0
Мд дународният валутен фонд и кабинетът имат различни виждания за използването на фискалния резерв, коментира днес от страниците си вестник "Пари". МВФ продължава да не харесва идеята за насочването му към инфраструктурни проекти. Експертите препоръчаха още кабинетът да не инвестира част от тези пари в банките, а направените вече депозити да бъдат изтеглени обратно в БНБ при падежа им.
Аргументите са, че инжектирането увеличава кредитите, което пък води до нарастване на вноса и на дефицита по текущата сметка.

Ускоряването на приватизацията може да се постигне с по-активното предлагане на пакети от предприятия на борсата, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева пред Българския форум на бизнеслидерите. Мярката е част от петте най-неотложни задачи, които тя си е поставила до края на годината, за да се подобри бизнесклиматът в страната. Още днес Шулева ще внесе промени в три наредби, които дават възможност всички остатъчни дялове от масовата приватизация да бъдат пуснати на борсата.

Така седемгодишната сага с масовата приватизация ще приключи напълно, каза тя. Приемането на стратегия за раздържавяването на "Булгартабак" и започване на процедурата за продажба на 7-те ЕРП също са сред обещанията на икономическия екип на кабинета пред бизнеса за по-ускорена приватизация. В Министерството на икономиката се прави преглед на фирмите, които са загубили бизнеса си и на практика не работят. Обсъжда се да бъдат разпродадени техните активи.

240 лв./т стигна цената на хлебната пшеница при първия търг на Софийската стокова борса за отпуснатото от резерва зърно. На 28 август правителството реши да интервенира на пазара със 100 000 т, за да спре покачването на цената на хляба и да успокои търговията. Вчера бяха предложени първите 20 000 т при първоначална цена от 220 лв./т. Заявките се оказаха за 38 116 т, като впоследствие спаднаха на 20 605 при достигната цена от 240 лв./т.

Над 120 лицензирани мелници и фуражни предприятия са взели определени квоти между 20 и 1150 т, прогнозира след търга изпълнителният директор на борсата Христо Миленков. Точният брой на участниците ще стане известен днес, но според Миленков те са били над 150.

Фондът и правителството не можаха да намерят обща позиция за дефицита в бюджет 2004. Нещо повече - предвид развитието на дефицита по текущата сметка за т.г. (МВФ прогнозира той да достигне 7% от БВП) може да се наложи и тазгодишният дефицит в хазната да бъде по-нисък от заложените 0,7% от БВП. Правителството трябва да се стреми да реализира значително по-малко от прогнозирания към края на годината фискален дефицит, препоръча мисията на МВФ.

Според фонда ако той се запази, ще се създаде предпоставка за голяма фискална експанзия до края на 2003 г. и това ще повиши външните рискове за страната. Плановете на правителството са евентуално по-ниският дефицит да бъде за сметка на извънредните приходи и чрез намаляване по естествен път на разходите за сферите, където реформите се бавят. В допълнение финансовият министър заяви, че не е изключено за следващата година МВФ да препоръча още по-нисък от 0,5% недостиг в хазната.

Депутатите от НДСВ Димитър Ламбовски, Христо Механдов, Мариана Костадинова и Константин Пенчев искат GSM операторите да бъдат включени в Закона за обществените поръчки. Това означава, че "МобилТел" и "ГлоБул" ще са длъжни да възлагат обществени поръчки по този закон. Проектът на МС вчера беше обсъждан на второ четене в Икономическата комисия. В момента GSM операторите са изключени от обхвата на закона, като това беше решено м. г. при предишната законодателна промяна. Мотивите на жълтите депутати са, че ако операторите се включат в закона, ще има по-голяма прозрачност при техните доставки и дори може да се понижат цените.

Цените на природния газ да се увеличат средно с 8 на сто от октомври, предлага "Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно регулиране, информира "Дневник". Комисията ще разгледа предложението до две седмици. В момента цената на синьото гориво е 227,48 лв. за 1000 куб. м. Тя беше определена от юли, когато цените беше намалена средно с около 8%.

Доброволният пенсионен фонд "Алианц България" увеличи в сряда дяловото си участие в "Булгартабак холдинг" на 4,65% от капитала след прехвърляне на акции на фондовата борса на цена от 29 лв. едната. Пакетът от 158 800 книжа, или 2,15% от капитала, беше закупен в петък от ТБ "България инвест" (също част от "Алианц България холдинг") по 27 лв. Само за три работни дни свързаната с пенсионния фонд финансова институция направи печалба от над 317 000 лв. (ако не броим таксите и комисионните).

"Кремиковци" поиска компенсации от държавата заради това, че е принуден да закрива стари мощности, съобщава вестник "Сега". Ако България не обезщети частния металургичен комбинат, ръководството му ще си търси парите чрез съда. В Бургас зам.-шефът на Надзорния съвет на компанията Александър Томов уточни, че става въпрос за производства, които не са част от ядрото на фирмата, и даде пример с цеха за дълги продукти.

Два случая на фалшиви двайсетолевки изплатени от банкомат, са засечени в Пловдив, съобщи вчера местен вестник. И двете машини са собственост на "Обединена българска банка". Единият ужилен е бившият учител Георги Славов. В петък следобед той изтеглил 100 лв. от автомата на ОББ на ул. "Любен Каравелов" 21. Машината му наброила пет банкноти по 20 лв. Това била цялата му пенсия. Когато пред съседи дал банкнотите на майстора, той му върнал едната, тъй като била фалшива. Че купюрът е менте, потвърдила и комисия от БНБ-Пловдив. Оттам съобщават, че случаят не е единичен. Засечени са и други фалшиви пари, теглени от банкомати на ОББ.

Заеми срещу застраховката си "Живот" ще могат да получават българите, предвиждат промени в Закона за застраховането, подготвени от Комисията за финансов надзор. Той разрешава на компаниите да отпускат кредити на застраховалите живота си до размера на натрупаната сума, отбелязва "Стандарт". Сега ако човек има спешна нужда от парите, може да прекрати застраховката си и да изтегли натрупаното количество. С промените ще се взима заем, без застраховката да се прекратява.

Глоба от 150 до 500 лв. очаква собствениците на изоставени на улицата стари коли. Това предвижда Законът за управление на отпадъците, който бе приет на второ четене в парламента. Същата санкция се отнася и за тези, които си изхвърлят боклука през терасата. Законът предвижда и наказание за всеки хвърлен фас или хартийка извън кошчетата за боклук. За такова провинение екоинспекторите ще налагат глоби от 10 до 50 лв. За юридическите лица сумите са от 5 до 10 000 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 4 минути

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 30 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 44 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 46 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове