0

С мисълът на една партньорска проверка сега би бил да докаже, че няма технически предпоставки за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви президентът Георги Първанов по време на кръглата маса на тема "Подновяване на работата на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", която се провежда под негов патронаж.

Българските политици направиха голяма грешка

да обвържат членството на страната със затварянето на двата реактора. Правителствата и преговарящите екипи не успяха да постигнат условия, равностойни с тези на другите страни кандидатки, добави президентът.

Не успяхме да защитим тезата за модернизацията на III и IV блок, каза още Първанов, цитиран от БТА.

Той отново подчерта, че решението за III и IV блок трябва да се търси в договора за присъединяване на България към ЕС и в убеждаването на европейските ни партньори в безопасността им и в тежките последици от спирането на блоковете.

Президентът посочи, че това минава през преобръщане на европейското обществено мнение по отношение на ядрената енергетика и изрази умерен оптимизъм, че това е постижимо.

Той предупреди, че

не е възможно предоговаряне на присъединителния договор,

както и че е важно да се избегне говоренето за едностранно решаване на въпроса.

Куриозно токът в сградата спря точно по време на изказването на президента. Няколко минути по-късно електроснабдяването беше възстановено, предаде БГНЕС.

Със затварянето на III и IV блок АЕЦ "Козлодуй" загуби 43% капацитета си, каза по време на форума инж. Рашо Първанов, ръководител експлоатация на блокове I-IV.

По думите му днес IV реактор е разглобен и започва изваждането на ядрено гориво от него, което ще отнеме около месец. След това същата съдба ще има и III блок.

Можем за не повече от 100 дни да направим така, че реакторите да заработят,

каза още инж. Първанов. Разчитаме на политическа подкрепа и обещавам, че блоковете могат да се пуснат и експлоатират безопасно, добави той.

Според експертите затварянето ще доведе до 8-10% поскъпване на тока. Можело да се наложи и внос на електроенергия.

Подписката в защита на АЕЦ "Козлодуй", подкрепена от 518 хил. български граждани, която беше внесена в Народното събрание, да бъде върната на Гражданския комитет за защита на атомната централа, за да бъде внесена в Брюксел на заседанието на Съвета по енергетиката на ЕС до средата на февруари, поискаха от комитета.

Подписката може да бъде изключително силен аргумент в подкрепа на единната българска позиция по отношение на III и IV блок, посочи Атанас Семов от комитета.

По думите му тази позиция трябва да е българска и европейска и да съумее да съчетае интересите на България, на Балканския регион и на Европа.

Позицията трябва да изразява в единство техническата, икономическата, юридическата, политическата и гражданска експертиза по въпроса, която ще покаже, че защитата на националния интерес е основна повеля на българското членство в ЕС, смята Семов.

Мнението на експертите е, че след проведената модернизация на III и IV блок нивото на

техническата им безопасност отговаря на най-високите стандарти,

постигнати във Финландия, Унгария и Чехия, които експлоатират подобен вид реактори, съобщи на форума председателят на БАН Иван Юхновски.

В писмо до участниците омбудсманът Гиньо Ганев заявява, че България като страна членка на ЕС трябва да намери най-точните аргументи, с които да убеди не само европейските институции, но и международната общественост.

Евентуалното подновяване на работата на III и IV блок не само няма да застраши живота и здравето на европейските граждани, но и ще има определящо значение за енергийната сигурност и независимост на България и на редица други страни от региона, посочва в писмото си Ганев.

Реакторите бяха затворени по политически причини,

коментира кметът на София Бойко Борисов.

В Европа след няколко години ще има нова енергийна стратегия и ние трябва в това време да сме се постарали да убедим нашите европейски партньори, че тези реактори и ядрената ни енергетика са безопасни и трябва да работят, допълни той.

Борисов изрази мнение, че до 3-4 години затворените реактори ще заработят отново, защото според неговата информация, в някои европейски държави като Франция и Италия са изявени притеснения от енергийна зависимост от Русия.

В същото време тези страни потребяват все повече енергийни мощности, отбеляза кметът.

Евродепутатът и бивш докладчик за България в Европейския парламент Джефри ван Орден заявява в писмо до Борисов, прочетено от столичния кмет пред форума, че

ЕС е направил фундаментална грешка, настоявайки за затварянето на III и IV блок

на АЕЦ "Козлодуй" до края на 2006 г.

Ван Орден посочва, че неговият аргумент за гъвкавост по отношение на датата за затваряне винаги се е основавал на независима експертна оценка относно изискванията за безопасност на III и IV блок, както и на вероятния негативен ефект от предварителното им затваряне за България и за съседните страни.

Евродепутатът изразява подкрепа за искането на президента Първанов за нова партньорска проверка на двата реактора. Той обаче посочва, че не би искал да събужда напразни надежди, защото на този етап

Европейската комисия и Европейския парламент не отстъпват от първоначалните си позиции

Независимо от това съществува силна аргументация, базирана на обективна оценка на ситуацията, посочва Ван Орден.

България има морално задължение да продължи експлоатацията на всички блокове на АЕЦ "Козлодуй", заявява председателят на Световния съвет на работещите в ядрената енергетика Андре Майсьо в писмо, изпратено участниците във форума.

Променен е международният контекст, при който България беше принудена да

отстъпи пред шантажа на комисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген,

като приеме да затвори I, II, III и IV блок, за да влезе в ЕС, се казва още в писмото на Майсьо.

ЕС реши да намали с 20% емисиите на серогенни газове чрез квотите, определени в протокола от Киото. Проблемите с пътищата на доставка на газ за ЕС през Украйна и Беларус разкриха критичната енергийна ситуация в Европа, допълва той.

Масираната атака срещу ядрената енергетика се разпадна пред очевидността на нейната погрешност и съмнителността в осъществяващата я организация. В днешния контекст отказът от ядрена енергетика е напълно неоправдан. Без нея поставените от ЕС задачи за намаляване на серогенните емисии никога не могат да бъдат изпълнени, смята Майсьо.

За да оправдае решението за затваряне на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй",

ЕС се позовава на решение на българския парламент,

подчертава той, като отбелязва, че всички доклади на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) категорично противоречат на заявеното от Ферхойген.

За да изпълнява задълженията си в рамките на ЕС, България трябва да участва изцяло в гарантирането на енергийните доставки за Югоизточна Европа и в спазването на задълженията на ЕС за намаляване на вредните емисии.

Всички блокове на АЕЦ "Козлодуй" са необходими за така възложените от ЕС задачи на България, отбелязва още председателят на Световния съвет на работещите в ядрената енергетика.

Затваряйки реакторите, България се отклонява от своя ангажимент като нов член на ЕС и нарушава дадената дума при присъединяването й. Убеден съм, че цялата централа в Козлодуй трябва да продължи да живее защото от това зависи честта на България и бъдещето на ЕС, се казва в писмото на Андре Майсьо.

Дълбоко заблуждение на всички е, че ако се пуснат III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", ще имаме по-ниска цена на тока, коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Ахмед Доган. По думите му цените на електроенергията ще бъдат с тенденция да се покачват и ще се изравнят с европейските.

Попитан приема ли становището на българските евродепутати, че трябва да имаме по-гъвкав подход по отношение на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", Доган каза, че въпросът е функция на големите европейски интереси в региона и държавата трябва да продължава да създава условия да актуализира този въпрос на европейско равнище.

Трудно ще ни бъде, не си правете илюзия, но искам да подчертая друга илюзия - явно си внушаваме, че ако пуснем III и IV блок, ще имаме по-ниска цена на тока, това е дълбоко заблуждение на всички, цените ще бъдат с тенденция да се покачват и ще се изравнят с европейските цени - това е ЕС, коментира Доган.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 36 минути

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 4 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 6 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 6 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 7 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 7 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 7 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа