0
AES в омагьосан кръг заради офшорката в "Марица-Изток 1", пише "Пари". Американската фирма е поставена от държавата в омагьосан кръг, коментира за вестника Трифон Цветков, директор за България на "Alstom Power" (избран за основен изпълнител на проекта в "Марица-изток 1"). Според него правителството принуждава AES да купува акции от 3С, без да е наясно дали държавата ще спази ангажиментите си. От 3С отказаха коментар по темата с мотива, че са заинтересувана, но зависима от AES страна.
Срокът, който енергийното министерство даде на американската компания AES да изкупи миноритарния дял от 12% от своя съдружник в проекта за "ТЕЦ Марица-изток 1" - 3С, изтича днес, но споразумение няма, съобщават за "Пари" от дирекцията на AES в София.

Държавните агенции ще стават изпълнителни, обявява още вестникът. Държавните агенции, които са към МС, да бъдат преобразувани в изпълнителни, възнамерява новият вицепремиер Пламен Панайотов. С тази стъпка ще се осъществи и заявеното преди дни желание от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева агенциите за приватизация, за чуждестранни инвестиции и за малки и средни предприятия да минат под нейно разпореждане.

Митниците имат черен списък от 114 фирми, информира още "Пари". Директорът на агенция Митници Асен Асенов призна, че е издал заповед да се следят 114 фирми вносителки и да се проверяват детайлно техните стоки и документация. Според него оповестяването на имената им само подпомага кръговете, които са обект на засилен митнически контрол.

"Газпром" иска контрол и върху транзитните такси, съобщава "Дневник". "Булгаргаз" и "Газекспорт" могат да учредят съвместно дружество, което да изгражда новите участъци на транзитните газопроводи за Сърбия и Гърция и да събира таксите за преноса на руски природен газ. Това е един от вариантите за споразумение по транзитните такси, обсъждан между двете компании, съобщи зам.-енергийният министър Илко Йоцев. Представители на "Булгаргаз" и "Газекспорт" обсъждаха изпълнението на меморандума към договора за увеличаване на транзита на руски природен газ, подписан при посещението на президента Владимир Путин в България през март. Нито Йоцев, нито други представители на министерството пожелаха да уточнят коя от страните е предложила такава структура. Според руските медии новата политика на "Газпром" е да създава смесени дружества не само за доставките, но и в транзита на гориво от Централна Азия до Западна Европа. Руският газов концерн обещава инвестиции в модернизацията на мрежите, която ще осигури пренасянето на по-големи количества.

Дребният бизнес се обединява заради евронормите, пиш още "Дневник". Малки и средни фирми започват да се обединяват, за да могат с общи усилия да покрият изискванията на Европейския съюз. По пресмятания на браншовите организации предприятията от всички отрасли ще трябва да вложат не по-малко 2 млрд. лв. през следващите четири години, ако искат да оцелеят на европейския пазар. Консолидацията вече е започнала в браншовете, които задължително трябва да въведат европейските хигиенни, екологични и производствени норми преди присъединяването на страната към ЕС.
Уедряването тръгва от хранителната индустрия. Следващият бранш ще е дървообработването, прогнозира директорът на българско-швейцарската фондация ФАЕЛ за подпомагане на малките и средните предприятия доц. Димитър Хаджиниколов. До 2007 г. се очаква тенденцията да обхване целия дребен бизнес.

Общината налага такси на гаражните магазини, предупреждава "Сега". Столичната община ще събира месечни такси от собствениците на гаражи в центъра, които ги използват за друго, а не за паркиране на коли. Това съобщи арх. Малина Добрева, шеф на отдел "Градоустройство". Общинският съвет ще определи таксата с наредба, след като наесен парламентът гласува закона за градоустройствения план на столицата. Ежемесечни такси ще се плащат и за нежилищни сгради, които се строят без необходимите места за паркиране.

"БНБ без управител до есента" е друго от заглавията в "Сега". Парламентът ще избере нов управител на БНБ през есента. Мнозинството отхвърли предложението на синята и червената опозиция изборът на нов гуверньор да се включи в дневния ред за тази седмица. "Отлагаме това решение за есента, защото не успяхме да договорим широка подкрепа за нашата кандидатура", признаха царски депутати. НДСВ настоява централната банка да се оглави от шефа на бюджетната комисия Иван Искров. Според червени депутати пък в самото мнозинство още има разногласия кой да оглави БНБ. Консултациите между политическите сили по този въпрос щели да продължат през септември.

"Опозицията: Спрете продажбата на БТК!", цитира призива "Сега". Да се прекрати сегашната процедура за приватизация на БТК поискаха вчера ОДС, БСП и НИЕ. Червените депутати поканиха на консултации по продължаването на сделката всички политически сили в парламента, но претърпяха частичен провал. Сините и хората на Доган отказаха да участват, а царистите отложиха разговорите. БСП се срещна само с НИЕ. Депутатите от двете групи обявиха, че от страната ни е понесла всички възможни негативи от досегашния ход на приватизацията на телекома. Според Румен Овчаров от БСП тази продажба се е превърнала в нарицателно как не трябва да се приватизира. Сделката била доведена до пълен юридически абсурд- два парафирани договора, две решения на кабинета за избор на купувач, тежки икономически загуби и сериозни заплахи за националната сигурност на страната. Левите поискаха всички политически сили да внушат на надзорния съвет на АП да спре приватизацията.

Фирми купуват ток от чужбина, обявява "Стандарт". Наши фирми ще си купуват ток от чужбина от 2005 г. Чужди фирми пък ще могат да си договарят доставки на електричество директно от родни производители. Тази възможност дава участието на България в Регионалния енергиен пазар на Югоизточна Европа. България бе една от страните, които подписаха на 15 ноември 2002 г. в Атина меморандума за създаването му, припомниха от Министерството на енергетиката. Регионалният енергиен пазар ще действа по правилата на общия енергиен пазар на ЕС. Така още през 2005 г. ще има възможност за сключване на сделки между производители на електроенергия и природен газ и стопански потребители от Италия и различни страни на Югоизточна Европа. Законодателно това е уредено и в новия ни закон за енергетиката, който беше приет на първо четене от депутатите във вторник. Той позволява сключването на договори за доставка на ток между наши и чужди контрагенти от 2005 г. За целта ще са плаща на НЕК за трансграничната транзакция, както и такса за пренос.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 7 минути

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 39 минути

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 1 час

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 1 час

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 2 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 2 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 2 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

България Преди 2 часа

Той призовава хората да не купуват стикери с изображения на свещени символи за украса на яйца

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 2 часа

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 12 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 13 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

30 души ранени на първомайски парад в Германия

30 души ранени на първомайски парад в Германия

Свят Преди 14 часа

Инцидентът е станал около 13:05 ч. местно време на път до Кандерн

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 15 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 15 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС