Екомания
Източник: netinfo
1

Манията е тежко медицинско състояние, характеризиращо се с крайно добро настроение, енергичност и необичаен начин на мислене. Манията може да има различни причини, но най-често е свързана с биполярно разстройство, при което периоди на маниакално състояние се редуват с клинична депресия. Маниите могат да имат различна интензивност - от умерена (хипомания) до напълно развита, включваща психотични симптоми като халюцинации.

И като се постави частицата ЕКО пред МАНИЯ се получава дума със значение, което аз разбирам като състояние на сериозна и енергична загриженост за планетата земя и нейните обитатели, свързани в едно цяло като наш дом /oikos/. В българския език, по мое твърдение, този термин -- екомания, е използван до сега само като име на фирма за пречистване на води и др. И понеже съм впечатлена от въвеждането на определението МАНИЯ, и въпреки конкретната модификация на термина мисля, че това не е случайно. Защото екология е едно, а екомания - друго, защото логос не е мания. И истина е това, че официалната информация, създавана от пишещи журналисти и говорещи политици е само и единствено екомания.

Единствена сериозна публикация на български език по истеричното твърдение за глобалното затопляне на планетата и тежките последици от това е на журналистката Нора Стоичкова, която представя интервю с учените Боян Киров и Катя Георгиева: "Глобалното затопляне -- лъжа за милиарди". В Русия също има грамотни хора, които се опитват да опровергаят несъстоятелността на заплахата от глобалното затопляне.

Не съм видяла писмен материал за емисиите от вулканичната дейност в остров Исландия: как ще й определят квотите съгласно протокола от Киото. Исландия трябва да фалира. А другите вулкани по планетата? И на тях ли ще определим лимит по емисии? Лимит трябва да има, съгласно натрапващата психоза, на популацията на всички дишащи същества, издишващи въглероден двуокис и вода, и на хората в това число.

Лична моя тревога в областта на екологията е само и само АТОМЪТ. Имаше един лозунг "Атомът за мирни цели". Това е лудост! Това вече е мания! "Колко е чиста енергията на мирния атом". До построим втора атомна ел.централа. Защо се лъже или не знае какво страшно нещо е атомното гориво и отпадъкът от атомните централи. Където и да бъде закопан отпадъкът, може да не бъде в нашата територия на България, може и да не е в Европа, това ще бъде на нашата планета Земя, силно радиоактивно вещество с продължителност на активност стотици години. Опасността не се крие само в случаи на авария, подобна на Чернобилската. Знаят ли политиците, как се добива ядрено гориво... Ядрено гориво се добиваше и у нас. Тогава бе секретно да се знае, че за добив на уран долината на река Струма и Тракийската низина в района на Хасково бе надупчена със сонди, по които се вливаше сярна киселина. Не сам сигурна, но киселината може да си е още там, между пластовете. Няма по-опасно и рисково производство от това да концентрираш радиоактивни елементи /изотопи/ и да ги впрегнеш в реакция на превръщане в друг елемент, също така радиоактивен и опасен за живота на всички нива. Това е чудовищна опасност за стотици поколения след нас.

А иначе нашите управници са се вторачили уж в битовите отпадъци. И министърката рече: Знам как! "Ще повишим цената на пластмасовите торбички и край на проблема с пластмасовите отпадъци". Госпожо министър, забелязали ли сте, че като влезете в магазин, например за хранителни стоки, всички опаковки са от пластмата? Е, и как ще промените всички поточни линии за пакетаж в държавата ни и извън нея. Защо не вземете вече готово решение от цивилизована държава... Аз ще Ви кажа какво правят германците в провинция Хесен. Пластмасовите отпадъци се рециклират и за целта се събират не като разкрасяват градовете си с буклукчийски кофи, а общината осигурява на гражданите чували с жълт цвят, в които всяко домакинство събира пластмасовите отпадъци и в определен ден от седмицата, също регламентиран от общината, минава службата за събиране на пластмаса за рециклиране. Всяко семейство има общински календар за събиране в определен ден на определен отпадък по строго регламентиран начин, без струпване на буклукчийски кофи. Това е.

И не мога да не отбележа риска при добива на нефт, защото това води до неминуеми разливи, които замърсяват почвата или водоемите. Микробиолозите имат добри постижения при очистване на замърсени почви с нефтени продукти, чрез разграждането на продуктите със специално селекционирани микроорганизми. При водоемите проблемът е по-сериозен. Аварията в Мексиканския залив ще доведе до последствия, които никой не може да предвиди в момента. Човешка грешка и пропуски в технологята на добива води до този фатален инцидент. Вредите, които се нанасят в момента не могат да имат парично измерение. Това е мегазамърсяване на околната среда и нека еколозите разгадаят и прогнозират последствията.

Излиза, че човекът в името на техническия прогрес е най-големият враг на равновесието на планетата Земя. И това е така, защото забравихме истината за същността на живота, че той е крехък и създаден от Бога. И ако на някой този израз не му допада ще пиша от Природата. А циничната самонадеяност на част от хуманоидите усърдно работи за унищожаване живота на планетата Земя. А за екология се приказва и пише напрекъснато и какво от това? Правилно определиха някои у нас, че това е само ЕКОМАНИЯ ...

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер