0

П редстоящото заседание на управляващата коалиция в хотел "Катарино" край Разлог и темите, които се очаква да се обсъдят там коментират днешните вестници.

"От "Хисаря" до "Катарино" - загубено време", пише в "Труд" депутатът от НДСВ Христина Христова. Според нея на срещата в Хисаря преди три месеца са взети решения, но не са предприети конкретни действия. Според Христова не е добра идеята да се обвърже ръстът на заплатите с линията на бедността и по-добре е да се обърне внимание на ниската производителност на труда.

"Най-много се караме за митниците и здравето", е озаглавено интервю в "Стандарт" Алиосман Имамов от ДПС. Той информира, че основният документ, който ще обсъждат управляващите, е планът за изпълнение на актуализираната програма на правителството до края на мандата, а основният приоритет е повишаването на качеството на живот и доходите на хората.

"Частните здравни каси да са доброволни", е мнението на Донка Михайлова, депутат от БСП, изразено пред "Сега". Според нея трябва да остане основен пакет услуги, който да се плаща от националната каса.

В анализа си "Още пари - инак ще ни лекуват виетнамци","24 часа" отбелязва, че управляващата коалиция ще решава отново какво ще се прави със здравната реформа и прогнозира, че този път може да се очаква напредък.

България е с най-ниската здравна вноска в ЕС и с най-високия процент от брутния продукт на здравеопазването, отбелязва изданието. На друго мнение е Георги Ангелов от "Отворено общество".

Отпускане на повече пари за нереформирана здравна система не бива да се допуска, пише той в анализ за "Монитор", озаглавен "Здравната реформа - време е за действия".

"Има консенсус да се увеличат средствата за здравеопазване", отбелязва в интервю за "Дневник" заместник-председателят на парламентарната здравна комисия Тодор Кумчев.

"Надделява мнението, че трябва да се промени финансирането на системата, като се увеличи процентът от БВП за здравеопазване, както и размерът на здравноосигурителната вноска от 6 на 8 процента", допълва Кумчев. Според него това може да стане още в началото на следващата година.

"Закриват "Бърза помощ", пише "Стандарт". Ако някой се нуждае от помощ, трябва да позвъни на тел. 150 или 112 и от най-близката болница ще изпратят лекар.

Според вестника се очаква "зелена светлина" на идеята на здравния министър Евгений Желев да даде Съветът на коалицията на предстоящото си заседание.

"Няма нужда са се харчат пари за контрол на ДАНС", категоричен е Минчо Спасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в интервю за "Новинар".

НДСВ не одобрявало идеята на БСП за изграждане на специализирана парламентарна комисия, която да контролира ДАНС и смята да предложи пакет от мерки за улесняване на работата на полицията с гражданите и за борба с корупцията от най-горния полицейски състав до редовия полицай.

"Който работи добре в МВР, да бъде спокоен", казва в интервю за "Труд" министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Той коментира, че проблемите на България в областта на правосъдието и вътрешните работи не са от вчера и признава, че сигналите от ЕК са тревожни и че са нужни структурни, законови и кадрови промени.

"Мръсните пари - в луксозни вили и хотели", пише "Труд".

"Достатъчно е да погледнем луксозните лимузини в София, които са в пъти повече от другите европейски градове. Или бумът на строителството по Черноморието. Със сигурност не всички капитали, вложени в коли или хотели у нас, имат легален произход", цитира вестникът думи на шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов по време на конференцията "Изпиране на пари: Отговорът на институциите".

Форумът бе организиран от фондация "РискМонитор", НСлС и холандското посолство у нас. Най-простата схема за пране на пари била суми, натрупани у нас или в чужбина от нерегламентирани дейности, се прехвърлят през няколко банки и чрез офшорни фирми да идват в България под формата на чуждестранни инвестиции.

Общо 14 осъдителни присъди за пране на пари са издали българските съдилища от 2006 г. насам.

"Няма магическа формула за борба с организираната престъпност", коментира пред "Класа" зам.-директорът на НСлС Румен Георгиев.

Противодействието на пране на пари е съвсем нова материя не само за България, а за целия свят, такъв тип форуми помагат за по-добрата ефективност в сработването на различните институции, отбелязва той.

"Ще строят осмо рилско езеро", е челното заглавие на "168 часа". Нов водоем с размерите на най-голямото от 7-те рилски езера ще бъде изграден в рамките на курорта в планината, пише изданието.

Еколозите били категорични, че той ще се използва за производство на сняг и ще доведе до проблеми, но инвеститорите отричат подобни намерения.

"36 контролни органа поддържат хаоса в България", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател".

Институции с огромни бюджети, правомощия и много служители трябва да спасяват хората от негодни храни, незаконно строителство, финансови измами, пътни нарушители, отровен въздух, но положението не се подобрява, а става все по-лошо, отбелязва вестникът.

"Бюджетният излишък счупи всички рекорди", продължава "Сега". Само за три месеца излишъкът в бюджета е достигнал 1.66 млрд. лева, сочи отчетът на Министерството на финансите за януари-март 2008 г. Сумата е тройно по-голямо от излишъка в хазната, натрупан за същия период през миналата година.

Да се въведе система за видеонаблюдение на всички пътища у нас предлагат депутати от НДСВ, съобщава "Труд". Записите от камерите ще се предават в единен контролен център.

Според председателя на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев националната система за контрол на трафика можела да се изгради за 3-4 години.

Концесията на магистрала "Тракия" е на ръба на провала, пише "Труд". "До момента нямам информация от концесионера да е осигурил финансиране. Не са търсили контакт с мен по въпроса, а последната ни среща беше преди Великден", съобщил пред вестника министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

"На всеки 60 км паркинг за тирове", е озаглавено интервю с Асен Гагаузов в "24 часа". Земи край магистралите и главните пътища ще бъдат предложени на инвеститори, за да изградят там ТИР паркинги.

Започва проектиране на специални комплекси, в които тежките камиони да се отбиват през почивните дни, така можем да спрем трафика, посочва Гагаузов.

"Токът скача с 16 на сто след 30 дни", информира "24 часа". От 1 юли се очаква и верижно поскъпване на природния газ с около 11 на сто и на парното с 15-20 процента.

"Ние сме господарите на газа", е озаглавено интервю в "Монитор" с Александър Медведев, заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром".

Според Медведев включването на България към проекта "Южен поток" ще помогне решително за осъществяването на амбициите на страната да стане енергиен център на Балканите.

"Не смятаме проекта "Набуко" за конкурент и не се приготвяме да му пречим", отбелязва още той.

"Българите влизат в управлението на Европа", е мнението на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски за Лисабонския договор. Сакскобургготски припомня, че българският парламент е ратифицирал Лисабонския договор и допълва, че можем да се гордеем, че България е станала съосновател на онази европейска общност, в която ще живеят децата ни.

"Радиото е спътник", отбелязва пред "Пари" директорът на БНР Валери Тодоров. С навлизането на новите технологии радиото ще предлага много повече възможности за слушане и гледане, ще се промени и начинът на инвестиране, прогнозира той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 2 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 5 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 5 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 6 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 6 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 7 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 8 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 9 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 9 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 10 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 10 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 11 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение