0

"Операция "Братовчеди" в министерствата", обявява от първа страница "Труд".

Вестникът информира, че до края на годината правителството ще проведе операция "Братовчеди" срещу конфликтите на интереси във властовите институции, за да "омилостиви" ЕК преди следващия й доклад.

МВР прави разследваща полиция, Върховна касационна прокуратура изгражда ударна бригада срещу мафията, а Висшият съдебен съвет взема под контрол развоя по знаковите дела, пише изданието.

Това са част от над 70-те мерки в поредния екшън план за борба с корупцията и организираната престъпност, който ще приеме днес кабинетът. Те са били обсъдени вчера и с премиера Сергей Станишев на среща с главния прокурор Борис Велчев.

"Напускаме коалицията, ако вдигнат данъците", предупреждава пред "Труд" зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Ако някой си науми да вдига данъците, това е най-добрият начин да развали коалицията - такова действие би противоречало на коалиционното споразумение, а и би било в рязко противоречие с досега водената политика, посочва Велчев. Доколкото знам, такива намерение за догодина няма, допълва той.

"Тройната коалиция - орел, рак и щука", коментира "Монитор". Според изданието са налице две взаимноизключващи се задачи в последното бюджетно послание на тройната коалиция от Банско - хем акцент върху борба с инфлацията, която ще бъде сведена до 4,2% през 2009 г., хем провеждане на широка социална политика.

"Кабинетът влиза в година на перманентна криза", смята политологът Иван Кръстев. В интервю за "24 часа" Кръстев коментира, че ако искат да спечелят изборите, партиите от тройната коалиция имат само една стратегия - тотална негативна кампания срещу опозицията и лично срещу Бойко Борисов. Рискът от такава кампания обаче е, че ако не успеят да спечелят, те ще загубят нещо повече от изборите, посочва той.

"Заедно ГЕРБ, СДС и ДСБ могат да бутнат кабинета", твърди пред "Новинар" Методи Андреев от СДС. Хората не се интересуват дали председателите на трите десни партии СДС, ДСБ и ГЕРБ си говорят или не, просто искат алтернатива на сегашното лошо коалиционно управление, посочва Андреев.

Мисля, че тази алтернатива са тези три партии, заедно могат да бутнат кабинета, но те трябва да изработят доверие помежду си, което по-късно да прерасне в парламентарно сътрудничество, отбелязва той за изданието.

"Юруков пада жертва на обединението на десницата", пише "Монитор". Лидерът на СДС трябва да си иде час по-скоро, за да има реално обединение на десницата, смятали както представители на ДСБ, така и някои от активистите в СДС, научил вестникът. Причината била позицията на Юруков, че обединение между двете формации не може да има, докато Иван Костов е председател на ДСБ.

"Лъжа е, че ЕС иска затваряне на българското следствие", посочва пред "Класа" Румен Георгиев, заместник-директор на Националната следствена служба. ЕС няма власт да изисква от България или от друга страна-членка да преправя конституцията си, да променя органите и структурите в държавата, каквито са приети, а и в доклада си от 23 юли ЕК изрично настоява да се регламентират правомощията на разследващите магистрати, коментира Георгиев.

"Дела за 50 милиона отлежават за есента", пише "Монитор". След като се върнат от лятна ваканция, магистратите отново ще влязат в битка с бизнесмени, източвали еврофондове, укривали данъци и правили пари у нас и в чужбина, отбелязва изданието.

Вестникът посочва като пример делото срещу групата "Стойков-Николов" и припомня, че процесът ще се наблюдава "под лупа" от Европа. "Монитор" не пропуска и делата срещу бившия директор на софийската "Топлофикация" Валентин Димитров, подсъдим за източване на милиони от дружеството и за пране на пари.

"Догодина - във ВУЗ с 3 матури", предлага в "24 часа" зам.-деканът на Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Димитър Денков. Според него е добре да се въведат два задължителни зрелостни изпита по български език и математика и един изборен с три възможности: по чужд език, по природни и по обществено-хуманитарни науки, а резултатите от тези матури да могат да служат за прием във всички държавни университети.

"Рекламата на България като туристическа дестинация е мъглява", отбелязва пред "Монитор" Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм. Не само парите за реклама са проблем, нашите курорти трябва сами да дефинират към кой спектър туризъм принадлежат, смята тя и пояснява, че няма вариант, в който един курорт да комбинира дивите купонджии с бабите и младите семейства.

Пред "Стандарт" Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенти, коментира, че имиджът на България е лош, защото липсва реклама, а потенциалът на страната ни като дестинация е огромен. Тя твърди, че все повече българи остават на почивка в България, а една от причините била, че турският и гръцкият туристически продукт са с по-ниско качество.

"Още три фирми ще разнасят писмата", информира пред "Стандарт" Пламен Вачков, председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. Поводът за интервюто е, че от 1 януари 2009 г. пада монополът на "Български пощи" над писмата до 50 гр - най-масовите пратки у нас. Конкуренцията трябва да доведе до по-ниски цени и по-високо качество, смята Вачков.

Общо 78% от инвеститорите в Централна и Източна Европа предпочитат България и Румъния като дестинации за сливания и придобивания, според проучване на консултантската фирма Deloitte, направено сред 120 европейски фирми. Най-привлекателните страни за инвеститорите от региона са Чехия и Словакия - към тях са насочени 90% от вложенията, а на второ място е Полша.

"Елитите смениха "булгар-булгар" с "масон-масон", коментира в интервю за "Труд" режисьорът Иванка Гръбчева. Имаме качеството да превръщаме всичко във фарс, така наречените ни елити се тупат в гърдите и викат "масон, масон", като Бай Ганьо, който викал "булгар,булгар", казва тя.

Най-лошото е, че страдаме от липса на авторитети, страната ни е богата на личности, но те не са в центъра, а са изтикани в периферията, смята Гръбчева.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове