0
Зд две години активно управление дългът се увеличи с 1,3 млрд. долара, съобщава "Пари". Брутният държавен дълг на страната се е повишил с 1,3 млрд. USD от края на 2001 до юни т.г., сочат изчисленията по данните на финансовото министерство. Самото то смята в евро, защото сметките звучат като добра новина. В средата на юни екипът на Милен Велчев отчете 1328,1 млн. евро абсолютно намаление на дълга за периода от края на 2001 до края на 2002 г.

Обменните бюра с нови табла от петък, информира още "Пари". Обменните бюра трябва да са готови с новите табла за валутните курсове и да заработят съгласно новата Наредба 4 на Министерството на финансите от петък. Наредбата предвижда това да стане в тридневен срок, след като влиза в сила от днес. Сарафите имат готовност да спазят срока без никакво напрежение, тъй като промените по таблата не са съществени, коментираха собственици. Необходимо е изписването на трети знак след запетайката, което прави равнопоставени обменните бюра с финансовите къщи и банките. Освен това от тях трябва да се премахне една колона - за чековете.

Започна ликвидацията на ЛВК Гъмза-Сухиндол, пише още "Пари". На 12 август в Държавен вестник бе обнародвано решение от 21.04.2003 г., според което Великотърновският окръжен съд вписва обявяването в ликвидация на първата у нас лозаро-винарска кооперация "Гъмза" в Сухиндол. Определената ликвидационна комисия с председател Валентин Неделчев Върбанов и членове Стоян Цонев Георгиев и Розена Петрова Пенева трябва в 6-месечен срок от датата на обнародването да извърши ликвидацията. На 7 януари т.г. след двукратно отлагане делегатско събрание реши дейността на кооперацията да бъде прекратена. Основната причина за прекратяване дейността на ЛВК "Гъмза" е голямата й задлъжнялост. 51 млн. лв. са дълговете й към банки, доставчици, производители на суровина. От началото на 2002 г. управлението на сухиндолската лозаро-винарска кооперация бе поето от ВТД "Химимпорт", което е част от варненската групировка ТИМ.

"Пирин турист" продаде "Хемус Ер" заради златната акция на държавата, обяснява още "Пари". Причината "Пирин турист" да продаде окончателно "Хемус Ер" e фактът, че държавата си запази златна акция в авиокомпанията, научил вестникът. Компанията щяла да загуби инвестиции 4,5 млн. долара, с които "Пирин турист" закупи 4 самолета "Ту-154" за нуждите на "Хемус Ер". Заради спора с държавата, продължил две години, "Пирин турист" регистрира нова авиокомпания BHAir и прехвърли в нея 4-те самолета. Според източници на вестника така "Пирин турист" се превръща в най-печелившата групировка в областта на туризма. Затваря се кръгът - авиопревозвач в лицето на BHAir, туроператор в лицето на "Болкан холидейз", собственост също на "Пирин турист", и верига хотели на "Пирин турист". Финансовата подкрепа е на Първа инвестиционна банка. В момента BHAir изпълнява една от най-богатите чартърни програми с над 700 полета за летния сезон. След като напусна икономическото министерство, Калоян Нинов, бивш зам.-министър на икономиката, влезе в борда на "Болкан холидейз".

Над 8 млрд. лв. са минали през системата Rings само през юли, обявява още "Пари". За един месец през системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) са обработени плащания на стойност 8.339 млрд. лв., сочат статистическите данни на платежната система в БНБ. Техният брой съответно е 22 663. От общата сума почти половината са клиентски плащания - 4,124 млрд. лв. Като брой обаче те представляват близо 2/3 от всички нареждания. Средно на ден през юли RINGS е обработвала 985 плащания, чиято среднодневна стойност достига 362,6 млн. лв. Най-голяма сума е минала на 15 юли - 657,3 млн. лв. Най-голям брой плащания са обработени във времевия интервал от 8 до 12 часа - 11 582, а най-малко в края на работния ден през последния часови пояс - 700 плащания. Въпреки малкия брой като стойност плащанията в последния времеви интервал са близо два пъти повече от предходния (между 14,30 и 16 ч.), достигайки 1,521 млрд. лв. Това се дължи на различната тарифа, която БНБ прилага в различните времеви интервали, като в най-късния час таксата е най-ниска.

"Лукойл" купи и сръбския "Беопетрол" за 207 млн. евро, съобщава "Дневник". Сръбското правителство избра руския нефтен гигант "Лукойл" за купувач на 70% от втората по големина в страната верига бензиностанции "Беопетрол". "Лукойл" ще плати общо 207 млн. евро, за да придобие "Беопетрол". Вторият кандидат за почти 190-те бензиностанции и 7 депа - унгарската енергийна група MOL, предложи 187 млн. евро, предаде "Ройтерс". Приватизацията на "Беопетрол" идва броени дни след решението на Белград да продаде двете си цигарени фабрики на стратегическите инвеститори "Филип Морис" и "Бритиш америкън тобако" за общо 605 млн. евро, или близо шест пъти повече от очакваното. За веригата бензиностанции, която покрива около 17% от сръбския пазар на автомобилно гориво, правителството искаше поне 100 млн. евро.

Собственикът на "Стомана индъстри" влага 60 млн. евро до 2005 г., информира още "Дневник". Гръцката компания "Сиденор", част от гръцката металургична група "Виохалко", планира да инвестира 60 млн. евро в своя завод "Стомана индъстри" в Перник до 2005 г. Това съобщи гръцкото издание "То Вима". Целта на инвестицията е да се обнови оборудването на пернишкия металургичен комбинат. Планирано е средствата да се усвоят на два етапа. До края на тази година трябва да бъдат вложени 30 млн. евро. Дотогава трябва да приключи реконструкцията на валцовото производство.
Инвестициите са насочени предимно към блумната машина, шредерната инсталация, реконструкцията на електропещта и разходи за екологични проекти. Парите ще бъдат осигурени от собствени средства и кредити. В момента се водят преговори със Световната банка.

Една банка замени ЗУНК облигации с номинал 10 млн. долара, пише още "Дневник". Една банкова институция замени в понеделник ЗУНК облигации с номинал 10 млн. долара срещу държавни дългосрочни облигации, деноминирани в евро с номинал 9,038 млн. евро. Замяната е станала по обявения от Министерството на финансите конверсионен валутен курс 0,90375 евро за долар. Подписката продължи от 15 до 19 август, а самата замяна беше осъществена в понеделник. Министерството не съобщи коя е банката, заменила своите доларови ЗУНК-облигации.
С това приключи третата замяна на държавни дългосрочни облигации, деноминирани в щатски долари с облигации в евро за тази година. Тя беше продължение на предприетото преди няколко години преструктуриране на вътрешния държавен дълг и е в съответствие с взетото от Министерството на финансите решение същата да бъде провеждана веднъж в рамките на всяко тримесечие. Първата подписка за тази година беше в средата на януари, а втората приключи през юни.

Хлябът няма да се върне на старите цени, прогнозира "Сега". Цените на хляба няма да се върнат на предишните нива дори след намесата на държавата. "На всички трябва да им е ясно, че 69-75 ст./кг бял хляб, колкото струваше насъщният от 2000 г. до средата на тази година, вече са немислими", коментира вчера пред вестникъ изпълнителният директор на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Георги Христов.
За по-малко от месец цените на хляба скочиха с между 10 и 15 ст. Сега в отделните региони на страната насъщният се продава между 85 и 90 ст./кг от производител, каза Христов. През март обаче тон бяло брашно се купуваше за около 327 лв., а сега искат 445-470 лв. Част от зърнопроизводителите не са склонни да продават пшеницата под 280-290 лв./т.

Няма опасност АЕЦ "Козлодуй" да спре заради ниското ниво на Дунав, успокоява още "Сега". Ниското ниво на река Дунав не би могло да се отрази върху работата на АЕЦ "Козлодуй", така както върху атомната централа на Румъния, обясниха вчера енергийни спецове.
Румънската АЕЦ "Черна вода" спря работа преди два дни заради недостиг на вода за охлаждане на реакторите и в момента северната ни съседка губи по около 300 000 евро на ден. Причината е, че за охлаждане на турбините в "Козлодуй" се черпи вода от 19 метра. При проектирането на АЕЦ "Черна вода" това не е било възможно да се направи, защото румънският бряг по принцип е по-нисък.

"Балкан" почва да плаща заплати, обявява още "Сега". В средата на септември авиокомпания "Балкан" ще започне изплащане на задълженията към служителите си. За тази цел те трябва да са били включени в списъците на признатите вземания, съобщиха вчера сътрудници на синдиците на авиокомпанията.
Парите ще дойдат от продадено имущество. Досега синдиците Радослав Тонев и Станислав Лютов са успели да продадат активи за около 10 млн. лв. Около 1,6 млн. лв. са дошли от продажбата на резервни части за самолети, други $1,5 млн. - от спечелени дела срещу фирми на бившия собственик на "Балкан" Гад Зееви, и 5,7 млн. лв. - от сделките с летищата във Варна и Бургас. "Аеропортовете в морските градове са направили много изгодна за тях сделка, купувайки собственост на фалиралата "Балкан" в летищните комплекси. Освен това те са спечелили в търг, а не са били насилвани да купуват", коментираха вчера от транспортното министерство протеста на Свободния авиационен синдикат в Бургас, че ръководствата на аеропортовете били принудени да спасяват "Балкан".

Броят дневните пари за най-бедните, пише "Стандарт". Колко пари харчи българското семейство на седмица за ядене извън дома, за алкохол, цигари, вестници и транспорт ще питат от Националния статистически институт (НСИ). Това са част от въпросите, които ще бъдат зададени на 3000 домакинства, за да се измери бедността в България. Изследването ще стартира на 1 октомври, обявиха от НСИ.
Част от въпросите в анкетата ще бъдат за това колко пари са похарчени от домакинството за нехранителни стоки през последния месец. Ще трябва да се отговори колко лева са дадени за дрехи, лична хигиена, зъболекар, електроуреди и дори за играчки.

Обменните бюра скриха курсовете си, констатира още "Стандарт". Чейнджюрата масово скриха вчера таблата си с котировки заради новите правила за изписване на курсовете на валутите. Това показала проверка на вестника по софийските улици. От вчера е в сила новата наредба на финансовото министерство за работа на бюрата. В нея е посочен образец как трябва да изглеждат таблата с котировки и всички бюра трябва да се съобразяват с него. Валутните курсове трябва да се изписват с три знака след десетичната запетая и да не са по-малки от 5 см. Първата колонка с валути е за курс "купува", а втората е за курс "продава". Освен това котировките трябва да са написани така, че да не заблуждават гражданите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 52 минути

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 1 час

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 3 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 4 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 4 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 4 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 4 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 4 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 5 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 5 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 6 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 6 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 6 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 6 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град