0

С тига сте мрънкали един на друг вечер над халбите с бира. Така нищо няма да промените. Революциите се правят на улиците. Не се намират на дъното на чашите", обичаше да казва един преподавател, когато студентите му се оплакваха от политиките на университета.

Но на другата сутрин всички хващаха под мишница махмурлука и учебниците си и влизаха в часовете. На обед обсъждаха някоя и друга лекция или новоформирала се двойка. А вечер отново на бири и мрънкане.

Колкото и да вдигаха таксите, колкото и рано да изместваха лекциите, колкото и често да сменяха учебната програма, така и никой не бойкотира час, не излезе в коридорите, камо ли на улицата. Може би заради мисленето: "Аз съм тук за малко, най-много пет години, защо да се хабя и да си навличам неприятности, та аз съм само на гости."

Само че ситуацията е принципна. И ако висшето училище е преходна институция, остава въпросът как хората променят и контролират методите и действията на онзи апарат, в който са до живот - държавата.

Защото демократичната държава е институция с предназначение да обслужва гражданите си. А те я контролират посредством механизмите на гражданското общество.

Само че

Гражданско общество е особено понятие

и (в младите и неопитни демокрации) се тълкува по безброй начини. През първите петнайсет години на прехода много критики се изсипаха по посока на това, че в България няма, ама изобщо, гражданско общество.

Сега изведнъж отвсякъде се чуват патосни подмятания, че най-накрая въпросното се е събудило и ще разкаже играта на държавата. А къде всъщност е истината?

Миналия петък София беше парализирана за целия работен ден от протеста на таксиметровите шофьори след убийството на техен колега. Властта помогна на такситата да блокират столицата, като полицаи услужливо отклоняваха останалата част от движението в произволни посоки.

Което, разбира се, вбеси гражданите, вярващи, че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия". Защо не оставиха колите си някъде и тогава да се бяха събрали пред парламента, така и те можеха да протестират, и ние да работим нормално, питаха някои.

Ами защото ако такситата не бяха парализирали града, още повече - ако не бяха заплашили да го повторят, властта никога нямаше да изслуша така уважително шофьорите.

А - о, да - тя го направи. Вътрешният министър Румен Петков дори обеща, че "правителството ще изпълни исканията на шофьорите", макар те да бяха пуснали шейкъра на max - желанията за бързо разкриване на убийството бяха миксирани с искания за отмяна на коланите в града, облекчение за лизинга на автомобилите...

"Властта се държи така, сякаш в едно общество е важно у кого е силата. Ако ти можеш да блокираш София, теб ще те слушаме, ако не можеш, няма да те слушаме. И това потвърждава отказа на властта да води рационален и спокоен разговор с нас", казва програмният директор на Центъра за либерални стратегии Йонко Грозев.

Наблюдавайки как общината побърза да узакони таксиджийската блокада със задна дата и как полицията разчистваше пространство за жълтите автомобили, и други недоволни групи решиха да поставят исканията си.

Последваха протести на пенсионерите за по-високи пенсии, на производителите на домашна ракия срещу акцизите, на Българския лекарски съюз за достойно заплащане...

Гражданско общество? Не съвсем. По скоро някаква гражданска енергия. Която обаче се хвърля най-вече в посока защитаване на личeн интерес.

Чудесно е, че след годините комунизъм хората най-накрая осъзнават себе си като индивиди. Сега остава и да осъзнаят, че са част от едно общество, чиито основни проблеми са образование, здравеопазване, сигурност, правосъдие...

Да протестират не само когато властта навлезе в личния им периметър и разбърка нещо в бита им, а да държат сметка на държавата за всяко решение, което по някакъв начин ощетява обществото, дори и да не ги засяга пер-со-нал-но. И като казваме протестират, нямаме предвид оплакват, мрънкат, барикадират, а аргументирано излагат тези и ги защитават с бетонирани доводи.

"Ние не живеем в гражданско общество, казва социологът Кольо Колев от агенция "Медиана", още сме в процес на създаването му." Но в същото време той определя веригата протести именно като признак на такова:

"Гражданите припознават определени свои интереси и воюват за тях. Друг е въпросът колко обществена подкрепа получават и колко широк кръг от хора засягат."

В интернет светкавичната реакция срещу методите на таксиджиите беше тоталното им отричане. 16 февруари беше обявен за ден без таксита, а до 9 март за период, в който да не се оставя и стотинка бакшиш на "наглите" шофьори. За блогърите блокадата беше проява

Не на гражданственост, а на тероризъм

На подобно мнение е и Александър Кьосев от Философския факултет на СУ. Той определя протеста като извиване на ръце, опит чрез институциите да се повлияе върху работодателите.

Кьосев казва, че в случая става дума за "цялостното обръщане на социалното, политическото и публичното внимание към една прослойка, която не се интересува от ничии други проблеми."

На въпроса на сайта на агенция "Фокус" - одобрявате ли идеята за общ национален протестен митинг, утвърдително отговарят 66.79% от 2502 души. Не е уточнено обаче срещу какво. Показателно, нали.

Психологът Димитър Цветков казва: "Да, протестите се правят пред определени институции, но посланието е адресирано някак си неясно, пожелателно, "по принцип"... Като че ли нещата опират до възможността "да си излееш душичката", когато ти е прекипяло, а не да разпознаеш точната фигура или инстанция, която може да ти даде това, от което имаш нужда."

Акцията "Не сте сами" също е вид гражданска енергия, протест, насочен навън, а не вътре в страната. Но дали е проява на гражданско общество в най-чистия му вид?

"Безспорно е прекрасно, че толкова хора проявяват съпричастие. Раздвоението ми идва от усещането, че много по-лесно се обединяваме около каузи, при които сме в ролята на жертва, особено на някой външен. Ще е интересно да се провери дали тези хора, които се присъединиха към кампанията, са склонни да изразят съпричастността си по друг начин, например като дадат пари. Защото и това е гражданско общество - способността да събираме ресурс извън държавата", казва Йонко Грозев.

На шествието в подкрепа на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри двайсетгодишна девойка въздишаше и критично-угрижено обясняваше, че "ето, трябваше да влезем в ЕС, за да се почувстваме граждани, да проимаме самочувствие и да заговорим на висок глас".

Социологът Цветозар Томов казва, че действително с влизането на страната в евросъюза очакванията на хората, както и изискванията им към държавата значително са се увеличили. Но според него този процес не е катализиран от нейната слабост и податливост.

"Напротив, категоричен е той, държавата е зла, лошо управляваща, агресивна спрямо гражданите. И те трябва да я цивилизоват." За Томов "е добре хората да притискат властта и да я огъват именно с цел да я облагородят". Той добавя, че този процес е започнал, но той няма да доживее да го види завършен.

Всъщност от началото на прехода минаха повече от седемнайсет години и е крайно време да си стиснем ръцете за това какво е гражданското общество. Ако знаем към какво се стремим, по-лесно ще го постигнем.

Хронологията

Тон за серията протести дадоха таксиметровите шофьори на 9 февруари, когато след убийството на техен колега блокираха София. На 12-и близо 200 лишени от свобода в Софийския и Пазарджишкия затвор се вдигнаха на бунт срещу проектозакона за амнистията.

На следващия ден симпатизантите на обединения съюз на пенсионерите и обединената партия на пенсионерите поискаха на митинг минимална пенсия 150 лв.

Шествие от Централна гара до пл. "Александър Невски" в протест срещу акцизите върху домашната ракия се състоя на 14 февруари. То беше организирано от партията "Ред, законност и справедливост".

На 15-и Българският лекарски съюз и асоциацията на специалистите по здравни грижи организираха общ митинг под надслов "Европейско финансиране за достъпно качествено здравеопазване".

По-рано същия ден пенсионери отново протестираха за по-високи пенсии, след което се присъединиха към лекарите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 38 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни