0

"Не съм взел нито лев по програма САПАРД. Съществува договор на моя фирма по една от мерките по програмата, сключен в края на 2006 г. По този договор няма постъпили плащания на средства от ЕС. Категорично заявявам, че фирмата е абсолютно изрядна, съгласно закона и критериите за участие в САПАРД", каза председателят на СДС Пламен Юруков по повод публикацията във в. "Монитор".

Две фирми на Юруков са посочени в черните списъци на бенефициенти по САПАРД - "Венианина" ЕООД и "Наваро-Х". Те фигурирали сред неизрядните кандидати за пари по европейската програма, на които им предстои да получат субсидии, пише изданието, като се позовава на източници от фонд "Земеделие".

Сред нарушителите, заради които страната ни бе лишена от европарите по САПАРД, са и две фирми на началника на кабинета на Иван Костов по време на мандата на СДС - Николай Вълчев. Това са "Грийнс" ООД и "Николай Стоилов Вълков", посочва "Монитор".

"Венианина" с едноличен собственик на капитала и управител Пламен Юруков е с общ размер на инвестиционния договор от 903 317,19 лв. и краен срок за изпълнение на проекта до 31 декември 2007 г. Размерът на субсидията по този проект е 451 658 лв.

Общата сума на инвестиционния договор на фирма "Наваро-Х" е 977 542,12 лв., а крайният срок за инвестицията е 22 декември 2008 г. Размерът на субсидията по този договор е 422 338 лв.

"Наваро-Х" е с едноличен собственик на капитала и управител Валентин Андонов, който е продал фирмата си "Ледон" на Юруков и така се е влял в неговата компания "Балкам" АД. Валентин Андонов е брат на съпругата на лидера на СДС - Соня Юрукова.

Така излиза, че Юруков е играл заедно с шурея си за парите по САПАРД,

пише "Монитор".

Според публичната информация на фонд "Земеделие" двата проекта по САПАРД са одобрени на една и съща дата - 22 декември 2006 г. и са по една и съща мярка 3 - диверсификация и развитие на алтернативни дейности.

Устройственият правилник за прилагането на програмата строго забранява фирми със свързани лица да кандидатстват с различни проекти по една и съща мярка. Това е само едно от нарушенията на фирмите на Юруков, регистрирани от проверяващите органи.

Според запознати с проверките

другите нарушения, заради които лидерът на СДС влиза в черния списък

на бенефициентите по САПАРД, са наличието на монтирани стари машини във вид на рециклирана техника, внос от Гърция, вместо субсидирани нови. Както и това, че цехът, за който са взети европарите, не е обособено предприятие, а част от фабриката за кафе "Спетема" в столичния квартал Божурище, пише още изданието.

В съобщение до медиите Юруков заяви, ще поиска специално да бъде проверена неговата фирма, като резултатите от нея бъдат публично оповестени.

"Абсолютно некоректно е твърдението за наличието на "свързани лица", по смисъла на закона и на изискванията по програмата. Неверни са и твърденията за закупуване на стари машини. За целите на проекта, със средства на фирмата, тази година са закупени нови и най-модерни машини.

Документите за тях ще предоставя на медиите. Компанията, в която участвам, създава стойност в българката икономика - чрез работни места и качествена продукция. Имам всички основания да се гордея с това, което съм създал като предприемач", заяви лидерът на СДС.

Той заяви, че атаките и спекулациите с неговото име

се дължат на консолидацията и възхода на Съюза на демократичните сили

Този факт притеснява всички опоненти на синята партия, смята Юруков. По думите му в момента се прави опит - чрез замесването на неговото име, да се отклони вниманието от виновниците за злоупотребите във фонд "Земеделие".

"Аз разбирам положението на всеки коректен земеделски стопанин, който в резултат на спрените плащания по САПАРД, ще бъде ощетен. Мнозина са изправени пред фалит.

Всичко това е резултат от лошото управление на тройната коалиция, което вероятно ще доведе до спиране на тази конкретна програма, както и на още плащания от ЕС. Това поставя в риск българската икономика и унизява българската държава пред европейските партньори", каза още Юруков.

Действително поискахме от България

да бъде спряно финансирането с български средства

на проекти по програмата САПАРД. То, както и финансирането с европейски средства, ще бъде одобрено от Европейската комисия , след като бъдат отстранени всички нередности по програмата, заяви много добре информиран източник от ЕК, цитиран от БТА.

По думите му ЕК е настояла да бъде спряно и българското финансиране на проектите по САПАРД заради изисквания, произтичащи от отношенията й със Сметната палата на ЕС, тъй като всички средства за проектите - както европейски, така и национални по линия на съфинансирането, трябва да се изразходват правомерно.

"Замразяването на плащанията по мерки 1,2 и 3 на САПАРД обаче е временна мярка. Очакваме до края на този месец да получим план за действие от България как да бъдат отстранени регистрираните нередности. Този план може бързо да се приложи и в момента, в който преценим, че всичко е наред, плащанията ще бъдат веднага възстановени", подчерта източникът.

1028 проекта по САПАРД ще бъдат проверени в следващите 60 дни,

обяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Атанас Кънчев на срещата с подкомисията за усвояване на средства от европейските фондове в парламента, предаде БГНЕС.

От тези 1028 проекта по 609 не са платени всички суми, а 419 проекта са платени до 2006 г. Резултатите от проверката ще бъдат изпратени в ЕК.

Ревизиите са част от плана за действие за преодоляване на проблемите по САПАРД, заради които миналата седмица бяха спрени още пари по две мерки по програмата.

Планът предвижда още да се направят проверки на експертите, които отговарят за приемането на проектите, както и проверки на място при бенефициентите, след като е извършено плащането на европейските средства.

Предвижда се във Фонд "Земеделие" да се създаде одитен комитет,

който пряко да се занимава със САПАРД. По трите мерки, по които са спрени пари по САПАРД, са блокирани 597 проекта за общо 253 млн. лв., обясни Кънчев.

В петък той ще се срещне с представители на Асоциацията на търговските банки, с които ще бъдат обсъдени възможностите да се предотврати прехвърлянето на собственост на земеделските стопани към банките.

Става въпрос за земеделските стопани, които са спечелили проекти и са финансирали изпълнението им с банкови заеми, които да бъдат погасени след като бъдат получени парите по САПАРД.

По повод на вчерашните проверки на ГДБОП във фонда, министърът на земеделието Валери Цветанов каза, че се проверяват няколко посочени от Европейската комисия фирми, но докато не приключи проверката, не може да даде повече подробности.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 1 час

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 2 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 6 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 7 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 7 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 7 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 7 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 8 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 9 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 9 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 9 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 10 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 10 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 11 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 11 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 12 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“