0

Г ражданският протест отново е в центъра на внимание на вестниците. Изданията отбелязват, че вчера, за разлика от първия ден, не е имало ексцесии. Очаква се недоволни граждани да се съберат пред Народното събрание и днес.

"Парламентът отговаря на протеста", е челното заглавие на "Труд". Народното събрание на практика отговори на протестиращите отвън вчера, като обсъди поправки в законите за устройство на територията и на горите.

Първият предвижда ограничаване на реституцията на имоти, отредени за образователни нужди, включително в студентските градчета, а вторият - прекратяване на заменките на гори и земи от държавния фонд.

С промените в двата закона се възприемат 90%от исканията на еколозите и на студентите, отправени пред председателя на Народното събрание Георги Пирински след протеста им на 19 декември, смятат депутати от мнозинството. Пирински и вчера изявил желание да се срещне с демонстрантите.

"На митинг с цветя и обиски", описва събитията "Труд". Цветя вместо камъни за полицаите, импровизирана седянка на еколози, борещи се за природа без бетон, нито една глава с качулка и скрито лице и никакъв намек за ексцесии - така е видял втория ден от протеста пред Народното събрание "Труд".

"Боклуци се метат с избори", цитира изданието коментара на премиера Сергей Станишев за протестите. "Какво означава искането за качествено образование? За ден да преодолеем проблеми за 20 г.? Как да отговори правителството конструктивно и на тезата "Всички са боклуци, да ги изметем"? За това има демократични избори, казал премиерът.

Той допълнил, че е реагирал на някои от призивите преди самия протест - изпълнил всички поети ангажименти към зърнопроизводителите и в голяма степен започнал да решава проблемите на Студентския град.

Дясната парламентарна опозиция също се присъедини към протеста, а "Атака" напусна Народното събрание. "Анархията ще доведе до диктатура", категоричен е пред "Труд" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и на ПГ Движение "Напред".

Според него една от версиите, е че много известни хора от подземния свят са част от спонсорите на провокаторите от митинга. Именно престъпният контингент, който беше нагазен в последните един-два месеца, има интерес от разколебаване в държавата и от анархия, за да може да мине метър и да се подсигури чрез следващото правителство, твърди Каракачанов.

"24 часа" пише, че "Станишев знае кой окървавил протеста, ще мълчи ? разчита на медиите". Премиерът обяви, че е имало съзнателно създадена организация за опорочаване на митинга пред парламента. Той призовава журналистите да продължат с разследванията си кой е организирал провокациите.

"Чакахме мирен протест и не използвахме газ", казва пред "24 часа" главен комисар Живко Живков, директор на "Охранителна полиция". За мен колегите създадоха перфектна организация по охраната на протеста, посочва той.

Живков благодари на полицаите, охранявали протеста, и казва, че те, благодарение на своя професионализъм, не са се поддали на провокациите на хулиганите на площада и са действали с необходимата доза респект и сила. Той е категоричен, че 90% от задържаните са били именно хулигани, които са атакували полицаите.

"Ако не бяхме реагирали, можеше да има жертви", казва Живко Живков и пред "Монитор". Обезумялата агитка се нахвърляше върху униформените с яростни викове, обяснява Живков. При последната им атака преценихме, че хаосът, който маскираните протестиращи се опитват да създават, може да доведе и до невинни жертви и именно тогава жандармерията се включи, посочва той.

Темата за протестите е водеща и за"Монитор", който акцентира върху това, че "Опозицията се закачи за протеста". Депутати от десницата и независими напуснали пленарна зала заради решението на Георги Пирински да допусне вътрешния министър Михаил Миков да си тръгне от парламента, без да отговаря на въпроси, а след това се присъединили към протестиращите.

Вестникът публикува анализ на социолога Юрий Асланов. "Кой печели, когато всички губят от протестите", пита Асланов. Според него има рязко оттегляне на обществената подкрепа за студентите, а и партиите - и управляващи, и опозиция, са се разграничили от протеста.

"Стандарт" също е потърсил коментари на социолози за протестите. "Не митинги, а газът клати кабинета", е мнението на Юрий Асланов. Според Цветозар Томов от "Скала" протестите няма да разклатят властта, но не е сигурно, че подобни ексцесии няма да се случат и в бъдеще.

"Всички загубиха!, категорична е Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Според Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" недоволството е голямо и в следващите няколко дни ще се види дали този протест е отпушване на ескалиралото напрежение или стимул за натрупване на ново.

"Първо си пренебрегван, после осмиван, сетне бит и накрая победител" - тази мъдрост на Махатма Ганди използва за заглавие на коментара си за протестите "Сега". Спешно се нуждаем от нови лидери, констатира авторът и прогнозира, че "тази миниреволюция" със сигурност ще създаде нови лидери.

"Спираме замените, щом виждате само корупция в тях", казва пред "Сега" Васил Калинов, председател на парламентарната земеделска комисия. Той припомня, че замените са били въведени, за да се даде възможност на 1,2 млн. души след реституцията да съберат на едно място горите си, за да ги стопанисват ефективно.

Калинов отрича да е предлагал удължаване на срока за довършване на започнатите замени и посочва, че е настоявал да остане предложения от кабинета срок - 1 март т.г.

"Много хора изпитват носталгия по управлението на НДСВ", твърди пред "24 часа" Мария Дивизиева, зам.-министър на държавната администрация и шеф на Централния предизборен щаб на НДСВ. Програмата на партията щяла да бъде насочена активните хора и младежите. Дивизиева е уверена, че НДСВ няма проблем да влезе в следващия парламент.

"Новинар" избира за тема от първа страница протест в името на друга кауза - планирания за неделя митинг за подкрепа на рестартирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Организатори са движение "Напред". "12 хил. излизат в подкрепа на АЕЦ", прогнозира вестникът.

Вестниците следят внимателно и развитието на газовата криза. "Гърция помага с 2 млн. кубика газ дневно", съобщава "24 часа". Турция също заявила готовност да съдейства на България. Обсъжда се като дългосрочна мярка изграждане на връзки с турската мрежа.

"Това, че Русия и Украйна правят милиони европейски граждани заложници на конфликта, води до загуба на доверие, цитира изданието думи на премиера Сергей Станишев по време на совалката в Москва и Киев.

"Газова агония до няколко дни", прогнозира "Дневник". Ако нищо не се случи до пет дни, агонията започва - така депутат от мнозинството определил ситуацията 11 дни след началото на газовата криза в България.

На 21 януари свършват възможностите на "Булгартрансгаз" да поддържа близо половината от необходимото дневно количество природен газ, а индустрията няма алтернативи при по-драматично намаление на горивото, показала проверка на вестника.

За "Пет алтернативи на газовата криза" съобщава "Дневник". Това са идеите за изграждане на връзки с румънската и гръцката преносна система, разширяване на газохранилището в Чирен, изграждане на второ хранилище в Галата, както и за строителство на терминал за втечнен газ в Александруполис. Проектите щели бъдат представени от страната ни до края на януари в ЕК.

Европейската комисия планира да възстанови финансирането по програма САПАРД, научил "Дневник". Възстановяване на плащанията по ИСПА пък е прогнозата на седмичника "Юръпиън войс" от Брюксел. Според изданието Еврокомисията се надява да разблокира 115 млн. евро след признаци, че страната е реформирала пътната агенция. Източник на "Дневник" обаче казал, че пускането на средствата за пътища зависи от предстоящата на 28 януари мисия на европейски експерти в София.

Според "Сега" обаче "ОЛАФ пак уличи България в масови нарушения по САПАРД". В 64 от инспектирани 71 проекта в хранително-вкусовата промишленост нашите чиновници са одобрили напълно фалшиви, подправени или раздути оферти за цени на машините, които ще бъдат закупени, пише изданието. Констатациите пили описани в писмо на ОЛАФ до вицепремиера Меглена Плугчиева от 23 декември 2008 г., с което "Сега" разполагал.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 6 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen