0

"Това правителство отне вярата на българските граждани, че можем да живеем при правила и че това, което пише в законите е това, което се случва в живота", каза председателят на СДС Мартин Димитров в пленарната зала по време на дебата за вот на недоверие на правителството за цялостната му политика.

Това управление на БСП и компания направи България синоним на безочие, корупция, престъпност и безпътица, допълни той. Димитров посочи, че това е правителство, чийто "министър-председател живее в политически дом, построен от други, министър-председател, който стои начело на кабинет създаден от друг, чиято съдба зависи от други".

"За тази своя слабост Сергей Станишев предлага едно лекарство - централизирай, централизирай и пак централизирай, лекарство, нехарактерно за 21 век.

През 2009 г.

имаме премиер, който иска от безсилие да управлява като Луи XIV -

държавата, това съм аз", каза Димитров.

По думите му българската икономика в момента е поставена в условията на перфектна буря, в която има огромна опасност хиляди хора да останат без работа, а хиляди малки и средни предприятия да фалират. Според него правителството не е направило нищо, за да се предпази държавата от кризата.

Той посочи, че няма ясни правила за обществените поръчки и даде за пример магистрала Тракия, чийто строеж "проваля второ правителство". Сключихте безсмислени и губещи за България договори, като този с "Газпром", които са престъпление към страната, допълни Димитров.

Най-важният приоритет на страната не е осъществен, защото в условия на криза, България е лишена от това да ползва подкрепата от страна на ЕС, това каза по време на дебатите за вот на недоверие към правителството Иван Костов, лидер на ДСБ.

Правителството не спазва европейските правила и българските закони.

Ние не можем да се ползваме от подкрепата на ЕС. Днес българинът е най-бедният, най-малко живеещият. Правителството трябва да признае тази изходна основа. Правителството е допуснало обществото ни да заеме тази роля.

Българите са най-отчаяни, а българските институции са с най-ниско обществено доверие. 9% е доверието към правителството, което дава българинът. Едно алтернативно управление, което ще поеме в първия ден, трябва да поеме управлението като се спазват европейските правила.

Трябва да има консенсус, за да заработи съдебната система, за да има върховенство на закона, което България в момента няма. Без национален консенсус, зад който ще застанат хората в битката срещу мафията, България няма да може да направи нито една стъпка напред, каза Костов.

Според него вторият национален консенсус трябва да бъде за антикризисната политика на държавата. Правителството в момента се държи като богат безотговорен баща в семейство, в което парите не стигат. Практиката на корупцията трябва да бъде преустановена.

Това, с което се хвали правителството не може повече да бъде основа на икономическата политика. Трябва да се направи така, че банките отново да направят достъпен кредитът, за да може фирмите да излязат от икономическата криза, посочи още Иван Костов.

Най-големият провал на управляващите е в съдебната система,

заяви от името на опозицията зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова.

Тя подкрепи тезата си с цитат от последния междинен доклад на Европейската комисия, в който се посочва "липсата на самостоятелно функционираща и стабилна съдебна система, която да е в състояние да разкрива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност."

Според Михайлова е катастрофа резултатът от трите поправки в конституцията, свързани със съдебната власт, от изцяло новите Наказателно-процесуален /НПК/ и гражданско-процесуален кодекс /ГПК/, от новия закон за МВР, за съдебната власт.

На риск вече е поставена не само на правовата държава, но и на демокрацията въобще, подчерта Екатерина Михайлова.

Тя добави, че следващото управление, алтернативата, която опозицията предлага, има две цели. Първата е България да се превърне в правова държава с господство на закона, и на второ място - ефективно разследване.

За постигането на целите е необходимо да бъдат приложени пет мерки, за които ще се търси национално съгласие. Сред тях са НС да приеме наказателна концепция за борба с организираната престъпност, състредоточена върху тежките престъпления, прането на пари, корупциията по високи нива на властта.

Промяна в конституцията, предвиждаща парламентът да избира и освобождава главния прокурор, както и намаляване мандатите на самия главен прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния
административен съд, е друга стъпка, предлагана от опозицията.

За целите на алтернативното управление е необходим и нов НПК; създаване на паритетен принцип на специални парламентарни комсии, оглавени от опозицията, за борба с корупцията, контрол върху дейността на ДАНС и МВР, управление и контрол върху изразходването на средствата по еврофонодевете.

Петата мярка е управление, което да не се основава на принципа на партийното разпределение от типа 3:5:8, а да се базира на управленски
умения, почтеност, компетентност и кураж, подчерта Михайлова.

Дясната опозиция има свой план,

който гарантира на българските граждани излизане от кризата и още към средата на следващата година връщане на България на пътя на икономическия растеж и по пътя за Европа.

Това заяви депутатът от ПГ на БНД Лидия Шулева по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета "Станишев" за "провал на цялостната политика на управление".

"Освен т.нар. План "Станишев", в който бодро фанфари звучат, има и друг план без пудра и без грим, с който БНД и цялата дясната опозиция казват на българските граждани, че ние знаем как, можем, правили сме го и пак ще
направим така, че прилагайки конкретни управленски мерки ще гарантираме излизане от кризата с възможно най-малки загуби и още към средата на следващата година ще успеем да върнем България на пътя на икономическия растеж и по пътя за Европа", посочи Шулева.

Според нея управляващите продъжават да не разбират, че икономиката от режим на растеж и развитие бавно, но сигурно тръгва към режим на оцеляване.

По думите на Шулева т.нар. План "Станишев" съдържа няколко фундаментални грешки на икономическата политика, както в нормална среда, така и в период на безпрецедентна криза. Като пример тя посочи очертаващото се огромно държавно харчене.

По думите й управлявашите ще спасят от кризата своите фирми, но не и българската икономика.

Парламентарната група на Българска нова демокрация (БНД) смята, че за една пълноценна и цялостна политическа реформа се изисква

свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция,

каза председателят на партията Николай Свинаров.

Новият основен закон трябва да е съобразен с променените условия в България като страна на завършилия преход, с членството в НАТО и ЕС, с
нуждата от преосмисляне функциите и правомощията на институциите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, институционални гаранции, осигуряващи независимостта на съдебната власт като гарант за поддържането на върховенството на закона.

Председателят на "Атака"

Волен Сидеров обяви седмия вот на недоверие за безсмислен

и разкритикува и управляващите, и опозицията.

Но депутатите от "Атака" ще гласуват против кабинета. "Ние с моите колеги с огромно съжаление и досада прекратихме своята обиколка в страната, за да бъдем тук и да гласуваме против този кабинет, тъй като в противен случай ще се породят крайно много спекулации, че подкрепяме управлението", каза Сидеров.

Сривът на доверие към кабинета е рекорден, такъв срив не е имало от 1989 г. насам, напомчни водачът на "Атака".

Той посочи, че кабинетът не е социално отговорен. "Днешна България не са жълтите павета и лустрото на няколко заведения в София, тя е потънала в мизерия, безнадеждност и страх от утрешния ден", каза Сидеров.

Политиката на правителството в сектора на здравеопазването е пълен провал. Това каза по време на дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета заради

"провал в цялостната политика на управление"

независимият депутат Лъчезар Иванов, който говори от името на извънпарламентарната партия ГЕРБ.

Вашата некомпетентност доведе България до пълна разруха и спиране на реформата в здравната система, нещо повече - тя започна да се
разпада, заяи Иванов.Той посочи, че здравеопазването е основен индикатор за качеството на всяко управление.

По думите му по продължителност на живота България изостава от останалите европейски страни. Страната ни е и с най-висока смъртност сред страните-членски на ЕС, добави той.

Като провал на политиката в сектора Иванов посочи, че няма план за преструктуриране на болниците, няма подписани рамкови договори в последните 3 г., всички търгове за лекарства са белязани със знака на корупция и непрозрачност, липсва система на профилактична дейност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 7 минути

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 35 минути

Разпоредена е проверка

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 4 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 4 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 4 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 5 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 5 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 6 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 6 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 7 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 8 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 8 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 9 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 9 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън