0

П о 120 оръжейни сделки месечно се сключват у нас, констатира "Сега".
Близо 700 сделки за износ на оръжие са били одобрени от междуведомствената комисия за експортен контрол само от началото на годината досега.

Зам.-министърът на външните работи и член на комисията Николай Милков за първи път обяви конкретни данни за търговията с оръжие у нас.

Структурата, в която участват зам.-министри на отбраната, на икономиката, на външните и вътрешните работи, на контраразузнаването и митниците, се събирала на всеки две седмици и разглеждала по 50-60 сделки за износ на оръжие и стоки с двойна употреба.

От началото на годината комисията е отхвърлила около 5% от от исканията за сделки, обяви още Милков.

Фонд "Енергийна ефективност" стартира през юли, пише още изданието.
От първи юли се очаква да започне работата на мениджърите на фонд "Енергийна ефективност". Вчера фондът подписа договора за управление с консорциума "Елана-Еконолер-ЕнЕфект".

Дейността на фонда ще бъде в две направления - кредитиране на проекти за енергийна ефективност в индустрията и издаване на гаранции по такива проекти, кандидатстващи за банково финансиране.

"Лихвата по заемите ще се определя индивидуално, в зависимост от характеристиките на всеки проект", обясни Камен Колчев, председател на борда на директорите на "Елана". Един заем не може да бъде над 3 млн. лв.

52 фирми с шанс да вземат пари от иновационния фонд, отбелязва "Сега".
Най-късно до две седмици ще стане ясно проектите на кои фирми ще получат пари от Националния иновационен фонд.

Това съобщи Станимир Бързашки, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

52 от общо 118 фирми, кандидатствали за финансиране от Националния иновационен фонд, са одобрени, обясни Бързашки. В момента вървят съгласувателни процедури с фирмите и едва след това ще стане ясно дали всички ще получат средства от фонда и в какъв размер.

Варна стигна София по кредитен рейтинг, извежда вестникът.
Варна е вече с кредитен рейтинг като София, похвали се вчера кметът Кирил Йорданов. Рейтингът, определен от "Стандард енд Пуърс", е актуализиран за трети път от 2002 г. насам и вече е 2В.

По системата на "Муудис" той се равнява на Ва2, обясни Йорданов. Новият рейтинг е вдигнат с два пункта, тъй като Варна отговаря на по-добри показатели. Досегашният рейтинг на града бе В1 от 2003 г.

"Стандард енд Пуърс" са спечелили обявения от Община Варна конкурс в конкуренция с чешката компания CRA Rating Agency. Цената, платена от общината, е 30 000 евро.

Телеком стартира с 60 безплатни минути, информира ежедневникът.
Първият алтернативен телеком у нас - "Орбител", стартира работа вчера с предложение за 60 безплатни минути телефонни разговори в страната и в чужбина. Те могат да се използват от всеки цифров абонат на БТК до 1 септември.

За да се направи това, трябва регистрация с име и електронна поща на сайта на компанията. След това клиентът посочва телефонния номер, от който иска да говори.

Тези постове могат да са повече от един. Безплатните минути са валидни до седем дни след активиране на телефонния номер и важат за страната, Западна Европа, САЩ и Канада. Набирането на мобилни номера няма да е възможно.

Оправдаха брокерите от Агробизнесбанк, четем в "Стандарт".
Невинни! С такава присъда Пловдивският окръжен съд приключи вчера първото дело "Агробизнесбанк" (АББ), което продължи цели 5 години. Съдия Цветан Цветков оправда ексбанкерите Христо Данов и Христо Александров.

Двамата, известни като пловдивските брокери, бяха обвинени в сложна комбинация за присвояването на над $2 млн. в края на 1994 г. от АББ. Парите били източени под формата на кредит, отпуснат на финансово-брокерска къща "Пловдив".

Вдигнаха летвата за винените медали, пише вестникът.
Българските вина, които участват в дегустации, вече ще получават медали много по-трудно у нас, отколкото в чужбина. Това съобщи секретарят на Националната лозаро-винарска камара Лили Стоилова.

В Пловдивския панаир започна втората сесия на националните дегустации на вина. Първата беше през февруари, но се провали заради измама на участници. Конкурсът вече ще се провежда с нов регламент, съобразен с международните стандарти, оповести Стоилова.

Летвата пред нашите винпроми за получаване на медали обаче е вдигната повече, отколкото са изискванията извън страната.

Свалят от борсата акциите на ЛУКойл, отбелязва изданието.
"ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД спира да продава акции на борсата. Рафинерията ще бъде отписана от регистъра на публичните дружества.

Решението бе взето на годишното общо събрание на рафинерията вчера. На него присъстваха представители на 11 539 368 акции (85% от капитала на дружеството).

Отписването става в съответствие със Закона за публичното предлагане на ценни книжа. "Акциите на всички големи петролни компании поскъпват заради високите цени на нефта. Чрез преобразуването на "ЛУКойл Нефтохим Бургас" от публично в дружество от затворен тип мажоритарният собственик на рафинерията желае да запази високите печалби за себе си.

Напускането на борсата най-вероятно ще бъде последвано от оферта за изкупуване на акциите на дребните акционери", коментира борсов експерт, пожелал анонимност. 

Ултиматум до септември за тока на Слънчев бряг, предупреждава "Стандарт".
Австрийската компания EVN даде ултиматум на Министерството на икономиката да разреши проблема с Енергото в Слънчев бряг.

Собственикът на мрежата в Пловдив и Стара Загора настоява до три месеца да се разреши конфликтът между акционерите на "Слънчев бряг" АД относно продажбата на ЕРП-то в курорта.

Това се казва в писмо на EVN до Агенцията за приватизация, изпратено на 30 май. В него се посочва, че заради невъзможността на АП да спази ангажиментите, поети в приватизационния договор, в срок от 3 месеца компанията няма да си търси дължимите неустойки от 54 млн. лв.

Словакия първа каза "да" на България в ЕС, извежда "Дневник".
Парламентът на Словакия ратифицира във вторник договора за присъединяване на България към Европейския съюз. По информация на сайта на словашкия законодателен орган 102 (от присъствалите 104) депутата са гласували за, а двама са се въздържали.

Това е първата държава от 25-те страни - членки на ЕС, която одобри присъединителния договор. Според министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и в другите нови членки на съюза не се очакват трудности с ратификацията.

Строежите на морския бряг вече са забранени, пише същото издание.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски забрани строежите на морския бряг. Това стана възможно с обнародваните във вторник в Държавен вестник две негови наредби.

Те съдържат преписани текстове от неприетия и силно оспорван проектозакон за черноморското крайбрежие, които въвеждат ограничителен режим на застрояване на двукилометровата зона край морския бряг.

Започнатите вече производства за одобряване на устройствените планове ще се довършват по Закона за устройство на територията.

КЗК глоби БТК със 75 хил. лв. за нелоялна конкуренция при достъпа до интернет, четем още в "Дневник".
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби със 75 хил. лв. БТК за злоупотреба с господстващо положение при предоставяне на интернет достъп. Това реши антимонополната комисия.

Тя установи, че в продължение на три години - от 2001 до 2004 г., компанията е наложила нелоялни търговски условия на други доставчици на услугата, като е предложила неблагоприятно тарифиране на повикванията на техните абонати при наетите линии.

Според комисията за абонатите на БТК за селищен разговор са отчитани 12 импулса на минута, а на останалите доставчици импулсът за междуселищните разговори се отчита на 6 минути.

С 200 пункта по-лек SOFIX за изборите, пише ежедневникът.
Дни преди парламентарните избори индексите на Българската фондова борса не смеят да погледнат нагоре. Въпреки това вчерашният ден не беше чак толкова лош.

Акциите на "Лукойл Нефтохим" този път не развалиха пазарната картина при SOFIX. Основният показател, който вече не всички участници на пазара признават за такъв, се понижи с 0.69% до равнище от 717,55 пункта.

В началото на годината, когато еуфорията беше се настанила на борсата, инвеститорите се питаха кога SOFIX ще пререже лентата на 1000 пункта.

Само за около пет месеца обаче показателят се стопи с цели 200 пункта и вече никой не говори за някаква си плитка корекция, а с опънати нерви следи движението на позициите си в портфейла.

Вчера нямаха повод за радост притежателите на акции от фарамцевтичната компания "Софарма". Те поевтиняха с 4.58%, а сделки се регистрираха и на ниво от 6.00 лв.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 1 час

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 1 час

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 2 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 3 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 3 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 3 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 3 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 4 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 4 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 5 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 5 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 5 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 5 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи