Георги Първанов, министри депутати и стотици граждани се изкачиха вчера на хълма Царевец във Велико Търново, където беше кулминацията на тържествата. Сред гостите бяха и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, разказва "Труд".

"140 качиха огромен трибагреник на Царевец", отброява "24 часа". Вестникът публикува словото на президента Първанов по случай празника, като акцентира върху четири неща, които ни правят независими днес.

В друг материал същото издание отбелязва, че нито един представител на ГЕРБ и ДСБ не е дошъл на молебена за празника в църквата "Св. Неделя" в Пловдив.

"Осветиха знамето без тримата първи", пише под глава "Монитор". Вестникът посочва, че Пирински, Първанов и Станишев не са присъствали на тържественото освещаване на националното знаме, ушито специално за юбилея, а са се появили едва за издигането му. "Новинар" пък отбелязва, че само мандатоносителят Ахмет Доган не е отишъл заедно с първите държавни мъже във Велико Търново за честването на празника.

"Сега" и "Класа" цитират премиера Станишев, според когото страна ни днес е "по-модерна, по-развита, по-просперираща и с по-високо самочувствие от когато и да било". По думите му има още много работа за вършене, за да може "и личната свобода, и стабилността на държавата, и качеството на здравеопазването, и образованието да бъдат по-високи и по-добри, защото това е заветът на нашите предци". "Станишев видя България като по-различна от всякога" е заглавието на "Дневник".

1,53 млн. граждани са подписали "заповедта за уволнение на правителството" на БСП, НДСВ и ДПС, посочва "Дневник". Това отчетоха организаторите на кампанията "Аз съм европеец" от ГЕРБ, ДСБ и СДС. Събраните подписи ще бъдат вписани в грамота, която ще бъде връчена на премиера Сергей Станишев.

"Министър Миков бил заплаха за живота на Бойко", обявява "24 часа". Намерението на МВР да намали охраната на столичния кмет предизвика бурна реакция у съпартийците му. Председателят на партията Цветан Цветанов вчера директно обвини вътрешния министър Михаил Миков, че е застрашил живота на Борисов.

"Труд" извежда от думите на Цветанов, че "ако решението да се намали охраната на Бойко Борисов е политическо и, не дай Боже, нещо се случи, поръчителят ще е Михаил Миков".

"Хората на Борисов силно притеснени за сигурността му", пише "Дума", "Цветан Цветанов се притеснява от покушение срещу Борисов" - "Новинар", "ГЕРБ: Михаил Миков ще е виновен, ако нещо се случи с Бойко Борисов" - "Класа", са другите заглавия по темата.

"Парите на Валентин Димитров изкушиха дори магистратите", коментира под глава "Сега". Има подозрения, че е направен опит за кражба на 6000 евро от откритите в сейфове пари на бившия шеф на столичната "Топлофикация". Инцидентът станал по време на двумесечното броене на парите.

Хората на Волен Сидеров влизат в управлението на Пловдив заедно с БСП и ВМРО, посочва "24 часа". "Атака" ще има своето сериозно представителство в общинската администрация, заяви вчера кметът на града Славчо Атанасов.

Заплати по 500 лв. ще плаща НДСВ на координаторите си, които излязат в неплатен отпуск от службите си до изборите, научил "24 часа". Идеята е координаторите да се посветят изцяло на партията в оставащите осем месеца до началото на същинската предизборна кампания.

След като парламентът разреши общинските болници да се продават, а държавата оттегли ангажиментите си към тях, кметовете и общинските съвети масово погасяват дългове, за да не бъдат обявени във фалит и приватизирани, установила проверка на "Дневник". Повечето градоначалници се опасяват, че евентуална продажба ще предизвика недоволство сред местното население.

"Не знам дали бих станал пак министър", признава пред "Труд" министърът на културата Стефан Данаилов. Никаква коалиция не може да ме изненада, казва още той. По думите му се очаква бюджет от 122 млн. лв. за културата през 2009 г.

"Не пипайте излишъка! Идват трудни години", предупреждава в интервю за "Сега" анализаторът Любомир Христов. Според него не е изключено догодина у нас да започне спад и да се стигне до рецесия.

Пред "Класа" проф. Димитър М. Иванов, доктор на икономическите науки, заявява, че правителството ни не е подготвено да реагира на световната криза. Той смята, че силни сътресения ще засегнат четири системи на икономиката ни.

"Министерска подкрепа за "Булгаргаз", извежда "Дневник". След като две тримесечия поред икономическото министерство оспорваше сметките на "Булгаргаз" за необходимото повишение на цените, този път министър Петър Димитров изцяло подкрепи исканото от газовия монополист поскъпване от 1 октомври. Компанията настоява за 36,5% увеличение.

Междувременно "Булгаргаз" даде отсрочка на топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен, за да покрият задълженията си за природен газ, съобщават ежедневниците.

Европейската десница предлага България и Румъния да получават еврофинансиране само след като Европейската комисия докладва всеки три месеца на Европарламента, че страните са способни да го усвоят и управляват според правилата, информира "Труд". Такава поправка към проектобюджета на ЕС за 2009 г. е внесла германската депутатка от Европейската народна партия Инхеборг Гресле.

"Стандарт" съобщава, че правителството обмисля да направи ново министерство, което да управлява всички финанси, идващи от Брюксел. Новата структура обаче щяла да стане факт най-вероятно в следващото правителство.

От първа страница "24 часа" разкрива, че в почвата у нас все още се наблюдава трайно съдържание на дълго живеещия радиоактивен елемент цезий 137 вследствие на аварията в чернобилската АЕЦ през 1986 г. Това пише в екологичната програма, пусната за съгласуване между министерствата.

Данни за количеството на опасния радиоактивен елемент с период на полуразпад 30 години не съществуват. Радиоактивният елемент обаче не бил рисков фактор. В програмата за действия по околна среда и здраве до 2013 г. е записано още, че 449 хил. дка от територията на България са замърсени с тежки метали и металоиди, като в 81,6 хил. дка те са пет пъти над пределно допустимата концентрация.

"Българите се надяват на бърза модернизация във висшето ни образование", сочи проучване на "Галъп интернешънъл", публикувано в "Класа". Уменията и приложимостта на знанията се възприемат като все по-важни критерии за ново качество на обучението.

Фирмите ще могат бързо да вземат работници под наем от друг работодател за един-два месеца, например за заместване на отпускар или за изпълнение на спешна поръчка, съобщава на водещо място "Сега". Това предвиждат промени в Кодекса на труда.

Проверка на Националната агенция по приходите е установила, че 144 фирми от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна са източили 55 млн. лв. чрез далавери с ДДС, обявява "Дума". Възложени са проверки на тези дружества, за да се разбере дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения.

Кредитите в швейцарски франкове стават все по-атрактивни при сегашните финансови условия, посочва "24 часа". Те имат по-ниска лихва в сравнение с непрекъснато повишаващите се лихви на заемите в евро и левове. В момента лихвите по ипотечните заеми във франкове са 4,8-6%, а в евро 6,6-8,5%. Темата е водеща за "Новинар" и "Стандарт".

БТК от догодина ще има ново търговски име, ще се премести в нова централа, а през следващите три години персоналът на телекома трябва да бъде намален с повече от 50%, съобщил за "Труд" главният изпълнителен директор на компанията Бернар Москени.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 36 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа