9
Еа активисти се опитват да откажат плажуващите по италианското крайбрежие от навика да изхвърлят фасовете си на плажа или в морето.

Доброволци от организацията "Маревиво" (Marevivo) раздадоха около 100 хил. "джобни" пепелника през уикенда по над 300 италиански плажа.

Въпреки че за полезността и съдбата на пластмасовите надуваеми пликове може да се поспори, в тях пушачите могат да угасят цигарите си и да запазят фасовете, докато ги изхвърлят на подходящо място.

Използваните филтри могат да послужат и за бъдеща употреба.

Според данни на програмата за околната среда на ООН над 500 хил. фаса се хвърлят в Средиземно море всеки ден.

Нужни са обаче до пет години, за да се разградят напълно в природата.

Фасовете може да бъдат фатални за китове, морски костенурки, морски птици.

Химическите вещества в тях са толкова отровни, че са в състояние да убият риба.

Организацията "Маревиво", чието име в превод от италиански означава "живо море", от три години води кампания за повишаване чувствителността на пушачите относно вредата от техния навик за природата, достигайки до повече плажове от всякога тази година.

Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете, докато пластмасовите бутилки - едва 9,5%, според представител на "Маревиво".

Предимствата на чистите плажове са особено актуални за родителите, тъй като играейки си на пясъка, малките им деца често слагат в устата си всичко, което намерят, вкл. фасовете.

Друга опасност по плажовете са найлоновите торбички за многократна употреба, които често са пълни с опасни бактерии като салмонела или Ешерихия коли и сеят зарази.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@