0

"Нова "бомба" - още 5-има подслушвани", обявява в. "Труд". Нова "бомба" метна вчера във вихрещия се от седмица скандал в Националната служба за охрана (НСО) бившият охранител подп. Николай Марков. За първи път той посочи имената на политици, които са били обект на незаконна дейност от страна на НСО.

"Ще заведа дело за клевета срещу този човек, който явно е загубил човешкия си облик", реагира ген. Димитър Владимиров, бивш шеф на НСО. Венцислав Върбанов призова Марков ако наистина има документи и доказателства да ги покаже. Според Софиянски е недопустимо да се позволява да се правят такива схеми със спецслужбите.

"Удари под кръста за родното ФБР", е заглавие в "Стандарт". Според изданието ябълката на раздора в скандала с НСО е бъдещата Национална агенция по сигурността.

Целта е "службата на властта" да мине от президента Георги Първанов в ръцете на изпълнителната власт. Обмисля се идеята НСО да стане част от новата силова мегаструктура - агенцията по сигурността. Според хора във властта БСП и ДПС са се разбрали да си поделят ръководството на българското ФБР. Председателят ще бъде определен от червените, а заместникът му - от хората на Доган.

Именно затова управляващите вече половин година спират проектозакона за НСО. В проекта се предлага гардовете да останат на подчинение на държавния глава.

"Злоупотребяват с подслушванията", е озаглавено интервю с Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Пред "Труд" тя подчертава, че регламентирането на дейността на НСО е най-вече в интерес на самата служба. И за да не става тя обект на каквито и да било обвинения е необходим закон за дейността й. Докато няма закон, Народното събрание е в правото си да поиска да осъществи контрол.

"Добре охранявано НСО", е коментарът в "Сега". Подчертава се, че и в сегашния случай бе загърбено основното - как тази служба да бъде сложена час по-скоро в ред и под пълен и ефективен контрол.

От изявленията на всички участници в заседанието при президента се вижда, че далеч по-важно е дали тя да е военизирана, както е сега, да продължи ли да бъде към държавния глава, дали да й се дадат повече пари и правомощия.

За контрол над нея не се казва и дума. Нито за проверки и ревизии какво точно прави, как и за какво харчи пари, доколко трябва да пази един или друг човек.

"15 висши магистрати работили за бившата ДС", отбелязва "Сега". В списъка за ВСС са 10 следователи, трима от които са и в сегашния състав - доскорошният шеф на следствието Ангел Александров, заместникът му Свилен Турмаков и Атанас Нешков. Всички обявени вчера следователи са били в структурите на Главно следствено управление на МВР, в което се работеше по линия на криминалната престъпност и по линия на ДС.

"Чакъров: Без пазарлъци, Странджа остава цяла!", пише "24 часа". "Няма да водя никакви пазарлъци с никого за парк Странджа." Това заяви вчера екоминистърът Джевдет Чакъров, след като кметът на Царево Петко Арнаудов му предложил да преговарят за създаването на по-малък парк.

Правителството е решено да запази защитената територия в сегашните й граници, обяви още министърът, след като представи на кабинета проблема със заличения от Върховния административен съд природен парк. Ще затворим всякакви вратички в законите за природата и вероятно ще забраним обжалването на защитени територии, представи плановете на правителството Чакъров.

"Властта решава за парка, а не съдът, отвърна К. Пенчев", продължава темата "24 часа".

"Забравените" зелени задължения на кабинета", е озаглавен коментар в "Труд" на Евдокия Манева, народен представител от ДСБ, министър на околната среда в правителството на ОДС (1997-2001).

С критичен тон тя очертава днешните ключови характеристики на екологичната политка: пренебрегване на обществените интереси, корупция, некомпетентност, демонстративно толериране на фирми, приближени до управляващите.

"Забравен" беше ангажиментът за такова интегриране на екологичната и икономическата политика, чрез което да се постигне т.нар. устойчиво развитие.

"ДПС срещу изборния закон", е водещото заглавие в "Монитор". ДПС се обяви срещу предложението на НДСВ и ВМРО за вменяването на вот в закона за избор на местна власт, което ще бъде гласувано на първо четене днес.

Част от партиите в парламента все още нямат твърда позиция по въвеждането на задължително гласуване, но проучване на изданието е установило, че повечето от депутатите ще подкрепят санкционирането на гласоподаватели, които решат да не отидат до избирателните секции.

Това е опит за пореден път законът да осигури служебно предимство на някои политически сили, протестира от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

ДСБ ще бъде решаващият фактор за приемането на задължителното гласуване, тъй като заради обществените нагласи тъмносините са променили досегашната си позиция и ще подкрепят вменяването на вот в Закона за избор на местна власт.

"Задължителен вот? Първо референдум!", е анализът в "24 часа". Посочва се, че в наши дни въпреки многопартийната политическа система самата политическа класа доведе нещата дотам, че 70% от българските гласоподаватели да бъдат лишени от избор.

Те просто не намират своите представители сред лицата, изложени на разнопартийните сергии. Сега до пълната реставрация на живковия режим остава да се узакони принудителното довеждане на гласоподавателите до урните.

Авторът приканя идеята да бъде подложена на всенародно допитване. Но в случай че на референдума отидат и гласуват по-малко от половината български избиратели, вотът на народа за задължителното гласуване ще бъде отрицателен, независимо от преброените резултати.

"24 часа" публикува и контрапредложение - "Всички гласуват - от 16 г., трезви, в делник, по интернет". Защитава се идеята гласуването да е задължително, от него да бъдат освободени само възрастните хора над 70 г.

Гласуване по интернет, от което според експерти биха се възползвали повече от 1 млн. българи. Промяна в прага на преференциалното гласуване или изобщо да няма такъв. Аргументите на автора са, че резултатите от евроизборите показват, че българите желаят да гласуват мажоритарно.

Също така може да се обмисли възможността за понижаване на възрастта за избирателни права от 18 на 16 г. Благодарение на интернет информираността на днешното поколение млади за света е достатъчно висока, за да участват във вземането на важните за тяхното бъдеще решения.

Целта е във вътрешнопартиен план НДСВ да бъде единно и отново да възвърне своите позиции на политическата сцена. На второ място това единство ще се отрази неминуемо положително и върху управлението на държавата."

"Данъчните приходи увеличени с 19%", информира "Сега". Пред 2006 г. хазната е събрала с 11,2% повече приходи в сравнение с предходната година, сочи отчетът за изпълнението на миналогодишния отчет, одобрен от правителството вчера. Ръстът се дължи най-вече на отличните постъпления от данъци. И при преките, и при косвените налози има скок с 19,3% спрямо 2005 г.

"70% скок на цената на хляба", съобщава "Земя". Ценови шок готвят от следващата седмица хлебарите. Заради зърното от новата реколта и юлското увеличение на тока хлябът ще поскъпне от 30 до 70%, обяви вчера Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Столичани, както и хората от Югозападна България първи щели да усетят драстичния скок, сега хлябът там бил най-евтин. До есента в страната ще се плаща най-малко по 1,60 лв. за килограм, при 1 лв. сега, казват от бранша.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 минута

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

НС прие изменения в договора за изтребители F-16 със САЩ на първо четене

България Преди 3 минути

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 1 час

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС