0

Като няма работа, сменете града, съветва в интервю за "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова.

Трябва да осъзнаем, че имаме шанс да бъдем мобилни, тоест да не сме закрепостени в едно населено място или само на едно работно място, имаме шанс да наградим образованието и квалификацията си, за да сме конкурентноспособни, коментира Масларова.

Но често срещаме хора, които казват - аз за триста лева няма да работя, допълва тя.

По 240 лв. заплата от държавата за безработни, информира в челния си материал "Труд".

С програми за 135 млн. лева социалното министерство ще бори кризата, от днес започва проект за обучение на 18 хил. трайно безработни над 50-годишна възраст, обявили от Агенцията по заетостта.

След това те ще бъдат пращани да работят 3 месеца в предприятия, като държавата ще им плаща по 240 лева заплата. Други 15 млн. лева са за компютърно и езиково обучение на хора със средно образование, а 70 млн. лева - за стартиране на бизнес.

Бизнесът иска намаляване на осигуровките заради кризата, обявява от първа страница "Сега".

Бизнесът иска извънредни икономически мерки заради световната финансова криза и отражението й у нас. Идеята, която включва ново намаляване на осигуровките и по-гъвкаво трудово законодателство, бе лансирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България на форум под патронажа на премиера Сергей Станишев.

Вчера министър Емилия Масларова обяви, че не може непрекъснато да се облекчават осигуровките. Тя посъветва фирмите да съкратят "луксозните разходи" и да орежат печалбите си, припомня вестникът.

Бизнесът иска по-висок ДДС, съобщава "Монитор". Първоначалното нарастване на данъка да е в рамките на 1 процент и след като бъде отчетен ефектът, да се мисли за още един скок на ставката - това са поискали работодателски организации у нас като част от мерките за борба срещу икономическата криза.

Планът "Обама" действа в България от 4 месеца, заявява пред "Труд" председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров (Коалиция за България).

Икономиката и сигналите, които правителството, централната банка, управляващата коалиция подават към икономиката са своевременни и в правилната посока. Планът "Обама" действа в България от 4 месеца, категоричен е той. Ограничаваме вече планирани разходи, пенсиите обаче ще бъдат увеличени - това е социален ангажимент, който сме поели и ще го изпълним, казва още Овчаров.

Ще се опитаме да гарантираме и увеличението на доходите, но всичко е функция на изпълнението на бюджета, отбелязва той. По повод идеята на НДСВ за предпазно споразумение с МВФ Овчаров коментира, че подобни мерки вземат само държави, които са изпаднали в неплатежоспособност. Защо трябва да си сложим сами клеймото, че сме такава държава, когато не сме, пита той.

Погваме заедно с МВР монополите, информира пред "Стандарт" Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията.

За 2008 г. общата стойност на наложените санкции от комисията е около 8,5 млн. лв. Чести нарушения е имало в областта на нелоялната конкуренция и при имитацията на стоки и услуги.

Парното на контрол при депутатите, съобщава "24 часа". В сряда енергийната комисия е поканила шефовете на столичното парно и на федерацията на фирмите за дялово разпределение в парламента.

Поводът е различните интерпретации защо януарските сметки за парно са високи в случаи, когато нямаше нормално топлоснабдяване.

Идват избори, които е по-страшно да спечелиш, заявява политологът Иван Кръстев пред "24 часа". Кризата не просто променя начина, по който хората се отнасят към политиката, тя променя и начина, по който политиците мислят за властта, коментира той.

През следващите година-две политиците няма да могат да предложат на хората по-богат живот - единственото, което могат да им обещаят, е повече справедливост, отбелязва политологът.

Това според него прави напълно невъзможна идеята за голяма коалиция между опозицията и БСП, защото единственото, което днешната опозиция ще може да предложи на населението в първите шест месеца на своето управление, е търсене на виновниците за проблемите в предни управления.

Има опасност скандалът "Мургина" да доведе до парализа в данъчното, намаляване на събираемостта на приходната част от бюджета и делегитимация на министъра на финансите, който е основният архитект на антикризисната политика на правителството, коментира Кръстев.

Обжалват избора на синьо ръководство, съобщава "Труд". Разиграва се нова драма с регистрацията на Мартин Димитров и новото ръководство на СДС, след като в петък трима седесари са завели нова жалба в съда за проведените избори в партията.

Заместничката на председателя Дора Христова, депутатът Димитър Димитров и синият активист Иван Кънев твърдят, че Националната комисия за вътрешни избори в СДС начело с Владимир Кисьов била нелегитимна.

Десницата ни - интриги до дупка, коментира "Труд". За съжаление и в тези евро- и парламентарни избори българската десница ще падне жертва на нескончаемите си интриги, отбелязва авторът.

Ако "лидерът на промяната" Мартин Димитров и "лидерът на всички сини загуби от 1999 г. насам" Иван Костов решат все пак да си стиснат ръцете, това не означава, че избирателите зад тях ще се прегърнат, предупреждава той.

Не може МВР да действа като КГБ, коментира пред "24 часа" председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ). Поводът за интервюто е недоволството на МВР, че със закона за електронните съобщения им връзват ръцете за следене на детска порнография и компютърни престъпления.

Носталгията по безконтролното следене донякъде е обяснима с инерцията от социализма, когато МВР бе всесилна институция в държавата, заявява Спасов.

Правоохранителните органи си имат достъп и да не се оплакват, че им се връзват ръцете за големите престъпления - това не е вярно, категоричен е той.

Опълчението в защита на връзкарството удържа пълна победа, коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Според автора депутатите са изпразнили от съдържание закона за конфликт на интереси и пак са отбили номера пред ЕС.

Авторът смята, че още с отпадането на наказателната отговорност за невярно съдържание в декларациите за конфликт на интереси строгостта на закона се е изпарила и оттам нататък всичко е загубило значение.

Министрите от правителството на Сергей Станишев са прекарали в командировки зад граница 2990 дни, сочи справка на МС за периода от началото на мандата до края на 2008 г., цитирана от "Труд".

За пътуванията си извън пределите на България управляващите са похарчили 2 113 492,06 лв. Вестникът информира за министерските командировки в основната си рубрика "Темата".

Международна контрабанда се върти от наши чиновници, твърди пред "24 часа" Яне Янев, лидер на "Ред, законност и справедливост". Той имал информация за контрабандна схема, при която като краен получател на стоките е посочено митническо учреждение в Гърция, до което стоки изобщо не достигат.

Това е незаконен внос, при който не се заплащат мита, ДДС и акцизи, формално стоката се води за друга страна и уж само се транзитира през България.

За пореден път констатациите за извършени нарушения в митниците пристигат от Брюксел, отново ОЛАФ сезира компетентните български власти за 25 случая на нередовно завършени транзитни операции в митницата на аерогара София, обяснява Янев.

Янев твърди, че контрабандните схеми са контролирани от висш чиновник в митниците, но не споменава името му.

Супермодерни радари ще дебнат денонощно на 30 от най-натоварените шосета у нас от 1 март, съобщава от първа страница "24 часа". Точно след седмица започват да монтират първите "неподкупни полицаи", които ще се включват веднага и ще заснемат за по-малко от секунда колите, които се движат с превишена скорост.

До края на януари са сключени договори по оперативните програми на ЕС за 2,6 млрд. лв., обявява от първа страница "Дума", като цитира вицепремиера Меглена Плугчиева. До май миналата година са били сключени договори за 93 млн. лв. Предвижда се в четвъртък Плугчиева да внесе следващия доклад за напредъка по управление на фондовете.

Ще закрием неработещите институти, обещава пред "Труд" акад. Николай Съботинов, председател на БАН. Според него има целенасочена подкрепа към университетите от страна на министерството на образованието.

Искаме да има баланс, да се отчита дейността, която се извършва при нас. В никакъв случай не бива да се намаляват средствата за дейността ни, бюджетът ни е силно ограничен, не знаем как ще се справим, обяснява той.

В архивите има и болка, и гордост, казва пред "Труд" д-р Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция "Архиви". При посещението на президента Георги Първанов в Москва бе договорено връщането на българските архиви.

Бужашка отбелязва, че за пръв път въпросът се обсъжда на най-високо междудържавно ниво. Моето мнение е, че щом са свързани с нашата история, трябва да се запознаем с тях, независимо дали ще ни причинят болка, или ще ни карат да се гордеем, посочва тя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 14 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 14 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 14 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 15 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща