0

Т ържествата за националния празник 3 март са една от темите в днешните вестници.

В София президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на парламента Георги Пирински почетоха паметта на героите , загинали за свободата на България. Тримата поднесоха венец пред Паметника на Незнайния воин в София, пише "Труд".

Вестникът отбелязва, че нито един член на кабинета не се включи в честванията на връх Шипка. Тържествата там уважили депутати от всички парламентарни групи, много граждани.

От ВМРО организирали демонстрация по време на честването, като обърнали гръб на официалните гости заради приетия Закон за културното наследство. "Атака" пък отбеляза националния празник с митинг-шествие.

Брюксел спря любезно нови водни проекти, е челното заглавие на "Дневник".

България получи пореден жълт картон от ЕК, този път Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", докато не бъде решен законодателно въпросът за собствеността на ВиК мрежите.

Как да излезем от ЕС незабелязано, разсъждава в приложението "Наблюдател" "Сега".

Главната грешка на българската мафия бе, че допусна България да влезе в ЕС, тя се стремеше към милиардите от еврофондовете и възнамеряваше след 20 г. преход да се легализира чрез европейски сертификат, но се случи обратното, отбелязва изданието.

Според автора сега интересът на мафията е България да се избави от прекия контрол на ЕС, но незабелязано - например чрез формално членство.

България като грозното пате вижда в свой материал "Стандарт". В светлината на кризата България продължава да се държи учудващо добре, отбелязва изданието.

Анализаторите напоследък се спират и върху причините за финансовата стабилност - политиката на висок бюджетен излишък и ниски данъци, валутния борд, високия фискален и валутен резерв, както и консервативната политика на банките.

След дългогодишното бомбардиране с лоши новини обаче малцина са в състояние да "хванат дикиш" на положителните сигнали, пише авторът.

Външният министър на Полша Радослав Шикорски отрече да има интерес към поста генерален секретар на НАТО, съобщава "Труд".

Шикорски заявил, че Източна Европа вече има излъчен кандидат и това е бившият български външен министър Соломон Паси. Източноевропейските страни трябвало да се обединят зад тази кандидатура, за да се приеме тя сериозно.

Паси от три дни е във Вашингтон, където има серия разговори в Конгреса и в Държавния департамент, припомня "Труд".

Клисарите вън от парламента, пише омбудсманът Гиньо Ганев в "Стандарт". Вестникът припомня, че на 2 март Ганев, известен като "Човека парламент", навърши 81 г.

Парламентът е храмът на демокрацията и в него трябва да служат митрополитите, не неофитите на политическата вяра или най-обикновени клисари, отбелязва Гиньо Ганев. Избирателните системи заедно с волята и съзнанието на партиите трябва добре да филтрират избирателния процес, съветва Ганев.

"24 часа" е потърсил мнения на социолози и политолози за избирателната система, прага за парламентарните избори и др.

Да променят правилата за по-следващ вот, предлага социологът Андрей Райчев. Без резки движение, препоръчва и Юрий Асланов. Не си играйте с прага, съветва Румяна Бъчварова, защото според нея всяка една промяна в момента ще бъде конюктурна и ще обслужва интереси в различни посоки.

Претоплят бариерата, за да ударят дясното, е мнението на политолога Румяна Коларова. Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" "големите и богати партии печелят от мажоритарното. Тя смята, че 4-процентовата бариера за парламента е разумна. За 4-процента бариера се обявява и социологът Цветозар Томов.

2,5 процента за парламента, предлага проф. Драгомир Драганов. Трима в коалиция - летва 6 на сто, е предложението на проф. Михаил Константинов.

При изборните закони ще надделее теснопартийното мислене, смята заместник-председателят на ПГ на НДСВ Яни Янев. Следващото управление ще бъде поставено пред големи изпитания и затова е важно да бъде подкрепено с гласовете на повече българи, отбелязва той пред "Сега".

Затова казвам, че е по-добре изборите да са в по-спокойно време и да се даде възможност на българския народ да осмисли поведението си в един работен ден, което също би повишило избирателната активност, посочва Яни Янев.

Вълците могат да изядат Станишев, предупреждава пред "Труд" Павел Писарев, един от идеолозите на Лявото крило в БСП. Ако БСП не излезе с нова програма на изборите и нови лица в листите, няма да постигне успех, прогнозира Писарев.

Непрекъснато има нови скандали в обществото ни - спирането на евросубсидии, източването на средства от НАП, но няма ясно становище на премиера, тезата му е, че няма да хвърля никой на вълците, коментира Павел Писарев. Но ако продължава с тази политика, най-накрая вълците ще изядат него, смята той.

За една лява партия най-тежък е моралният удар, коментира пред "Дума" Бойко Великов (БСП), председател на парламентарната комисия за борба с корупцията.

За мен този период преди изборите е от изключителна важност за БСП, защото ние трябва да защитим социалното, да защитим и моралната идентичност на левицата, сблъсквайки се с тези тежки корупционни схеми в страната, отбелязва той.

И в десницата има корумпирани политици, отбелязва пред "Монитор" Яне Янев, депутат и лидер на "Ред, законност и справедливост". Той обещава списъкът му със 100-те най-корумпирани политици от началото на прехода досега да е готов най-късно до края на май.

Янев посочва, че РЗС има данни за незаконосъобразни договори не само за сегашното, но и за предишни правителства. Практиката по източването на ДДС не е от вчера, отбелязва той.

Петър Димитров се опълчи и срещу поскъпването на тока, съобщава "Сега". След като отмени високите януарски сметки за парното в София, енергийния министър Петър Димитров поведе битка и срещу ЕРП-тата, които готвят шоково поскъпване на тока от 1 юли, пише вестникът.

"Не би трябвало всичко да се обосновава с намерение за инвестиции, по-големи, отколкото през друг период. Това, което може да бъде спестено от покачването на цената, трябва да бъде спестено", заявил Димитров.

Търсенето на ток е намаляло, казва пред "Труд" Галина Тошева, изп. директор на "Български енергиен холдинг". Търсенето на енергия в региона определено е намаляло и доста предприятия извън България затвориха, в този смисъл усещаме кризата, но иначе като глобален проблем и затруднения в паричните потоци - не, посочва Тошева.

Тошева информира още, че на министъра на икономиката и енергетиката ще бъде предложено холдингът да изкупи от "Булгаргаз" дълга на "Топлофикация-София" и да го превърне в акции.

По този начин холдингът ще стане втори акционер в "Топлофикация" наред с министерството, което е собственик на "Топлофикация" от януари.

"Булгаргаз" ще проучва газови находища в Иран, информира от първа страница "Класа". Българският енергиен холдинг проучва възможностите за добив и доставка на природен газ от Иран, съобщава в интервю за вестника Димитър Гогов, член на Съвета на директорите на БЕХ и изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Той обяснява, че дружеството вече е провело преговори с представители на иранската газова експортна компания "Найджек" за проучвания и добив на природен газ.

Бойците поискаха нови дрехи, не аз, посочва пред "Труд" министърът на отбраната Николай Цонев. Той информира, че първите бройки от новите дрехи за бойците в Афганистан ще са готови този месец.

Новите униформи са много добри, поръчката не е мой каприз - самите войници искат такива дрехи и армията направи заявка, отбелязва Цонев. Той разбрал, че в Афганистан и Ирак бойците със свои пари си купували елементи от тези униформи, защото са практични, удобни и функционални.

Очаквам с нетърпение посещението си в България, казва пред "Новинар" Мери Макалийс, държавен глава на Ирландия. Очаква се тя да посети страната ни от 24 до 27 март по покана на българския си колега Георги Първанов.

Макалийс е на мнение, че моментът е добър за развитието на двустранните отношения. Тя посочва като отрасъл, в който българо-ирландските отношения са най-интензивни, туризма.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 17 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 22 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ