0
Пв вителството се отказа от обещанието си за по-евтин газ, пише "Дневник". Правителството няма да спази обещанието си от пролетта на 2003 г. да стимулира с по-ниски цени развитието на торовите заводи, химически предприятия, топлофикационни дружества. Това стана ясно във вторник след извънредно оперативно заседание на кабинета, на което бе обсъден проектобюджетът за следващата година. Кабинетът очаква приходите от транзитни такси за пренос на руски природен газ да намалеят от 140 млн. лв. на 95 млн. лв. през следващата година. Причината за тази прогноза е фактът, че през 2003 г. изтича срокът на Ямбургската спогодба между България и Русия.

От НДСВ бойкотират Паскалев за местните данъци и такси, съобщава още "Дневник". Председателят на парламентарната бюджетна комисия Иван Искров обяви във вторник вечерта, че част от внесените от правителството изменения в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) ще бъдат променени между първо и второ четене в парламента. Във вторник комисията прие на първо четене промени в пет данъчни закона. Част от поправките в ЗМДТ са противоконституционни, заяви депутатът от НДСВ Нина Чилова. Мнението й беше подкрепено от представителите на всички парламентарни групи в комисията. Депутатите са против предоставянето на по-голяма самостоятелност на общинския съвет при определянето на такса "смет". Предложението на кабинета е таксата да се определя в левове на ползвател в зависимост от количеството на битовите отпадъци, а когато то не може да се установи - пропорционално, върху основа за облагане, определена от общинския съвет.

Продажбите на "Булгартабак" в чужбина и у нас са спаднали през лятото, констатира вестникът. Износът на цигари и продажбите на "Булгартабак холдинг" на вътрешния пазар през август и септември са спаднали в сравнение със същия период на миналата година. Това обявил за "Дневник" изпълнителният директор на компанията Георги Костов. Според него намалението в страната през летните месеци е с около 15%. Тенденцията се наблюдава още от началото на годината, когато имаше изоставяне в продажбите заради поскъпването на цигарите и презапасяването с продукция от края на миналата година, следствие от повишаването на акциза, заяви той. Костов обясни, че ръководството на тютюневия холдинг е поръчало изследване на пазара, защото има опасения за контрабанден внос на цигари, тъй като потреблението на вносните марки се е повишило. Ситуацията не е нормална, при положение че световните концерни намалиха вноса на цигари у нас заради акциза, който оскъпи твърде много продукцията им, твърди шефът на "Булгартабак".

Майсьо хвърли ръкавицата на Проди заради АЕЦ "Козлодуй", пише "Пари". Какво ще направите, господин председател, след като експертите изпратят докладите си за безопасността на АЕЦ-Козлодуй, пита в писмо до председателя на Европейската комисия Романо Проди президентът на Световния съвет на ядрените оператори проф. Андре Майсьо. Той предупреждава, че ако Проди оспори проверката на експертите от ООН, отваря кутията на Пандора, откъдето утре може да излезе ядрен безпорядък. Още може да я затворите, като не приемете да се огъвате пред мракобесническите атаки на антиядреното лоби, пише професорът. И предупреждава, че може да стане още по-сериозно, като се имат предвид слуховете за втори "Четвърти кръстоносен поход" в съда в Брюксел.

Проектозакон разрешава общини да вземат гарантирани заеми, информира още "Пари". Референдуми в общините ще решават каква квота от местната хазна ще може да бъде използвана за гарантиране на банкови кредити. Правилата за това ще бъдат регламентирани в закона за общинското кредитиране, който се готви в момента. Ако обаче рискът е много голям, общините може и да фалират. Въпреки опасностите такова решение вече са взели местните власти в Сливен и Смолян, каза източник от ведомството на Велчев. Сметната палата е изпратила във финансовото министерство становището си по двата случая, в които те са дали кредитни гаранции на свои общински фирми. Проблемът е, че няма нито критерии на коя фирма при какви условия да се улесни достъпът до финансиране, нито яснота как да се използват кредитните инструменти от местните власти. Това създава възможности за злоупотреби или затруднения във финансирането на дейностите и социално напрежение.

Според кмета на Шумен Веселин Златев, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините, законът е изключително необходим, тъй като общинските фирми обикновено са прохождащи и слаби и имат нужда от подкрепа, за да работят в интерес на местното население. Златев смята, че е необходимо и премахването на ограничението по Закона за общинските бюджети, според който местните власти могат да теглят кредит до 10% от бюджета си, пише "Пари". Акцизите за алкохол и бензин скачат драстично, информира още вестникът. С 60 ст. ще поскъпне литър ракия през 2003 г., с 8 ст. литър бензин, с 6% дизеловото гориво, след като бъдат въведени новите, по-високо акцизи, е съобщил зам.-финансовият министър Гати ал Джебури. Вчера бюджетната комисия прие промените в данъчните закони на първо четене. Според Муравей Радев от ОДС такова драстично завишаване на акцизите било безобразно. Четворно се увеличават пък глобите за търговия със стоки без бандерол. С предвидените промени в ДДС 80% от икономиката ще бъде обхваната от данъка, съобщи Ал Джебури. 11 000 ще са новите субекти, които ще се регистрират, след като се намалят праговете за задължителната и доброволната регистрация. За изминалия месец от въвеждането на ДДС-сметката само 35% от фирмите, които са я открили, я използват активно.

Арсо Манов от ДПС възрази по критериите за определянето на общините, които ще ползват нулева ставка за данък печалба. Според него безработицата не отразява точно състоянието на заетостта. Условията за 10% увеличение на персонала на фирмите, като 80% от него да са регистрирани в съответните региони, ограничават още повече достъпа на фирмите до тази преференция. Според Ал Джебури до тези условия се е стигнало след трудни преговори с МВФ, които още не са приключили и всяка съществена редакция може да ги провали, допълва "Пари".

Бартерните разплащания с Русия зациклят отново, съобщава още вестникът. През тази година няма реализирани бартерни операции с Русия чрез износ на български стоки или услуги срещу енергоносители според информация на Министерството на икономиката. Схемата се договоря вече година, но до момента няма конкретен ефект. Това е и причината въпросът да бъде обсъждан днес от Съвета за икономически растеж. В същото време министерството се е обърнало към всички български износители и доставчици, за да събере предложения за износ, се казва в справка на ведомството. Според Съюза на работодателите обаче българската страна не защитава интереса на родните фирми. Според Министерството на икономиката още при посещението на зам.-министър Калоян Нинов в Москва преди месец става ясно, че Русия не може да задължи местни фирми да извършват бартерни операции, но не съществували законови пречки те да се договарят на фирмено ниво.

Отложиха претенциите на Зееви към "Балкан" за 17 декември, съобщава "Сега". Състав на Софийския градски съд отложи вчера делото, заведено по установителния иск на адвокатите на Гад Зееви, за 17 декември. С него те искаха претенциите им за 49,5 млн. лева към авиокомпания "Балкан" да бъдат уважени от съда и да бъдат включени в признатите вземания. Мотивът за отлагането е, че двайсет и двама от общо 98-те ответници са нередовно призовани. Другият мотив гласи, че не е редно ответници по това дело да бъдат служители на авиокомпанията вместо самата авиокомпания, представлявана от синдиците й.

В НЕК искат да не им пипат заплатите, пише още "Сега". НЕК ще поиска да се промени постановлението за ограничаване на работните заплати в дружествата с монополна дейност и с над 50% държавно участие. Целта е да не се намалят заплатите на работещите в националната енергокомпания, каза вчера главният й изпълнителен директор Васил Анастасов. Причината е, че за тази година НЕК очаква с около 60 млн. лева по-ниска печалба. Постановлението гласи, че размерът на фонд "Работна заплата" в такива дружества е пряко свързан с финансовите им резултати. НЕК ще има по-ниска печалба от миналата година заради промяната на цените на тока. При поскъпването му в края на миналата година изчисленията били направени така, че била иззета част от печалбата на енергокомпанията, която купува тока от централите в зависимост от неговата себестойност, но го продава на електроразпределителните дружества по фиксирани крайни цени, еднакви за цялата страна. Анастасов определи жеста, който трябва да се направи със заплатите, като "компенсация" за тази практика. Сега средната работна заплата в НЕК е 432 лева.

"9 кандидата за уикенд-тарифа за електроенергия" е друго от заглавията в "Сега". Досега само 9 фирми са подали заявка в НЕК да минат на т.нар. уикендова тарифа за тока, съобщи главният изпълнителен директор на електрокомпанията Васил Анастасов. Сред тях са "Стомана", "Биовет", "Мини Марица-изток". Ако успеят да сключат договорите, от 1 ноември те ще плащат с 4 до 11% по-евтин ток.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 11 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 20 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 3 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 3 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 3 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°