0
Ви илев взе у нас властта за възстановяването на Ирак, пише "Пари" и пояснява, че вицепремиерът за пореден път създал конфликт в правителството. Неговото решение да изпрати заместника си Милен Керемедчиев в САЩ да преговаря за участието на наши фирми във възстановяването на Ирак, предизвикало гневни реакции, коментираха свидетели на караниците в коридорите на властта. Финансовият министър Милен Велчев бил категорично против създаването на т.нар. гаранционен фонд, защото средства за него не са предвидени и никой не се е допитал до него по въпроса. Ведомството му имало претенции за водеща роля в преговорите заради иракския дълг.

Социалният министър Лидия Шулева също реагирала остро, че преговори за работни места се водят без участието на нейното ведомство. Цялата власт по координацията на проекти в Ирак се съсредоточава в ръцете на Николай Василев, коментират недоволни чиновници от външното министерство. По-активна роля за следвоенен Ирак очаквали и хората на Николай Свинаров.

Масовата приватизация тръгва, съобщава още "Пари". Списъкът на всички предприятия, акции от които ще се предлагат на последните заключителни търгове от масовата приватизация, се очаква да бъде публикуван през тази седмица в "Държавен вестник". Дружествата в списъка ще са около 760 - толкова бяха обявени от Агенцията за приватизация за продажба срещу инвестиционни бонове при публикуването на годишната програма на агенцията в края на март. За първия централизиран публичен търг вече е известно, че ще бъдат предложени остатъчни пакети в малко над 450 предприятия с общо над 2,6 млн. акции.

Заделят печалбата на Албена за 2002 г. за допълнителни резерви, информира още "Пари". "Албена" АД приключва 2002 г. с печалба 15,368 млн. лв., със 17% по-висока от реализираната през 2001 г., сочи докладът, подготвен за годишното отчетно събрание на акционерите, насрочено за 10 май. Съветът на директорите предлага те да бъдат отнесени във фонд "Допълнителни резерви", освен 1%, дължим като възнаграждение на членовете му. Подобна бе политиката на ръководството на туристическата фирма и преди миналогодишното общо събрание. Предвид добрите перспективи за сезон 2002 г. обаче миналата година бяха разпределени 2,136 млн. лв. дивидент между акционерите. Предходните две години дивидентът беше по 50 ст. на акция.

Три финансови институции са влезли като акционери в Албена, сочи отчетът за 2002 г. "Булброкърс финанси" ЕООД е придобило 6,56% от курорта, "Firebyrd Republics Fund LTD" - 1,52%, и Първа инвестиционна банка - 0,13%. Окончателно от "Албена" АД се е оттеглила офшорната компания "Розин инвестмънт", която държеше 11,43%. Държавата е останала със символичните 0,30% от акциите на дружеството.

"Петрол" вдига 57 пъти капитала си, пише още "Пари". Петрол АД планира да вдигне капитала си от 1,883 млн. лв. на 110 млн. лв., с което ще се превърне в компанията с най-голям брой акции на Българската фондова борса. Веригата от бензиностанции, собственост на "Нафтекс България холдинг", публикува в Държавен вестник покана за извънредно акционерно събрание на 26 май, на което ще се гласува решение за увеличение на капитала със 108 116 386 нови акции за сметка на неразпределената печалба от минали години и допълнителните резерви. Всеки, който е акционер на "Петрол" АД към 9 юни, ще получи за една стара приблизително 57 нови акции с номинал 1 лв.

Инжекция от 25 млн. лв. спаси дилъри от инфаркт, съобщава още "Пари". Миналия вторник (15 април) ще остане в паметта на дилърите на търговските ни банки като най-инфарктния ден от въвеждането на валутния борд досега. Лихвите по междубанковите левови депозити надскочиха невероятните 70% заради недостига на национална валута на пазара. Ликвидността на системата отбеляза котата малко над 210 млн. лв. при обичайното равнище от около 400 млн. лв.

Министерството на финансите реагира светкавично и за първи път след въвеждането на валутния борд активно се намеси на пазара с репо аукцион, като пусна за изкупуване ДЦК с номинал 25 млн. лв. В момента юридическите клиенти на търговските банки извършват авансови данъчни вноски, а заедно с това плащат и годишните си данъци. Тези и други фактори, съчетани заедно, изсмукаха от системата доста пари, което я постави на прага на кризиса.

ЛВК "Винпром-Търговище" увеличава износа си за Русия, информира "Дневник". Руският пазар ще е с най-голям относителен дял в структурата на износа на ЛВК "Винпром-Търговище" АД през 2003 г. Това е станало ясно, след като за първото тримесечие на годината от търговищкия винпром за руския пазар са отпътували 250 000 бутилки вино, съобщи Владимир Абаджимаринов, завеждащ отдел "Маркетинг и реклама" в дружеството. Той обясни, че водещите външни пазари, на които се е реализирала продукцията на "Винпром-Търговище" през 2002 г., са били полският и шведският. Руският пазар се е нареждал непосредствено след тях. Маркетинговите проучвания на търговищкия винзавод сочат, че тенденцията за ръст в износа към Русия ще се запази през цялата година.

Компаниите започват да подменят компютрите си през 2003 г., пише още "Дневник". През 2003 г. очакваме корпоративните ИТ клиенти да започнат подмяна на вече остарялата инсталирана компютърна база от над 130 000 компютъра, закупени до 1998 г., и по сериозно навлизане на ERP или CRM системи от средния клас във всички чуждестранни инвеститори и дистрибуторски компании. Това пише в анализ на пазара на хардуер на анализаторската агенция "CBN Панов и Стойчев". Според CBN успешна маркетингова стратегия на фирмите от ИТ сектора през 2003 г. ще е фокусирането основно върху предлагане на цялостни решения, а не на отделни продукти или услуги.

"Сега" пък пише, че "Министерството на Паскалев се мебелирало като след земетръс". Министерството на регионалното развитие и благоустройството се е ремонтирало и обзавело по бързата процедура в края на 2001 и началото на 2002 г., като е използвало текст от Закона за обществените поръчки, прилаган при бедствия. Това установява доклад на Сметната палата. Тогавашният министър Костадин Паскалев със заповед възлага на главния секретар Йордан Татарски да проведе процедура и да сключи договор за ремонт и обзавеждане в сградата на ведомството. Ден след това главният секретар решава, че няма да прави търг или конкурс, 10 дни по-късно директно възлага поръчка за 248 137 лв. и щом подписва договора, плаща цялата сума.

Ограничават строежите в черноморските курорти, информира още "Сега". Строителството в курортите "Златни пясъци" и "Слънчев бряг" да се сведе до разумния минимум и да се предотврати унищожаването на зелените площи. Този ангажимент е поело Министерството на регионалното развитие и благоустройството, обясни при посещението си във Варна ресорният зам.-министър Савин Ковачев. Според него България ще печели от туризма още четири години, след което потокът към черноморските курорти ще секне заради прекалено малката незастроена площ и намаляването на комфорта за чужденците. "По-правилно е устройството на националните курорти да се прави централизирано, тъй като кметът и общинските съветници са по-податливи на влияние от министъра на регионалното развитие", коментира Ковачев.

"Шишеджам" казват намеренията си на премиера днес, съобщава още "Сега". Шефовете на турския холдинг "Шишеджам" ще връчат на премиера Симеон Сакскобургготски днес официално писмо за намеренията си да построят завод за плоско стъкло край Русе. Първата им среща ще е с министъра на държавната администрация Димитър Калчев и с вицепремиера Николай Василев, съобщи Калчев вчера. Проектът за изграждане на този завод е от времето, когато кмет на Русе бе Калчев. Според него инвестицията, която ще направи турският производител, може да бъде над 200 млн. долара, като новият завод ще ползва суровината на "Каолин" (Сеново), купувайки около 50-60% от неговото производство. За построяването на този завод се водят преговори вече две години, като доскоро не беше решен въпросът с многобройните облекчения, които искаха турските производители и които България не би могла да им даде на законно основание.

Ще изнасяме ток за Италия през Гърция, анонсира още "Сега". Италия е проявила интерес да закупува електроенергия от България, съобщи по "Дарик радио" главният инженер на НЕК Митьо Христозов. Технически такъв износ е напълно възможен през кабела, който свързва гръцката и италианската енергийни системи. Засега максималната мощност на кабела, положен преди няколко години по дъното на Адриатическо море, е около 500 мегавата в двете посоки.

БТК раздава телефони по 50 лв. за Великден, пише "Стандарт". Телефони на половин цена ще раздава БТК в специалната си великденска промоция. От 25 април до 31 май компанията ще предлага откриване на пост само за 50 лв. без ДДС. Иначе услугата струва 100 лв. без ДДС. Офертата важи в райони, където има свободен капацитет в централите. Само столичани няма да могат да се възползват от изгодната оферта. Компанията има възможност да открие 435 831 нови поста в страната. Кандидатите за телефон могат да получат повече информация на интернет страницата на БТК Telecom.bg или на специалния телефон 0 800 18 800, който струва 1 импулс независимо откъде се набира. Три пъти по-евтино по време на промоцията ще се предлага и откриването на ISDN-BRA пост. По време на промоцията той ще струва само 50 лв. без ДДС вместо 180 лв. без ДДС. От БТК обясниха, че има свободен капацитет за нови 3519 ISDN-BRA поста.

Вадят на борсата 49% от ТЕЦ "Марица 3", съобщава още "Стандарт". От днес на фондовата борса се пускат акции от предприятия от пул "Енергетика". Това каза за "Стандарт" председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов. В пакет на един купувач ще бъдат продадени 45 900 акции, или 49% от ТЕЦ "Марица 3" ЕАД - Димитровград, каза Христов. Минималната цена, на която ще бъдат предложени книжата, е 1080 компенсаторки за една акция, допълни той. Ако не се появи купувач, през следващите дни цената на акциите ще бъде намалена. Тази седмица ще бъдат пуснати срещу компенсаторки и акции от "Енергоремонт-Холдинг" и енергоремонтните дружества в Русе, Варна и Бобовдол.

Жилищата поскъпнаха заради силното евро, информира още "Стандарт". Пазарът на жилищата в София е изключително динамичен, твърдят столични агенции. Банковите кредити повишиха търсенето. За повечето семейства е по-изгодно да плащат вноски по заемите отколкото наеми. В същото време се сви предлагането заради колебаещия се курс на долара. Собствениците на имоти изчакват, тъй като се опасяват, че ако продават сега, след време могат да бъдат на загуба. Те или изтеглят офертите си, или ги преизчисляват в европейската валута, като вдигат цената поне с 500 евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 11 минути

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 22 минути

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 1 час

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил