0
Оо ощават митнически задължения на чужденци при кражба на кола, пише "Пари". Опрощаване или възстановяване на митническо задължение при кражба на кола на чужденец регламентират измененията в Правилника за приложение на Закона за митниците. Очаква се скоро да бъде обнародван и ще влезе в сила от 1 ноември. Целта е да се намери справедливо решение на зачестилите проблеми, особено на туристи, породили напрежение с дипломатическите мисии у нас. Разпоредбата се отнася само за чужди граждани и само при режим временен внос, чийто срок е тримесечен, уточнява зе вестника зам.-директорът на агенция "Митници" Александър Раков. Условията са да не е изтекъл този срок и кражбата да е обявена пред полицията до 3 дни. Ще се проверява и дали има данни лицето да е участвало в кражбата. Освен това ще се следи да няма повторяемост, което означава през последните 5 г. митниците да не са издавали подобно решение.

"Шулева: Фирмите влагат в развитие", цитира "Пари" думите на министърката. Не споделям опасенията, че големият обем кредити за бизнеса, на който сме свидетели, може да доведе до верижни фалити, каза в Пловдив министърът на икономиката Лидия Шулева. Според нея този процес носи най-вече позитиви като връщането в страната на голяма част от средствата, които българските банки инвестират в чужбина. Вчера вицепремиерът Шулева откри 59-ото издание на Есенния технически панаир. От видяното правя извода, че повечето български фирми постепенно преминават от стратегия на оцеляване към стратегия на развитие, каза тя.

Само двама претенденти за голфигрището край Каварна, обявява още "Пари". "Блек Сий Голф Ризортс" ЕООД и "Св. Йоан" ЕООД се състезават за изграждане на голфигрище с 18 дупки край Каварна. Конкурсът за отстъпено право на строеж започна с начална тръжна цена от 500 000 лв. Условията предвиждат избраният кандидат да започне строителство до 1 г. и в рамките на 3 г. да завърши изграждането на голф-терена. Новият собственик трябва да промени статута на земята, която сега е земеделска, и да изгради път до игрището. Община Каварна предоставя 336 дка земя край морето до с. Божурец. Теренът е на 2 км от града по плажната ивица. Участниците са внесли по 150 000 лв. депозит за участие в конкурса, съобщи кметът Атанас Белчев. Според него заповедта за избрания инвеститор може да бъде подписана още днес.

Корабният може да не се продаде до края на годината, прогнозира още "Пари". Спряганото за сигурен фаворит на БМФ за Корабния Цакос-България АД не отговаряло на изискванията към бъдещия купувач на завода, обявени от параходството, научил вестникът. Като първо условие в проектодоговора БМФ е посочил кандидатът да има оборот не по-малко от 60 млн. долара, реализирани от морски бизнес, корабостроене или кораборемонт, и да има назначени на работа не по-малко от 1000 служители. Оферти за продажбата на Корабния се приемат до 17 октомври, преработването на договора може да забави процедурата, коментират източници на вестника. Според тях продажба на завода няма да има до края на годината. От параходството отказаха коментар по случая.

"Автомобилният бранш с най-много застрахователни измами" е друго от заглавията в "Пари". Застрахователните измами у нас са най-вече в автомобилния бранш, обяви Атанас Табов, председател на УС на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по време на стартиралата вчера двудневна международна конференция "България по пътя за Европейската икономическа общност - 2007", организирана от НББАЗ и AVUS Group. Измамите имат за цел да облагодетелстват незаконно застрахованото лице, на което е "откраднат" автомобилът, коментира Табов. Обикновено при тези инсценирани кражби участва и застрахователят, допълни той.

Резервът отряза дребните мелници за зърно, съобщава "Дневник". Около 60 зърнопреработващи предприятия търпят загуби заради чиновнически неразбории. Държавният резерв все още не е предоставил зърното на част от компаниите, които спечелиха първия търг от проведената интервенция на Софийска стокова борса (ССБ). За това съобщиха пред "Дневник" предприемачи. Тръжната сесия се състоя още на 17 септември. Причината за забавянето е, че резервът отказва да изпълни заявките на фирмите, които са спечелили количества под 100 тона пшеница. Проблемът идва от факта, че първоначално министрите на икономиката и земеделието Лидия Шулева и Мехмед Дикме определят със заповед, че всеки участник може да купи минимално 100 тона зърно, а максимално - 3000 тона. След сесията, на 19 септември, те обаче издават нови заповеди, с които определят за минимално количество 20 тона.

Туристическата индустрия мисли за структурни промени, пише още "Дневник". До 2020 г. за развлечение по света ще пътуват 1.5 млрд. души, които ще харчат по 2 трилиона евро годишно. Оптимистичните прогнози бяха съобщени от Генералния секретар на Световната организация по туризма Франческо Франгиали по време на откриването на Международния туристически салон в атлантическия френски курорт Довил.

Свинаров обмисля реорганизация на "Терем", обявява още "Дневник". Ръководството на Министерството на отбраната обмисля реорганизация на военно-ремонтните заводи "Терем", така че да се избегнат дублиращите се функции на отделните клонове. Това съобщи пред "Дневник" член на политическия кабинет на военния министър. Очаква се през следващата година три или четири от осемте завода в "Терем" да бъдат включени в списъка за приватизация.

"Богоев оряза заплатите в болниците длъжници" е друго от заглавията в "Дневник". Заплатите на директорите и на членовете на бордовете на болниците длъжници ще бъдат намалени за един месец между 10 и 50% в зависимост от задълженията. Решението на ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) е взето след анализ на мерките за финансова стабилизация, представени от ръководствата на лечебните заведения.

Държавата дава повече пари за лозя, пише "Сега". От догодина Държавен фонд "Земеделие" ще покрива изцяло разходите по първоначалната обработка на лозовите масиви и ще финансира дори покупката на торове, съобщи земеделският министър Мехмед Дикме. За тази цел фондът ще отпуска кредити с 3% лихва и 4-годишен гратисен период. През тази са били осигурени средства за обработката на 10 000 дка масиви. Плановете са следващата година те да се увеличат значително. Субсидията за декар ще бъде доста над сегашните 100 лв., като точният й размер ще зависи от бюджета на фонд "Земеделие".

Руснаците решиха да наддават за енергийните ни фирми, съобщава още "Сега". Съветът на директорите на руската енергийна компания Обединени енергийни системи (ОЕС) реши дружеството да участва в приватизацията на енергийни фирми в България, съобщи руският в. "Ведомости". Според автора руската компания ще се съревновава тук с E.ON и "Енел", които руският холдинг отдавна се старае да привлече в Русия. Вече е изпратено писмо за изразен интерес до българското правителство, пише вестникът. Цитира се и енергийният министър Милко Ковачев, който обявил, че интерес проявяват гръцката PPC, немската E.ON, италианската Enel Produzione, чешката CEZ и ОЕС.

Френски фирми ще увеличат присъствието си тук, уверява още "Сега". Над 600 млн. евро са инвестициите в България от Германия, Италия и Гърция в периода 1995-2002 г. Това заяви председателят на АЧИ Павел Езекиев на съвместна пресконференция с делегирания министър на външната търговия на Франция Франсоа Лос. Лос призна, че търговските отношения между двете страни не са много развити, като за това говори малката сума инвестиции от френски фирми - 130 млн. евро.

Бизнесът е разочарован от данъчните трансформации, констатира още "Сега". Бизнесът е разочарован от промените в данъците за следващата година, подготвени от финансовото министерство. Отлагането на обещанието данък печалба да бъде намален на 20% е лош знак за инвеститорите, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Според него инвеститорите ще пострадат най-много от неспазването на поетия от правителството ангажимент, защото са планирали вложенията си, разчитайки на очакваното намаление на данъчната тежест.

34 лв. данък за "Опел" на 6 години, пише "Стандарт". За "Опел Вектра", произведен 1997 г. и с мощност на двигателя 75 конски сили, догодина данъкът ще бъде 33,75 лв. За същата кола през настоящата година е платен налог от 63 лв. Данъкът за автомобилите на възраст между 6 и 8 години ще бъде намален с близо 35%. Това предвиждат промените в данъчните закони, които са подготвени от финансовото министерство. Освен данък за колите собствениците им плащат и пътен налог, който през следващата година ще остане без промяна. Данъкът е 10 лв. за всеки започнат тон от общото тегло на колата. Така през 2004 г. собственикът на "Опел Вектра", произведен 1997 г., ще плати за двата налога общо 53,75 лв., докато през настоящата е дал 83 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen