0
Пг готвя се изграждането на кредитен регистър, който да обхваща задълженията до 10 000 лв., цитира "Дневник" председателя на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки (АТБ) Ваня Василева. Тя обясни, че регистърът ще подпомогне банките и ще се превърне в измерител на кредитоискателите, тъй като все повече нараства обемът на потребителските кредити и овърдрафта, където преобладават суми под 10 000 лева.
Сега действа централен кредитен регистър на банките, който се води от "Банков надзор" в БНБ и обхваща кредити над 10 000 лв. "Регистърът, който се подготвя, ще може да се ползва и от данъчните служби, за да се прави анализ на задлъжнялостта на длъжниците и посредством него да се изготвят схеми за разсрочено погасяване на задълженията им", обясни още шефката на АТБ. Тя поясни, че все още се дискутират данните, които ще се събират, но при всички случаи банковата тайна щяла да остане ненакърнена.

Търсят се инвеститори за пет мини, пише още "Дневник". Министерството на енергетиката подготвя концесии за мините "Черно море", "Канина" (която е в ликвидация), рудник "Миньор" (част от мини "Колош"), рудник "Света Ана" от мини "Перник" и мини "Балкан 2001". Това съобщи директорът на дирекция "Енергийни ресурси" Христо Казанджиев. Очаква се на някое от следващите заседания правителството да одобри предложението за петте дружества, които са в процедура по несъстоятелност. Към петте дружества има проявен инвеститорски интерес с изключение на "Балкан 2001", но няма открити процедури за продажбата им, обясниха от ведомството на Милко Ковачев.
Според Агенцията за приватизация обаче официално заявен интерес към мините все още няма. Казанджиев допълни, че концесионните договори ще влязат в сила, след като въгледобивните дружества бъдат продадени. Идеята на министерството и АП е потенциалните инвеститори да бъдат стимулирани именно чрез концесията. Енергийното министерство се надява мините да бъдат продадени или преструктурирани така, че да запазят пазарните си позиции.

Американският цигарен гигант "Рейнолдс" може да придобие дял в "Булгартабак" като партньор на "Тобако холдинг", в случай че базираното във Виена дружество бъде избрано за купувач на държавния тютюнев монополист. Това стана ясно в понеделник на пресконференция пред български журналисти в централата на "Райфайзенбанк" (един от акционерите в консорциума "Тобако холдинг"), съобщава "Дневник". От холдинга не поясниха конкретни детайли по евентуалното участие на американската компания, тъй като по думите им все още става въпрос за неофициално обявен интерес. Класираният на трето място след първоначалния избор на Агенцията за приватизация кандидат за "Булгартабак" има намерение да развие българското предприятие чрез по-добър маркетинг, включително и в международен мащаб на местните марки цигари, и организиране на лицензионно производство на реномирани световни марки чрез договори с лидери в бранша, като "Реемстма" и "Аустрия табако".

Агенциите за недвижими имоти ще са със сертификат за качество, информира още "Дневник". До три месеца Националното сдружение недвижими имоти ще въведе сертификат за качество по подобие на ISO 9000, съобщи членът на управителния му съвет Валентин Съйков. Сертификатът ще замени досегашните лицензи, които издаваше сдружението на членовете си за срок от три години. Той ще има за цел да ориентира клиентите за професионалните качества на дружествата от бранша. Критериите, по които ще става оценяването, все още се разработват, но сред тях ще бъдат регистрация на фирмата по Търговския закон, професионална подготовка и ценз на служителите, наличието на офис, квалификация, имидж и авторитет.

Назначиха временен синдик в "Химко"-Враца, пише "Пари". Врачанският окръжен съд назначи временен синдик на "Химко", след като миналата седмица НЕК внесе молба за обявяване в несъстоятелност на завода. Синдикът ще контролира производството и сделките на завода. Делото по иска на НЕК е насрочено за 11 декември т. г. Надявам се съдебната власт да помогне за справедливо решаване на този казус, каза във Враца председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков. Според него "Химко" може да работи, но при свито производство.

СДС иска прокуратурата да спре сделката за БТК, съобщава още "Пари". ОДС внесе във Върховната касационна прокуратура сигнал до главния прокурор Никола Филчев за наличие на данни за извършени закононарушения и престъпления от общ характер при процедурата по приватизация на БТК. Дясната опозиция настоява процедурата да бъде спряна. Налице са данни, че държавата не само няма да реализира приходи, а ще натрупа загуби от приватизацията, заяви заместник-председателят на ПГ на ОДС Димитър Абаджиев. Според него нетната печалба на дружеството и активите са повече от обявената цена. А това всъщност е престъпление според Наказателния кодекс, допълни Абаджиев.
СДС визира като отговорни за процедурата четирима министри - Николай Свинаров, Николай Василев, Милен Велчев и Пламен Петров. Освен това отговорност трябва да носи и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов, убедени са в СДС. Сигнализирахме прокуратурата за предотвратяване на престъпление, за което ние имаме данни, заявиха от СДС.

МТС обеща, че "Балкан Ер Тур" ще полети до края на седмицата, информира още "Пари". От утре започва продажбата на билети за полетите на "Балкан Ер Тур", съобщиха от транспортното министерство. До края на седмицата новата авиокомпания ще извърши първия си полет. Засега от МТС не се ангажират да определят кога точно ще стане това. Вчерашните полети на Балкан все още се обслужваха от "Хемус Ер". От днес обаче не се знае кой ще превозва пътниците, закупили билети от Балкан. Балкан има сключени договори за превоз на пътници и с други авикомпании освен с "Хемус Ер". Всяка от компаниите LOT, MALEV, Virgin Atlantic, CHESA трябва сама да реши дали да превозва пътници на фалиралия превозвач. Те обаче няма да получат компенсации за това от BSP, която събира чрез оторизирани агенции парите от закупените билети.

Компенсаторките падат до 21 стотинки по Коледа, прогнозира "Сега". До края на декември компенсаторните записи и боновете могат да поевтинеят до 21 ст. за лев номинал, предвиждат брокери. Въпреки очакванията, че фондовата търговия с акции ще раздвижи пазара, вече втора седмица той остава блокиран. Заради високите офертни цени нито една сделка не се сключи дори за привлекателния за инвеститорите курорт "Св.св. Константин и Елена", който от вчера е на пода на "Българска фондова борса - София". Началната цена е 380 лв. за акция. Клиентите обаче предлагат два до три пъти по-ниски цени, затова брокери не очакват търговията да потръгне. Подобна е съдбата и на 9-те дружества от пул "Златни пясъци". Вчера окончателно се изкупиха само книжата на варненското предприятие "Явор", чиято цена беше 5 лв. Останалите оферти варират от 26 лв. до 60 лв. и досега за тях няма продажби.

Подписването за тръбата до Гърция пак се отлага, пише още "Сега". Подписването на меморандума за Бургас-Александруполис пак се отлага за неизвестно време. България, Русия и Гърция трябваше да сложат параф под документа днес в Атина. По искане на руската страна обаче насрочената за 3 декември в гръцката столица среща на тристранния работен комитет по проекта за петролопровода се отлага. Причината е смъртен случай в семейството на зам.-министъра на енергетиката Владимир Станев, който е упълномощен да води преговорите от руска страна.

МВР и финансите заедно погват рисковите фирми, предупреждава "Сега". МВР и финансовото министерство ще провеждат заедно национални тематични акции и операции, за да разкриват финансови нарушения. Това стана ясно вчера, след като финансовият министър Милен Велчев и министърът на вътрешните работи Георги Петканов подписаха декларация за подобряване на сътрудничеството между двете ведомства.
Програмата за съвместните действия ще бъде готова в началото на януари. До края на годината ще бъде сформиран координационен съвет за повишаване на събираемостта на държавните приходи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 33 минути

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 1 час

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 3 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 3 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 4 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 5 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 5 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 6 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 6 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 6 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 7 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 7 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 8 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 8 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 8 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 8 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави