0
Дж жавата ще загуби над 50 млн. долара, ако приватизира останалите ВЕЦ-ове, обединявайки ги в пулове, твърдят експерти от бранша. Както писа вестник "Пари", в момента Агенцията за приватизация (АП) подготвя правни анализи и информационни меморандуми, работи се за изчистване на проблемите, свързани със собствеността на терените и земята около тези централи. Чрез пуловите продажби АП се опитва да защити пряко и косвено интересите на чуждестранните инвеститори, твърдят специалисти.

Европейската комисия разреши на стоманодобивните фирми в Източна Европа да бъдат отпуснати държавни помощи в замяна на ангажимента им да намалят производствените си мощности. Подобни сделки може да бъдат сключени с България и Румъния, които се надяват да влязат в ЕС през 2007 г., и с Турция, Хърватска и Македония, заяви пред Ройтерс източник от ЕК. За да получат подкрепа от комисията, тези страни трябва да поемат ангажимент да преструктурират стоманодобива.

Между 30 и 36% е делът на нелегалната икономика спрямо БВП на страната, съобщи Огнян Шентов, председател на УС на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), на кръгла маса, посветена на антикорупционните реформи. Според него това са огромни финансови ресурси, осигуряващи хранителна среда за всички криминални събития, на които сме свидетели напоследък, цитира го вестник "Пари". Не са малко опитите за пране на пари през банковия сектор, но силният банков надзор е сериозно препятствие пред подобна практика, каза директорът на Бюрото за финансово разузнаване Васил Киров. Той допълни, че е имало опити за легализиране на средства с неясен произход чрез приватизацията.

Банковата система в България работи с изключително "къси" пари, след като почти 3/4 от привлечения от кредитните институции ресурс под формата на депозити е със срок до един месец. Това сочат данните на Българската народна банка (БНБ) към края на 2002 г., пише днес "Дневник". Депозитите по същото време са на обща стойност 11,9 млрд. лв. От тях 5,6 млрд. лв., или 47%, са на виждане. Други 3,2 млрд. лв., или 26,8 на сто, са оставени от спестителите за срок от един месец.

Гръцката компания "Фибран" ще изгради завод за производство на изолационни материали в Русе, съобщи източник от офиса на "Фибран България" АД в София. В предприятието, което се строи на територията на бившия комбинат за тежко машиностроене, ще бъдат вложени шест млн. евро. Очакванията на гръцката компания са строителните работи да приключат до края на тази година, допълва ежедневникът. Плановете предвиждат завода, който ще произвежда основно топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен, да заработи в първите седмици на 2004 г.

Столичният общински съвет одобри условията за провеждането на конкурс за избор на мениджър на "Топлофикация София", информира още изданието. Той трябва да бъде избран до 15 ноември. С победителя ще се сключи договор за управление на дружеството за срок от три или пет години с опция за удължаване до 15 години. Международният конкурс ще се проведе по Закона за обществените поръчки.

Основните критерии към бъдещите кандидати са опит в управлението на топлофикационни дружества, квалифициран персонал, финансова обезпеченост и съдимост. Досега интерес към процедурата са проявили над 10 чужди компании, сред които германските EnBW, RWE, E.ON, британската "Интернешънъл уотър", която взе концесията на водоснабдяването в София, френската Dalkia (дъщерна фирма на Vivendi Environment), казаха от кметството. Всички те ще бъдат поканени да подадат документи до 30 юни.

Работническо-мениджърските дружества (РМД) са в основата на краха на военнопромишления комплекс и на редица други отрасли от икономиката, отбелязва вестник "Сега". Военните заводи бяха купени основно от мениджърски фирми, които нямат финансов ресурс, нямат ноу-хау, за да осъществяват бизнесплановете си. Тези изводи направили служителите на Агенцията за следприватизационен контрол след анализ на сделките с РМД. Основната част от тези сделки са сключени от 1996 до 2001 г. "55% от исканията за промяна на договорите са от РМД", обясни Аксиния Славчева, изпълнителен директор на агенцията.

През мрежата на "Мобилтел" на 20 юли сутринта ще могат да се правят само спешни повиквания за бърза помощ, пожарна, полиция. От 0,01 до 4 ч. сутринта всички номера на абонатите ще станат 7-цифрени, съобщи вчера изпълнителният директор на "Мобилтел" Николай Николов. Абонатите с предплатени разговори ще получат три SMS-а със съобщение за новия си номер, а останалите - по един. Промяната ще бъде направена едновременно за всички и се състои в прибавянето на една цифра 8 пред досегашния код и номер на абоната.

От 110 на 120 лв. да се повиши догодина прагът на месечния доход, който да не се облага с данък, обмисля финансовото министерство. Това е залегнало в стратегията за данъчна политика на правителството за периода 2003-2005 г. и засега е един от най-вероятните варианти на промени в облагането, които финансовото министерство ще предложи за следващата година. Министерството все още поддържа и старата си идея догодина данък печалба да падне от сегашните 23,5% на 20%.

Еврото достигна историческо ниво от 1,1925 долара на европейските пазари вчера, пише "Стандарт". Максимум от 1,1914 долара за 1 евро бе отчетен за кратко при откриването на финансовия пазар в Токио. След това единната валута леко поевтиня в Азия. Следобед в Европа доларът прескочи собствения си рекорд и стигна 1,1925 долара за 1 евро. Така единната валута поскъпна над най-високия си праг от 1,1889 долара, отбелязан в първите дни на котирането си в начало на 1999 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 17 минути

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 45 минути

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 2 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 2 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 3 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 3 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 4 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 4 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 5 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 5 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 5 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 5 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 5 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година