0

Ч ерна гора имаше голям късмет, когато получи в интернет регионалния домейн "me", защото много от адресите, съдържащи този знак, са едни от най-търсените.

През септември 2006 г. ISO прие Черна гора и й отреди областта "me" за регионалните й домейни в интернет. Домейните "me" предизвикаха голям интерес, защото и на сръбски, и на английски "me" представлява местоимение с едно и също значение и с добро име отпред може лесно да се запомни.

Така например възможни са многобройни популярни комбинации като "kupi.me" на сръбски или "buy.me" на английски и това е причина домейнът да бъде много търсен.

Затова не е изненада, че вече са заети около 3 хил. домейна в зоната "me". 2600 от най-интересните имена са продадени на търг, а още 400 са запазени за черногорските институции.

Първите статистики, свързани с въвеждането на новата интернет област показват отлични резултати. През първите два дни след замяната на регионалната интернет област на Черна гора "yu" с "me" са регистрирани над 50 хил. домейн-имена в зоната "me", а след 14 дни броят им се е покачил на 100 хил.

По-голяма част от регистрираните домейн-имена в зоната "me" отишли в САЩ (50%) и Великобритания (11%).

Според оценката на Предраг Лесич, директор на регистратора на "me", до голямото търсене се стигнало поради все по-голямото желание на потребителите на интернет да имат интересни имена.

Междувременно станаха известни цените, на които са продадени някои домейн-имена в зоната "me". Така някои имена като "toyota.me" и "only.me" са продадени за 33 405 долара.

Към края на септември в Ню Йорк се състоя среща на търговците на интернет имена TRAFFIC, на която са продадени много имена с черногорския домейн. Един купувач платил 20 хил. долара за името "kiss.me", друг 17 500 долара за "buy.me", а трети дал 70 000 долара за "date.me".

Все още се търгуват голям брой интернет имена с черногорския домейн, като "bestmoney.me" или "mama.me".

Черна гора има късмет, че получи регионална домейн област, която може лесно да се продаде на международния пазар, казват експертите.

Подобен късмет имаше и островната държава Тувалу, чиято регионална домейн област е tv. Само с продажба на имена в тази област тази малка страна реализира приход в размер на 50 милиона долара.

След първите търгове Черна гора успя да спечели два милиона долара, с което надмина всички рекорди, и експертите очакват, че Подгорица ще реализира подобен, а може би и по-добър приход от Тувалу.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@