0

Б едни и корумпирани страни са влизали в ЕС и преди. Никога обаче съюзът не се е опитвал да приеме страни, които са толкова бедни и толкова корумпирани като Румъния и България, а демокрацията там - толкова крехка, пише в съботния си брой британският в. "Дейли телеграф".

Организираната престъпност е извън контрол в България, където водещите политици не смеят да излязат навън без бронежилетки, а 140 убийства, свързани с мафията, са извършени само през миналата година, отбелязва изданието и твърди: "Само шепа от тях бяха разследвани."

"Румъния пък е една от най-корумпираните страни в Европа. Възмутени местни жители могат да ви посочат сумите, които са необходими за всички аспекти на живота", продължава вестникът.

Независимо от опасенията, че двете страни са напълно неподготвени и ще бъдат тежко бреме за 25-те държави членки, ЕС взе решение да ги приеме, пише "Телеграф" и напомня, че окончателното решение за присъединяването на Румъния ще бъде взето идната седмица.

"Жени се противопоставят на традициите в корупцията" е озаглавена кореспонденцията от Букурещ. Имат се предвид депутатката Мона Муска и правосъдната министърка Моника Маковей, която според легендата дори е била на прицела на тъмни сили заради предишната си работа като правозащитничка.

"Дивият Изток на Европа е готов да отиде на Запад" е озаглавена днешната кореспонденция от София на Колин Фрийман в същия вестник, посветена на две основни теми, които притесняват британците - притока на емигранти и престъпността.

В началото авторът разказва за Борислав Илиев, сервитьор в граничния български град Трън, който по обед налива на клиентите си водки с тренирана ръка.

След падането на комунизма преди 16 години, всички предприятия в Трън са затворили врати, а половината от петхилядното население е напуснало града. От онези, които са останали, 70% са без работа.

Единствените добри времена, които си спомнят там, са били по време на войната в съседна Югославия, когато местните хора направили цяло състояние с контрабанда на бензин.

Сега от ЕС се очаква да възроди Трън, като позволи на България и Румъния да се присъединят към общността. В зависимост от доклада на Брюксел, който ще бъде оповестен във вторник, този беден селски район, където земята все още се оре с плуг, теглени от кон, може да стане новата граница на Европа още от 1 януари догодина.

Очакват се солидни финансови инжекции от ЕС, а такива като Борислав ще отидат да сервират Великобритания, както самият той се надява.

"Ако има възможност, с удоволствие ще отида. Англия ще е най-добрият вариант, защото там плащат добре. Ще ми отнеме години, ако нещата тук не се подобрят", казва Борислав.

Полският водопроводчик Мариус и чешкият дърводелец Ян донесоха конкуренция сред британските си колеги, които бяха надули цените, а други като тях допринесоха за запълване на недостига от работна ръка.

Но притеснението е, че още един приток от Васильовци, Ани и Марии толкова скоро може да влоши ситуацията. Досега от страните на първото разширяване са дошли 300 000 души, много над правителствените прогнози за само 17 000.

Другото опасение е, че българските строители и водопроводчици няма да са единствените, които ще пренесат уменията си на Запад. Така скоро могат да постъпят и пословичните български гангстери.

Възникнали от съюзяването между бивши агенти на тайните служби и борци и щангисти от епохата на комунизма, те контролират основния маршрут на хероина през Европа от Турция и са овладели контрабандата на хора, фалшифицирането и подкупването на държавни служители.

Това предизвиква съмнения дори у привържениците на разширяването. Според германския криминалист Клаус Янсен, който посети София през февруари, членството сега ще позволи на неукротената мафия да разпростре пипалата си на Запад.

"След като веднъж се заселят на Запад, при българите ще дойде и мафията, а тяхната мафия е наистина брутална. Точно сега България е като Дивия Запад. В ресторантите в София например има табелки с надпис: "Забранено влизането с оръжие", казва той.

Препоръките на Янсен членството да се отложи предизвика гнева на София, която обяви, че престъпната дейност сега е много по-малка, отколкото преди пет-години. Но все още, въпреки взетите мерки, вдъхновени от надеждите за влизане в ЕС, мафиотите се подвизават и избиват свободно в София в компанията на своите въоръжени бодигардове.

За Великобритания, чието МВР съдейства за реформирането на полицията и митниците в България, се смята, че подкрепя гледната точка на София, че е осъществен забележим напредък. Темата обаче е чувствителна и от Външно в Лондон отклониха молбата на вестника за интервюта относно престъпността и миграцията с посланика или други дипломатически служители в българската столица.

Перспективите пред България обаче с удоволствие коментира Деан Илиев, който ръководи "Work in England" (Работа в Англия), софийска агенция за набиране на персонал. Той вече е изпратил на Острова над 1200 българи, предимно медицински сестри, настанени на работа в социални домове.

"Там този тип работна ръка все още не достига, а с наближаването на летните олимпийски игри в Лондон ще има и голямо търсене на инженери, техници, общи и строителни работници. Британските фирми харесват българските си служители. Те са кротки, лоялни, не се оплакват и не причиняват неприятности", казва той.

Каквото и да е становището на Брюксел във вторник, Лондон ще трябва да решава - вероятно по-късно тази година - дали да позволи на новите страни членки пълен достъп до трудовия си пазар.

Подобен ход ще усложни допълнително прехода на британците от социални помощи към намиране на работа и ще насърчи оформянето на низша класа, твърди председателят на неправителствената организация "Migration Watch UK" Андрю Грийн.

По строежите във Великобритания има само чужденци, а в кръчмите - само англичани, контрира румънски строителен работник пред "Телеграф".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електрическото такси Volocity

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 11 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 13 минути

Преместването не е за постоянно

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 39 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 48 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 48 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 58 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки