0
Сс стяват 400 млн. лева от субсидии и трансфери, пише "Пари". Над 400 млн. лв. ще спести финансовото министерство от субсидии на държавни органи, министерства и ведомства. Това е една от мерките, с които ще се гарантира бюджетният дефицит в рамките на 0,7% от БВП и ще се защитава пред МВФ. През годината ще се превеждат 88% от утвърдените субсидии и трансфери, а останалите 12% ще се дават само в случай че не бъде превишен бюджетният дефицит. През последните години този буфер бе 10% и за първи път се повишава с 2%.

Продавачите се чудят какво нареди съдът за "Булгартабак", съобщава още "Пари". Агенцията за приватизация все още не знае дали наистина съдът я задължава да дисквалифицира "Tобако кепитъл партнърс" като участник в наддаването за "Булгартабак", след като петчленният състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленката от 29 октомври. Не сме виновни ние за сделката, коментира Николай Василев. Мнозинството използва решението като мотив за необходимостта от ремонт на приватизационния закон, експерти прогнозираха, че "Дойче банк" ще се оттегли от скандалната сделка.

Размразява се строежът на втората АЕЦ в Белене, информира още "Пари". Министърът на енергетиката Милко Ковачев ще внесе в Министерския съвет предложение за отмяна на решението за замразяване на строежа на АЕЦ Белене. Това означава, че може да започне избор на технология и финансиране на проекта по Закона за безопасно използване на атомната енергия. Доизграждането на АЕЦ Белене може да се очаква през есента на 2003 г. Броят и мощностите на реакторите в Белене ще са в зависимост от подадените оферти. Ако се използва максимално съществуващото оборудване, ще е необходима инвестиция от около 1 млрд. долара. Има място за около 1200 МВт ядрени мощности за периода 2008-2010 г., смята Ковачев.

"0,7% дефицит в местните бюджети искат кметове" е друго от заглавията в "Пари". В макрорамката за общинските бюджети дефицитът да не бъде по-голям от заложения в държавния бюджет - 0,7%. За това се настоява във връчената на Камелия Касабова, заместник-председател на парламента, Декларация-обръщение на българските кметове от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Те държат също 100% от данъка върху доходите на физическите лица да остават в кметствата. Така ще спре порочната практика в макрорамката на държавния бюджет да фигурира малък дефицит, а той да се скрива и да се прехвърля в бюджета на общините, твърдят от НСОРБ. От сдружението заявиха още, че МФ не спазва програмата за ликвидиране на неразплатените разходи. Въпреки договорката, че ще бъдат покрити старите задължения, все още няма яснота за новия транш, както и колко ще бъде, твърдят кметовете. Ако поради липса на финансова дисциплина общините създадат затруднения за бюджетите си, няма да е виновно МФ, коментира исканията министърът на финансите Милен Велчев.

Пазарът на електроенергия се отваря за десет компании от 2003 г., пише "Дневник". Десет компании свободно ще договорят условия и цените за доставка на електроенергия с производителите от юли следващата година. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Константин Шушулов при представянето на развитието на енергетиката през 2002 година. Директни договори ще подписват "Лукойл Нефтохим", мини "Марица изток", "Стомана", КЦМ, "Юмикор", "Девня цимент", "Агрополихим", "Неохим" и "Елаците медет" и "Асарел медет". Те имат годишно потребление над 100 гигаватчаса (100 милиона кВтч) и нямат задължения към НЕК, както предвижда наредбата за привилегированите потребители. Директните договори с централите ще доведат до намаление на цените на тока за тях. ДКЕР отказа на "Кремиковци", "Химко" и БДЖ да ползват облекчението, тъй като имат задължения към НЕК. "Кремиковци" има да плаща 64 млн. лева за ток, а "Химко" - 33 млн. лева.

"Глобална България" ще пише концепция за усвояване на еврофондовете, съобщава "Дневник". Концепция за усвояване на средствата, които България получава по предприсъединителните фондове от Европейския съюз, ще пишат от сдружение "Глобална България". Това съобщиха представители на учредената преди месец организация след среща с външния министър Соломон Паси. На разговора по покана на министъра присъстваха Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на СИБанк, Светослав Божилов от същата банка, Иво Прокопиев - издател на вестниците "Капитал" и "Дневник", Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията и Стефан Попов от фондация "Отворено общество". Те обсъдиха с Паси идеите си за подготвяне на документа. Не искаме да участваме в конкретни проекти, защото това не е предмет на нашата дейност, а да сме част от изработването на стратегия за усвояването на еврофондовете, които получава България, заяви координаторът на "Глобална България" Цветелина Бориславова. По думите на Светослав Божилов стратегията ще бъде готова до три месеца, като преди това ще бъде проучен опитът на останалите държави, кандидатствали за членство в евросъюза.

Държавните служители излизат от бордовете до 15 януари, информира още вестникът. До 15 януари представителите на държавата в директорските бордове на търговските дружества с държавно участие ще трябва да ограничат участието си само в един съвет на предприятие. Възнаграждението им пък ще е до две минимални месечни работни заплати. Това предвижда протоколно решение на правителството, прието на закрито заседание миналия четвъртък и оформено като документ във вторник. То беше огласено от информационната служба на Министерския съвет. Поради това с писмо министърът на държавната администрация Димитър Калчев уведоми за решението народната представителка от НДСВ Румяна Георгиева, по чиято инициатива в началото на ноември царската парламентарна група поиска да има ясни критерии за участие в управителните органи на дружества с над 50% държавно участие, пояснява "Дневник".

Контрольорите на приватизацията завели над 130 дела за неустойки, пише "Сега". Агенцията за следприватизационен контрол е завела над 130 дела срещу купувачи, които не изпълняват договорите си. Това е станало в периода от 5 ноември до вчера. "До края на годината ще заведем още 10-15 иска за неустойки за 2001 г., за да не ги загубим по давност", съобщи изпълнителният директор на АСК Аксиния Славчева. Поради липса на средства обаче агенцията не може да заведе в момента иск за неизпълнение на приватизационния договор и за ощетяване на държавата срещу собственика на "Балкан" Гад Зееви в Международния арбитражен съд в Париж. Самият Зееви също не е завел иск срещу държавата.

Поне половината ни хранителна индустрия спира до пет години, прогнозира "Сега". Поне половината от хранителната ни индустрия може да бъде принудена да спре производство при влизането ни в ЕС. Австрия например е била принудена да закрие 40% от хранително-вкусовата си промишленост при присъединяването й в Европейския съюз. У нас този процент със сигурност ще е по-висок. Това заяви вчера шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев пред участниците в заключителното за годината заседание на управителния съвет на ведомството. Според него над 7 млрд. евро ще са нужни само за привеждане на предприятията ни в синхрон с европейските изисквания за опазване на околната среда.

"НЕК: По-добре ще сме с тока от миналата зима" е друго то заглавията в "Сега". През тази зима състоянието на електроенергийната система на България ще е по-добро от това през миналата. Това заяви вчера главният инженер на НЕК Митьо Христозов. Според него няма реална заплаха от режим на тока, нито от дефицит непосредствено след спирането на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ "Козлодуй". Мотив за това твърдение е, че наличието на въглища в термичните централи е по-голямо от миналогодишното, а нивата на язовирите са по-високи. В същото време не се очакват рекордните минусови температури от миналата зима.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 7 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 11 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 56 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м