0
Бс с Бартлет, съветник на Роналд Рейгън по въпросите на вътрешната политика и финансов експерт при Буш-баща, неотдавна коментира: "Ако Буш спечели, на 3 ноември в Републиканската партия (GOP.com) започва гражданска война. Битката ще се води между модернистите и фундаменталистите, прагматиците и истинските вярващи, здравия разум и религията."

Бартлет, 53-годишен колумнист, който се описва като републиканец с либертариански убеждения, е сред гласовете в партията, които изказват загриженост за управлението на Буш.

"Ето защо Джордж У. си представя така ясно врага в лицето на "Ал Кайда" и ислямските фундаменталисти. Той вярва, че всички трябва да бъдат избити. Те не могат да бъдат убедени, че са екстремисти, водени от черногледство. Той ги разбира, защото е точно като тях..."

"Именно затова Буш се разделя с хората, които се осмеляват да му противопоставят неудобни факти. Той наистина вярва, че изпълнява мисия, възложена му от Бог. Абсолютна вяра като тази надхвърля нуждата от анализ. Основното в религията е вярата в неща, за които няма практически доказателства. Но не можеш да управляваш света с една гола вяра.

Джо Байдън, сенатор от Демократическата партия, разказва:

"Няколко месеца след като влязохме в Багдад бях в Белия дом (WhiteHouse.gov) и говорех на президента за многото си притеснения - за мира, шиитите, сунитите, иракската армия, нефтените находища.

Президентът ме гледаше с абсолютна увереност, че САЩ са на правия път и всичко е наред.

"Г-н президент, как може да сте сигурен, когато си давате сметка, че не знаете фактите?", запитах го накрая аз.

Той стана и сложи ръка на рамото ми: "Инстинкт. Инстинктът ми го подсказва."

Казах: "Г-н президент, инстинктът ви не е достатъчно добър."

Същото са чували години наред и най-високопоставените хора около Буш - членове на кабинета му като Пол О'Нийл, Кристин Тод Уйлямс и Колин Пауъл, - когато са молели за обяснение по повод много от решенията на президента, които са били в противоречие с фактите.

Гримасниченето, озадачило мнозина зрители на първия тв диспут между двамата претенденти за Белия дом, е познато на мнозина от администрацията или в Конгреса, които просто са питали президента как ще обясни позицията си по даден въпрос.

След 11 септември такива въпроси станаха рядкост, неговата нетърпимост към усъмнилите се нарасна и днес малцина се осмеляват да поставят под въпрос решенията му.

Основателите на държавата издигнаха стена между организираната религия и политическата власт; Джордж У. Буш промени това и създаде "президентство, основаващо се на вярата в Бог".

Моделът му - "или си с нас, или си против нас" - успя да опази стила на работа и характера на президента в нещо като държавна тайна.

Сред осмелилите се да проговорят са бившият шеф на службата за борба с тероризма Ричард Кларк и ексфинансовия министър Пол О'Нийл, определил Буш-младши като "слепец в стая, пълна с глухи". (Вж. за него в минисайта на книгата "The Price Of Loyalty" от Рон Зускинд).

Според някои висши чиновници срещите в Овалния кабинет оставят тягостното усещане, че президентът не може да се справи с изискванията на поста си.

Сенаторът Карл Левин, демократ от Мичиган, обаче е убеден, че проблемът не е само в природната му интелигентност:

"Той има достатъчно акъл, за да си върши работата. Това, което обаче ме тревожи, е липсата му на любознателност към по-сложни теми.

Ето една такава история:

През декември 2002 г. президентът приема в Овалния кабинет няколко сенатори и конгресмени, републиканци и демократи, а разговорът им отчасти е посветен на "пътната карта"за мир между израелците и палестинците.

Обсъжда се кои държави да бъдат натоварени с мироопазващи функции в региона, като всички присъстващи се съгласяват, че и двете страни в конфликта нямат доверие в армиите на някои европейски държави като Франция и Германия.

Демократът от Калифорния Том Лантош, унгарец по произход и единственият оцелял в Холокоста, който сега заема такъв пост, споменава, че на скандинавските държави се гледа по-положително, като заговаря конкретно за шведската армия, която е с численост 25 000 души.

Президентът го поглежда и изтърсва: "Не знам защо говорите за Швеция. Те са неутрални. Нямат армия."

Лантош, шокиран, прави пауза и отговаря с максимум тактичност: "Г-н президент, може да сте останали с впечатление, че съм казал Швейцария. Те са неутралните, именно те нямат армия."

Буш държи на своето: "Не, не, армия нямат шведите."

Стаята утихва, някой сменя темата, но няколко седмици по-късно на коледното парти в Белия дом президентът се приближава към Лантош и го сграбчва за рамото: "Бяхте прав. Швеция наистина има армия."

Това е една от основните характеристики на "религиозното президентство" - откритият диалог, основан на факти, не се смята за ценност, тъй като може да внесе съмнение, което от своя страна подкопава вярата.

Той може да доведе до загуба на увереност в човека, който взима решенията - и също така да обезвери самия него.

(...) Наричат Буш "президентът мениджър", но той никога не постигнал нещо забележително като ръководител в частния сектор.

Да, той завършва магистратура в Школата по бизнес в Харвард през 1975 г., но там методиката се изчерпва с акцент върху същинските проблеми в деловия свят чрез т.нар. "казуси".

Разглежданите примери обаче са статични и повечето възпитаници на това учебно заведение, обикновено шефове на големи или средни фирми, си дават сметка за това още през първите си години в същинския бизнес.

За своя изненада те нерядко откриват, че светът е динамичен, тече и се променя, често не към по-добро.

Затова ключът е гъвкавостта, а не упоритото отстояване на твоята гледна точка в спора.

Джордж У. обаче никога не е имал шанса да научи тези уроци - малките му нефтени компанийки са на загуба, а инвеститорите в тях често са приятели на татко му.

По-късно, когато поема бейзболния тим "Тексас рейнджърс", е лице на мениджмънта му, но не и човекът, който дърпа конците.

През тези години, вместо да навакса повече към обучението си в Харвард, той научава повече за вярата и ползата от нея.

През 1985 г., около 39-ия му рожден ден, когато житейският му път прави рязък завой.

На този етап той пие, бракът му е в криза, а кариерата му - в застой.

На едно семейно събиране, пиян, той обижда доста грубо приятелка на майка си.

Джордж-старши и Барбара избухват и разменят със сина си доста сурови думи.

Решават, че трябва да се направи нещо, и Буш-баща, тогава вицепрезидент, телефонира на стар приятел - евангелиста Били Греъм, който веднага пристига и прекарва няколко дни в компанията на Джордж У., предимно в разговори и разходки по плажа.

Буш-младши е като новороден. Той спира да пие и се записва в библейски курс.

Една изгубена душа бива спасена.

Бракът му може би се възражда от религията, но тя не помага в бизнеса.

През 1990 г. го вкарват в борда на една от компаниите в "Карлайл груп".

Той ходи редовно на заседанията, разказва вицове, но на третата година и той, и колегите му решават, че не е за бизнес.

Издигат кандидатурата му за губернатор на Тексас, а шест години по-късно бива избран за лидер на свободния свят и започва да решава казуси във външната и вътрешната политика.

(...) На първата сбирка на съвета по национална сигурност той пита дали някой се е срещал с Ариел Шарон.

Някои присъстващи мислят, че се шегува.

Не е било шега - той разказва за краткото си запознанство с днешния израелски премиер две години преди това и как Щатите трябва да се изтеглят от израелско-палестинския конфликт, защото "не виждам какво можем да направим там на този етап".

Държавният секретар Колин Пауъл изтръпва - това би заличило 30-годишни усилия на US политиката в региона и би развързало ръцете на Шарон.

Буш нетърпеливо отмахва притесненията на Пауъл: "Понякога демонстрация на сила от едната страна наистина изчиства позициите."

(...) Скоро срещите в администрацията започват да се развиват по сценарий.

На чиновниците, дори ако са с ранг член на кабинета, им се спуска кога да говорят в негово присъствие, колко дълго и по каква тема.

Президентът ги изслушва, без да реагира.

Принципът е: Имайте вяра в мен и решенията ми и ще бъдете възнаградени.

И в Белия дом престават да му противоречат.

(...) До края на първото им лято начело на страната вицепрезидентът Дик Чейни спира да взема думата на общите срещи и разговаря с президента на четири очи, по време на ежеседмичните им обеди.

Буш прекарва доста време извън Белия дом, най-често в ранчото си, в присъствието на най-доверените си хора.

Това е най-затегнатият кръг около който и да било президент в най-новата история, а ограниченото обкръжение намалява и предложенията за алтернативни решения...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 49 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 54 минути

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 57 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 1 час

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер