0

М еждувременно там има възможност да работи по ранния вариант на интернет - ARPAnet. За проекта отговаря бъдещият му колега Кан.

Първото им съавторство е върху доклада от 1974 г. "A Protocol for Packet Network Intercommunication", който е смятан днес за документа, положил основите на тази нова тогава сфера.

През 1976 г. Сърф е поканен да работи в изследователска агенция към Пентагона, където остава до 1982-ра.

През следващите пет години ръководи създаването на първата комерсиална електронна поща в интернет MCI Mail като вицепрезидент в телекомуникационната компания "Ем Си Ай диджитъл информейшън сървисиз" (MCI Digital Information Services) - вторият по големина далекосъобщителен оператор в САЩ.

В средата на 80-те отново работи с Кан в неговата Корпорация за национални изследователски инициативи, където остава до 1994-та и работи по разнообразни проекти, например дигитални библиотеки.

Връща се в Ем Си Ай като старши вицепрезидент по интернет архитектурата - пост, който заема до миналата година. Междувременно телекомуникационната компания е купена през 1998 г. от гиганта "Уърлдком", но след фалита му приема отново старото си име и в крайна сметка в началото на тази година е придобита от "Веризоун".

Иначе за Винт Сърф казват, че обича хубавото вино, кулинарните специалитети и научната фантастика. Известен е и със своята елегантност - ходел със сако и вратовръзка още като ученик, а и днес облича предимно костюми от три части.

Със съпругата си Сигрид са женени от 1966 г. и имат двама сина - Дейвид и Бенет. Член е на управата на първия университет за глухи и хора със слухови затруднения - Gallaudet University; самият той също е с увреден слух.

Той и още няколко авторитети в тази област са у нас

за днешното заседание на Съвета за информационни технологии (СИТ), свикано от президента. В София бяха поканени още издателката на влиятелното месечно сп. "Release 1.0" Естер Дайсън (Release1-0.com), първата шефка на ICANN, и Джордж Садовски, изпълнителен директор на Глобалната инициатива за политиката в интернет (InternetPolicy.net).

Освен тях на "Дондуков" 2 дойдоха и ръководители на световноизвестни компании, сред които:
* Фред Бейкър от CISCO Systems (Sisco.com), който е и председател на борда на международното Интернет общество,
* вицепрезидентът на VeriSign Брайън Кют и Габриел Дузил от VeriSign Security Services (Лондон),
* председателят на борда на Afilias Филип Грабензее,
* президентът на Интернет обществото (ISoc.org) Лин Ст. Амур,
* Едуард Вилц, който е президент на Public Interest Registry (PIR), администриращи адресите .org.

Предварителният дневен ред на обсъждането включваше проблеми като:
- преодоляване на дигиталната пропаст,
- реализиране на програмата "Компютър вкъщи",
- стимулиране закупуването на компютри от българските домакинства и получаване на европейски сертификат за компютърна грамотност (ЕCDL),
- интернет достъп, осигуряване на компютри и обучение за отдалечени населени места и за етнически малцинства и групи в неравностойно социално положение,
- продължаване на компютъризацията на българските училища и свързване на училища, ВУЗ и научните институти към високоскоростен интернет,
- цифровизация на Народната библиотека и на другите обществени библиотеки,
- подпомагане създаването на интернет съдържание на български език.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@