0
За първи път операта "Борис Годунов" ще бъде представена на българска сцена в рядко изпълняваната оригинална редакция на автора Модест Мусоргски.

Това е голямото събитие на тазгодишния международен музикален фестивал "Варненско лято". Спектаклите са на 18 юли, 21 юли, 23 юли и 25 юли на сцената на варненската опера.

Ролята на Борис Годунов ще пеят световноизвестният български бас Юлиян Константинов и солистът на "Балшой театър" Вячеслав Почапский. Режисьор на постановката е Павел Герджиков.

Сюжетът на "Борис Годунов" отразява реални исторически събития в Русия от края на ХVІ и началото на ХVІІ в. Това е т. нар. Смутно време - период на династическа криза и борба на болярските групировки за власт.

По това време се ширят безвластието и самозванството. Историците смятат този период за първата гражданска война в Русия.

Първоначалната редакция на операта, писана от Модест Мусоргски не получава разрешение да бъде реализирана от Дирекцията на императорските театри. Тогава Мусоргски пише втора редакция, която коренно се различава от оригинала. Добавени са няколко сцени, в останалите картини са направени ред корекции.

В този вариант операта е поставена в Мариинския театър в Санкт Петербург на 27 януари 1874 г. Мусоргски така и не доживява да види изпълнение на първата си редакция.

В края на 19 век, когато "Борис Годунов" придобива изключителна популярност, Николай Римски-Корсаков пише нова редакция, която поставя в Санкт Петербург. Неговата цел е да придаде професионално звучене на операта.

Първият цялостен опит за представянето на първата редакция е постановката в Московския оперен театър "К. С. Станиславски", реализирана на 5 март 1929 г. Оттогава досега в този вид "Борис Годунов" се изпълнява изключително рядко, най-вече заради трудностите при възстановяването на оригиналните партитури.

Едва през 1996 г. Руският институт по изкуствознание и Московската държавна консерватория "П. И. Чайковки" публикуват в съвместно издание първата редакция на операта "Борис Годунов".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@