0

Около 100 хил. лв. са иззели разследващите от касата на покойния Ахмед Емин в служебния му кабинет. "Това са партийни пари, все пак той се грижеше за цялата централа и отговаряше за субсидията, която е над милион", обяснили от ДПС за "24 часа".

"Бойко скандализира политиците, харесвал възродителния процес", пише "Труд". Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов развил тезата, че са били порочни не целите на възродителния процес, а методите. Интервюто му по Би Ти Ви предизвика остри реакции в парламента и по върховете на държавата, коментира изданието.

На сбирка във вторник ръководството на ДПС ще обсъди "отговора" - ще пишат до ЕНП. С всяко свое изказване столичният кмет Бойко Борисов произвежда сериозни гафове, произвежда лъжи", е коментарът на президента Георги Първанов, цитиран от "Труд".

Беше направено недопустимо, разминаващо се с цялата философия на прехода разбиране на възродителния процес, каза Първанов за изявлението на Борисов.

"Стандарт" дава друго тълкуване на думите на столичния кмет - според изданието Бойко Борисов поискал всяко новородено да се кръщава с българско име. Възродителният процес у нас е проведен погрешно. Трябваше последователно, както в САЩ, първото име на бебетата да бъде българско, а фамилиите съответно да завършват на -ов и -ев, заявил Борисов, цитиран от "Стандарт".

"Сега" продължава темата и допълва: "Борисов първо одобри, а после се отметна за възродителния процес". По-късно през деня позицията на Борисов претърпя метаморфоза, той изведнъж заяви, че не одобрява възродителния процес, пише вестникът.

Лично за себе си знам, че дълбоко не съм съгласен нито с неговата философия, нито с неговото провеждане, но не съм съгласен и с обратния процес - на насилственото налагане на турско-арабски имена на българи-мохамедани, за което също има десетки примери, уточнил позицията си Бойко Борисов.

Той отбелязал, че внушенията, че ГЕРБ готви нов възродителен процес са празни приказки, които целят да притеснят бедните и отрудени хора по селата.

"Корупция има и в ДПС, и в БСП, и в ДСБ, и в НДСВ", казва пред "Новинар" Минчо Спасов, председател на парламентарната вътрешна комисия. Да не забравяме случаите с Майкъл Чорни, заместник областния управител на София от НДСВ, който бе заловен с подкуп, нито случая Николов-Стойков, припомня Спасов.

"Без реформи ДПС е обречена партия", твърди пред "Капитал" Антонина Желязков, директор на Международен център аз изследване на малцинствата и културните взаимодействия. Според нея ДПС е твърде затворена и непрозрачна партия, с авторитарни, предмодерни черти, което е неприемливо в демократична страна.

"Да има ли следователи? Ще каже парламентът", отбелязва пред "Труд" Бойко Найденов, шеф на националното следствие. Спокойно част от делата, с които сега са претрупани дознателите, могат да дойдат в следствието, посочва Найденов.

Той припомня, че парламентарната правна комисия възприе идеята делата за икономическата и организираната престъпност да бъдат възложени на следователите под ръководството и наблюдението на прокуратурата.

"Даваме 100 млн. лева за бизнес паркове", съобщава пред "Труд" финансовият министър Пламен Орешарски. Като една от мерките за противодействие на икономическата криза се предлага създаването на държавна компания, която да строи бизнес паркове в България.

Компанията ще ги експлоатира след това на търговски принцип и ще има собствени приходи.

Орешарски определя бюджета за 2009 г. най-общо като противодействие на негативните външни влияния върху икономическото развитие и сравнително високия растеж.

Предвидили сме повече буфери, повече инвестиционни разходи и не сме подценили и социалната политика, обобщава финансовият министър.

"Капитал" определя бюджет 2009 г. като "Предизборно спасяване на икономиката". Според автора тройната коалиция е реагирала смело и на двете предизвикателства - световната финансова криза и предизборните си цели. В бюджет 2009 е заложен буфер в размер на над 1 млрд. лева, в случай, че има проблем с приходната част, а ако не се наложи, правителството има готовност да похарчи парите за инвестиции. Предизборните цели са обслужени, като са предвидени пари за увеличаване на пенсиите и заплатите в държавния сектор, отбелязва изданието.

"Кризата сваля инфлацията на 5% догодина", цитира "Сега" прогнозата на Центъра за икономическо развитие. Според експертите в момента няма нито един външен фактор, който да тласка цените нагоре.

"Криза, хората не се подстригват", обявява от първа страница "24 часа". Проучване на вестника установило, че заради световната икономическа криза клиентите на фризьорите са намалели. Имало спад в продажбите в магазините. Ресторантите обаче са пълни.

"Първанов иска "смело решение" за "Кремиковци", съобщава "Труд". Готов съм да се срещна с представители на "Кремиковци", защото осъзнавам, че проблемът е много сериозен, декларирал президентът Георги Първанов по повод исканията на синдикатите за среща с него. На една такава среща той би поканил представители на изпълнителната власт, защото е в техни ръце да решат проблема.

"Има заговор срещу "Кремиковци", твърди пред "Стандарт" Лилян Вачков, бивш директор в комбината и консултант на "Ворскла стийл" на украинския милиардер Константин Жеваго, която имаше договор за ишлеме с "Кремиковци", но се оттегли.

Попитан защо Жеваго се е отказал, Вачков отговаря, че не може да се работи при съществуващите условия в комбината и че никой не може да дава пари без ясни гаранции. Дано да няма сценарий на правителството за закриване на добивната част, защото тя е тази, от която започна "Кремиковци" навремето, надява се той.

"Комбинатът си отива", пише "Капитал". Прогнозата на изданието е, че комбинатът ще спре завинаги или ще бъде спасен частично.

Българите най-силно вярват в собствената си икономика по време на криза и така България се нарежда на първо място по индекса на ЕК, отразяващ доверието в икономиката, съобщава от първа страница "Класа". Следват Полша и Румъния.

"Втората България" има близо 5 млн. жители", констатира "Труд". Според справка на вестника с близо милион за последните 5 г. се е увеличил броят на българите в чужбина. През 2008 г. според изданието зад граница живеят 4 806 900 българи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 5 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 8 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 8 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 10 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 10 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 10 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 10 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 11 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 11 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 11 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове