0

Реклами убийци дебнат в телевизионния ефир, предупреждава "Труд". Те внушават, че няма нищо лошо в това да удавиш някого, за да си ядеш вафлата на спокойствие или да прегазиш човек, защото... такъв бил животът.

Възмутени родители се оплакаха от наглостта на тв рекламите пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Те сезираха надзорниците за клипчето на вафла "Споко", в което младеж бута девойка в реката, за да изяде сам лакомството.

Глобата за реклами, подтикващи към насилие, е от 2000 до 15 хил. лв., припомня вестникът.

Депутатите пак отложиха отварянето на досиетата, отбелязва още "Труд". Окончателното приемане на закона бе отложено вчера по предложение на управляващата коалиция от БСП, НДСВ и ДПС.

Опозицията веднага съзря натиск от президента Георги Първанов. Ден по-рано законопроектът бе спрян след предложението на левицата да не се отварят досиетата на посланиците и шефовете в спецслужбите.

Според соцдепутати премиерът Сергей Станишев е извикал на доклад шефовете на спецслужбите, за да разбере от тях законопроектът създава ли
заплахи за националната сигурност.

Не бива под натиска на емоциите и настроенията да се поставя под риск външната сигурност на държавата и ефективността в работата на разузнаването, коментира той.

"Досиетата - пазарлък до дупка в БСП" е озаглавен и коментарът в същия вестник. Истината според автора е, че след драматични разговори  в четвъртък едната група в БСП е взела превес над другата.

Част от уж отшумялото "генералско движение" в БСП, чийто изразител е
бившият правосъден министър Младен Червеняков, успяла да внуши на соцръководството страховете си, че законът ще засегне и български, и чужди граждани, действали в името на България.

Според просветени от левицата сигналът е дошъл от президента и законът е спрял там.

"ГЕРБ е като дълго чакания принц" - сравнението е на Филип Димитров, зам.-председател на Народното събрание от ОДС, който в интервю за "Труд" казва:

"Факт е, че ако някой още може да пренесе през времето идеята, заради която толкова хора надигнаха глави преди 17 години, това е СДС. България тепърва има нужда и от свобода, и от справедливост, и от нормално управление.

Синята кауза, макар и поутребена от някои за лични цели, е точно това. Но няма място за високо самочувствие. И трябва да си дадем ясно сметка, че и след всичко станало дотук, не сме застраховани от нови провали. Затова трябва да се държим последователно и почтено."

Според Димитров опитите за нова десница щяха да са смешни, ако не са трагични.

"Корнезов: Трима министри подписаха за смъртта на АЕЦ", цитира изданието зам.-председателя на парламента.

Осем съдии изпълниха дълга си и опитаха да спасят III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", но трима министри подписаха смъртната присъда на блоковете, заявил юристът при тържественото честване на 10-годишнината от възстановяването на Върховния административен съд (ВАС).

"Крайно време е изпълнителната власт да разбере, че съдебните решения трябва да се изпълняват!", призова Корнезов в присъствието на президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и министри.

Затварянето на броковете бе оспорвано пред ВАС през 2002 г. от депутати начело с Корнезов. Тричленен и петчленен състав на съда отмениха поетия от кабинета "Сакскобургготски" ангажимент за закриване през 2006 г. Но задължението бе препотвърдено от Меглена Кунева, Соломон Паси и Милко Ковачев.

8,8 пъти разлика в доходите на бедни и богати, установява още "Труд". Разликата в доходите на 10-те процента най-бедни и най-богати българи е 8,8 пъти. Това се казва в становище на Икономическия и социален съвет, огласено вчера.

Ръстът на официалните доходи у нас изостава сериозно от ръста на производителността и на брутния вътрешен продукт (БВП). За периода 2000-2005 г. например БВП е нараснал реално с 26,6%, докато доходите на едно лице от домакинство са се увеличили с 18,2%.

На страниците на "Труд" Валери Петров представя най-новата си поема "За виртуалното". В интервю за вестника, озаглавено "Пишем, за да бъдем четени, а не неразбрани", той казва, че е сигурен в две неща:

"Първо - няма съмнение, че неяснотата, която е сякаш характерна за постмодерното писане, стеснява читателския кръг на поезията, а това не е добро, защото пишем, за да бъдем четени.

И второ - според мен "новият начин", по-лек за писане на пръв поглед, дава повече простор за нахлуването на графоманията, която затруднява пътя на даровитото."

От януари бизнес и синдикати започват преговори за минимален процент за увеличение на заплатите, съобщава от своя страна "24 часа". Той ще покрива инфлацията за предходната година и производителността на труда, измерена чрез брутната добавена стойност на заетия, което значи БВП на човек без цената на вложените в производството материали.

До 2009 г. средната заплата у нас трябва да догони минималните възнаграждения в страни като Испания, Португалия и Гърция, където нашенецът предпочитал да емигрира, казва зам.-шефът на КНСБ Пламен Димитров. Това щяло да стане чрез активизиране на колективното договаряне.

Съдът да конфискува в полза на държавата 7-етажния хотел на семейство Петър и Цветана Главчеви, родители на подсъдимия за склоняване към проституция рапър Ванко 1 - това е голямата тема на "Сега". Наказанието поискала комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, оглавявана от Стоян Кушлев.

Искът на комисията в Пловдивския окръжен съд е срещу бащата на Ванко 1 - Петър Главчев. Той държи 50% от семейната фирма "Главчев Груп", която е собственик на хотела. Дял в нея има и жена му Цветана.

Комисията "Кушлев" смята, че семейство Главчеви не могат да докажат, че законните им доходи позволяват да вдигнат подобен хотел. Пловдивският окръжен съд образува делото за конфискация, тъй като Петър Главчев има влязла в сила присъда, напомня вестникът.

През 2003 г. Главчев-старши бе осъден за трафик на жена с цел проституция в един и същи процес със своя сини и племенника си Димитър Рачелов. Наказанието му бе пет години лишаване от свобода и 5000 лв. глоба.

"Конфискация по самоковски" е заглавието на коментара в "Сега". Повод е последното решение на Софийския окръжен съд, с което беше отнета  нищожна част от имуществото на Константин Димитров-Самоковеца.

Подчертана се, че дори и след смъртта му неговите покровители не позволиха държавата да си прибере поне наследството му.

"Случаят със Самоковеца навежда на дълбок скептицизъм. Щом с наследството на един покойник не можа да се справи цялата прокуратура, МВР, дипломати, комисии, данъчни, митници, как да разчитаме, че ще бъдат разкрити незаконно забогатели политици, висши чиновници, властници?

Та те имат далече повече възможности от едно бивше пиколо в Боровец - първо, защото са живи, и второ, защото техните кохорти от скъпоплатени правни, данъчни и икономически съветници са далеч по-големи и тежки", е заключението на автора.

Българин прекара осем месеца в манастира Шаолин, съобщава "Монитор". Виктор Азманов от Горна Оряховица е единственият българин, допуснат да се обучава в Меката на източните бойни изкуства.

Всъщност през последните векове досега подобна висока чест е била оказвана само на шестима европейци. При това Виктор не просто е допуснат, а е поканен да усвоява тънкостите на старите китайски майстори в Световния център по будизъм и бойни изкуства, обяснява изданието.

В манастира Шаолин 26-годишният българин прекара цели осем месеца - от април до началото на декември.

Манастирът Шаолин се слави със своята изключителна дисциплина. Монасите в него се учат непрекъснато да каляват и усъвършенстват не само физиката, но и психиката, волята, спокойствието и емоциите си, припомня вестникът.

"Дефектите на българската демокрация" е темата на анализа в "Монитор". "Какво не достига на сегашната демокрация?", пита се вестникът и отговаря:

"Представителните функции не само изчерпват своите възможности, но в много отношения и пречат при решаването на жизненоважните проблеми на обществото и на отделния човек. Това се отнася най-много до политическия елит и до неефективната пазарна икономика.

Политическият елит е загрижен главно за своето оцеляване, а повечето икономически субекти изникнаха буквално на гърба на обществото. Поради тази причина в обществото зрее разбирането, че е дошло времето за нов тип демокрация, с нови функции и отговорности."

Според автора решението е установяване на демокрация, при която общественият контрол принадлежи на суверена. Или - който дава властта, трябва и да я контролира постоянно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 19 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 30 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 2 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 13 часа

Той определи среща като безпрецедентна