0

М инистър-председателят Сергей Станишев твърди, че с всеки месец от своето съществуване управляващата тройна коалиция функционира по-ефективно.

В интервю за главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова той заявява, че няма въпрос, по който да не е водена дискусия и няма казус, по който да не е постигнато решение. Особено по най-важните въпроси, свързани с бюджетната, данъчната и социалната политика, посочва премиерът.

И добавя, че целите на коалицията не се изчерпват с членството в ЕС. "И лидерите на другите две партии заявиха нееднократно, че целта на коалицията не е само 1 януари 2007 г. Програмата на коалицията и правителството са много по-дългосрочни и трайни. Водещо за мен е развитието на страната, подобряването на инфраструктурата, казва Станишев.

Той коментира

хипотезата за предсрочни парламентарни избори през 2007 г.

и прогнозира, че ако това стане, някои от партиите, които сега са в парламента, няма да бъдат в него, някои рискуват да претърпят сериозни загуби в електорален план.

"Резултатът на доста от сегашните партии в парламента ще бъде значително по-нисък от досегашния. Според проучванията от тази седмица над 20% от общия брой избиратели имат готовност да гласуват за БСП. Това означава, че реалният процент гласуващи за БСП при средна активност ще е над 30 и БСП ще е ключов фактор и в следващия парламент", убеден е лидерът на БСП.

Попитан за ролята на ГЕРБ, той казва, че ако движението се трансформира в партия, има шансове за сериозно присъствие, но като втора политическа сила.

"БСП се отнася към ГЕРБ като към Червения кръст, защото ГЕРБ засега е неправителствена организация.

И не виждам по какъв друг начин можем да се отнасяме към това гражданско сдружение. Според социологическите анализи ГЕРБ черпи избирателна сила евентуално от дясното политическо пространство. Защото г-н Борисов доста силно се идентифицира с десницата. Участва в преговорите за обща кандидатура за президент. Сред недоволните хора има популистката нагласа да търсят бързи и лесни решения. Съблазънта да се подведем да търсим ново чудо винаги е силна", напомня Станишев.

Той е убеден съм, че президентът Георги Първанов има всички шансове да спечели изборите, независимо от това кои са неговите съперници.

Според премиера в България има политически сили и фактори, които се стремят да превърнат темата за досиетата на бившата Държавна сигурност, едва ли не във водеща на обществения дебат. Това според него са силите, които нямат възможност да привлекат към себе си хората с позитивна програма.

"Демократи за силна България" желаят всичко в България да бъде окепазено",

заявява Станишев. Според него темата за досиетата не е важна за страната, защото по никакъв начин няма да повлияе върху това как живее българинът - по-добре или по-зле.

"Тя се превърна в обществена тема с голямото участие на медиите. За мое съжаление те превърнаха темата във водеща. Смятам, че тя трябва да бъде принципно решена. Както беше заявено след заседанието на политическия съвет на коалицията - на базата на ясни принципи, процедури и правила за достъп до архивите на бившата ДС. Изобщо за достъп до държавния архив на страната. Тези правила са описани подробно в препоръка на Съвета на Европа. Според нея достъпът до архивите е демократично право на гражданите. То трябва да бъде уредено със закон. Изключени от това право трябва да са само интересите, които засягат националната сигурност. Този закон трябва да се отнася само за български граждани, не за чужди граждани, които са работели за България. Защото ако се тръгне по този път, няма да сме държава. И никой няма да ни възприема сериозно.

В съществуващото законодателство има разминавания и пролуки между различните нормативни актове, които третират материята. Става въпрос за Закона за държавния архив, който е от 1974 г., Закона за класифицираната информация, Закона за защита на лични данни и др. След това в цялостност да се изработи общ закон, който засяга достъпа до архивите", казва Станишев.

За него обществото все повече прилича на "Биг Брадър" - движи се от слухове, компроматни войни, недоказани атаки, които лепват на държавни политически фигури трудно изтриващи се петна.

"При доказване на невинността никой не се извинява. Като гражданин такъв тип общество не ми допада. И няма да спра да се боря с това. Прахосва се обществена енергия. Въпросът опира, ако щете, и до лична отговорност и морал. И на тези, които се занимават с политика, и на тези, които правят българските медии. Някои смятат, че изобщо трябва да бъде закрита тази тема. Знаем, че голяма част от архивите са били унищожени, изнесени, манипулирани. За да се превърне в обществена тема, трябва да има ясно законово регулиране", обяснява премиерът.

Запитан за идеята разузнаването и Националната служба за охрана да минат към изпълнителната власт,

Станишев отхвърпля слуховете, че има противоречия между него и президента.

Той коментира въпроса от гледната точка на баланса на институциите. "В нашата страна винаги има риск прекалено много власт да се концентрира в едни ръце. От друга - заради ефективността. И сега съществува малко изкривената представа, че едва ли не службите са под тоталния контрол на президента и не работят за правителството. Няма такова нещо. Кабинетът предлага на президента ръководителите им, той ги назначава. Ясно е, че без диалог между двете институции не може да се върши работа. Съществува и парламентарен контрол върху службите. Те работят за държавата като цяло. Така че аз лично не смятам да влизам в каквито и да било конюнктурни спорове. Важно е службите да бъдат добре уредени законово, да имат достатъчно осигуряване - кадрово и финансово, за да са ефективни и да работят за страната."

Сергей Станишев смята, че

"савойската афера" прилича повече на скандал, провокиран от медиите.

Не се е виждал със Сакскобургготски след този скандал. "Чухме се по телефона. Казах му своята принципна позиция, която след това изложих и пред медиите. Заявих, че България е заинтересована този въпрос, този скандал, в който е замесено името на бившия премиер да бъде решен и изчистен максимално бързо, за да снеме подозрението за корупционна схема. Тъй като това бие по имиджа на България, особено в период, когато ние се готвим за членство в ЕС и когато темата "борба с корупцията" е много чувствителна.

Българските институции - МВР, Министерството на правосъдието и прокуратурата, вече заявиха, че при поискване от италианска страна ще предоставят нужните документи. Моят извод обаче е, че единственото нещо, което съществува, е споменаването на името на бившия премиер от един италиански бизнесмен, което трудно може да бъде възприето като доказателство. Само това са документите и данните. Те не издържат на юридическата логика. Изводът, който може да се направи от оригиналния, бих казал, по тон и съдържание разговор между Виктор Емануил и бизнесмена Черани, е, че никаква работа не им е свършена. Нищо не е изконсумирано, грубо казано," посочва Сергей Станишев.

В отговор на упреците, че откакто БСП е на власт, няма нито една приватизационна сделка, дори и магистрала "Тракия" не е пусната той се позовава на статистиката, която сочела, че има икономическо развитие.

"Статистиката е независима. И данните за растежа на брутния вътрешен продукт, и размерът на преки и чуждестранни инвестиции са ясни. Оценките на нашите международни партньори са достатъчно положителни и показват България като стабилен икономически партньор с икономика, която се развива успешно", казва министър-председателят.

Той не е съгласен с твърдението, че няма движение в сферата на приватизацията и посочва като доказателства сделките за приватизация на "Българско речно плаване", на ТЕЦ Варна и подготовката за приватизация на "България ер" и "Български морски флот".

В отговор на искането на журвналистката да коментира различните сигнали, които идват от министрите Емилия Масларова и Пламен Орешарски по отношение на заплатите и данъците, Станишев обяснява, че неговата роля е да намира разумните баланси.

И в заключение казва: "Коалицията вече разгледа и одобри макрорамката на бюджета за 2007 г. Той ще е стабилен, ще имаме бюджетен излишък. Има и рискове, които трябва да предвидим. Става въпрос най-вече за дефицита по текущата сметка и търговският дисбаланс, които говорят за недостатъчно конкурентоспособност на българската икономика. И това е същинският проблем. Трябва да се застраховаме чрез бюджетната политика. България има да внася своя принос за европейския бюджет. Трябва да предадем в ЕС 650 милиона лева на 1 януари, както правят всички страни членки. България ще има и намаляване на приходната част, защото влизаме в общия пазар и ще загубим около 450 милиона лева от несъбран ДДС.

България трябва да гарантира необходим ресурс от 1,2 милиарда лв. за следващата година за съфинансиране и финансиране по същество на европейските фондове и на европейските политики за подкрепа на селскостопанските производители и т.н. Защото парите от Брюксел идват с голямо закъснение. Първата година е най-трудна в този план. Така че, ЕС изисква мобилизация и подготовка на цялата ни администрация.

Бюджетът ще бъде европейски. А европейското е социално във всяко едно отношение. През следващата година ще има значителни стъпки в социалната политика. Тази година има най-значителен ръст на доходите особено за най-бедните и за пенсионерите в сравнение с всички предишни години. Но това някак си се подминава. За първи път не от първи юли, а от първи януари бяха повишени пенсиите, което означава фактически двойно увеличение в сравнение с предишни години. Второ, сега ще има увеличение на пенсиите на най-ниско доходните хора, за които действително всеки лев има значение. Това са наши родители, дядовци, баби и е крещяща несправедливост огромната разлика в доходите им. Затова вътрешни резерви и в социалното осигуряване се намират.

Аз искам доходите да се увеличат със 100% за една година, но няма как. Длъжен съм да пазя и финансовата стабилност на страната и да гарантирам икономическото развитие и средата за бизнес. Ще имаме възможността в следващата година да направим още една стъпка за намаляване на корпоративния данък. Мисля, че 12% може да се постигне".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 8 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 13 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 36 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 38 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 41 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"