0
ОА Агенцията за приватизация ще кажат какво следва оттук нататък за компаниите в списъка за специален режим на продажба, едва след като се запознаят с мотивите, отбелязва днес, вестник "Пари". Очаква се днес решението на КС да бъде обявено официално и да бъдат огласени мотивите. Според депутати от опозицията ефектът ще е чисто политически.

С осем на три гласа Конституционният съд отхвърли поправките в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, създаващи специален ред за продажбата на 15 големи дружества без възможност за съдебен контрол и обжалване. Според неофициални източници от съда за противоконституционни са обявени повечето от скандалните поправки, сред които липсата на съдебен контрол и целият ред на одобряване на купувачите от правителството и парламента. Мотивите на съда вероятно ще бъдат обявени още днес.

Българската делегация в Анкара следващата седмица ще предложи в цената на произвеждания от ХЕК "Горна Арда" ток да се калкулират само разходите, свързани с енергийните мощности, а не с цялата инфраструктура. В противен случай цената на киловатчас може да надхвърли 10 цента. В момента средната цена на българския ток за износ в Турция е 3,6 цента. За реализацията на проекта ХЕК "Горна Арда" се предвиждат около 250 млн. долара. Турция да ни предложи различен от "Джейлан холдинг" изпълнител за проекта, защото фирмата вече е компрометирана у нас, ще поискат още нашите експерти.

Най-спорни и по време на второто четене на Кодекса за социално осигуряване се оказаха текстовете, регламентиращи взаимоотношенията между пенсионноосигурителните дружества и банката попечител, подчертава ежедневникът. Поради силната аргументация на защитниците и на двете тези и сериозността на решението, дискусията беше отложена за пореден път.

Според народния представител Валери Цеков от детайлно разписаните дейности и функции, които може да извършва банката попечител, става ясно, че това е една институция, която се явява като счетоводител на пенсионното дружество. В нея постъпват парите от вноски и тя по нареждане на инвестиционните посредници или на управляващите пенсионното дружество изпраща тези средства там, закъдето те са предназначени. Банката попечител не управлява тези средства, тя ги дистрибутира по изрично нареждане на вече споменатите лица, коментира Цеков спорните текстове.

Агенция "Митници" въвежда нови такси, които ще се събират за различните видове услуги, надхвърлящи задълженията на ведомството по проверката на стоките и събирането на вземанията. Това съобщава в днешното си издание "Дневник". Ценоразписът ще се прилага в случаите, когато търговците искат да им се издаде определен документ, търсят допълнителна информация или искат да бъдат обслужени в извънработно време. Тарифата позволява дори вносителите да си поръчат митничар, който да провери товара на което и да било място в страната, без да се налага да се прекарват камионите до най-близкото бюро.

"Лукойл България" стана председател на Съвета на директорите на дружеството "Трансболкан ойл пайплайн-България" за строежа и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис. "Лукойл България", "МG eнергетика и природни ресурси", "Трансстрой ойл пайплайн", "Магнум 07", "Монолит 3", КЗУ и "Индустриален холдинг България" учредиха дружеството в четвъртък. В българския консорциум седемте компании ще притежават по 14,2% от акциите. Те са представили доказателства, че могат да участват в поетапно увеличаване на капитала на дружеството, който с развитието на проекта трябва да достигне до 165 млн. лв. Уставният капитал е 3 млн. лв. и държавата държи привилегированата акция.

Търговията на световните стокови борси отново премина под знака на несигурността около котировките на петрола и отслабващия долар. Предвид днешния почивен ден на пазарите заради католическия и протестантския Великден като цяло на борсите търговията се движеше в малки обеми. Котировката на тримесечния фючърс върху петрола, сорт "Брент", в ранната вчерашна търговия спадна с 14 цента, или 0,6% до ниво от 25,02 долара за барел, но в следобедната сесия цената скочи с почти 1,20% до 25,30 долара за барел.

Според анализатори причината за спада е чисто техническа, а увеличението се дължи на засилващата се вяра в дилърите, че ОПЕК ще намали драстично квотите, както и данните, че запасите от нефт на САЩ са се увеличили само със 100 000 барела. Очакваното увеличение на потреблението на петрол предвид идващия летен отпускарски сезон в Западна Европа и САЩ също оказва подкрепа на увеличението на котировките на "черното злато".

Агнешко месо, живи животни, пчелен мед и гъби от България ще се внасят в ЕС без мита от 1 май независимо от количеството, съобщи вчера вицепремиерът Николай Василев, цитиран от вестник "Сега". Решението за това е постигнато в рамките на преговорите по адаптиране на Споразумението на България за асоцииране с ЕС. Подписаният в тази връзка протокол трябва да се ратифицира и от нашия парламент.

Ако това стане до края на април, износът може да започне още от 1 май. Втора група стоки българските производители ще могат да изнасят без мита в рамките на определени квоти. Това ще важи за 250 000 т пшеница годишно, 80 000 т царевица, 50 000 т ечемик, 4000 т ръж, 2500 т овес и определени количества слънчогледово масло, консерви от корнишони, сирене, кисело мляко, домати, краставици, пиперки и др.

Турският холдинг "Шишеджам" обявява на 21 април намерението си за старт на строежа на завод за стъкло край Русе на българското правителство, съобщиха от Агенцията за чуждестранни инвестиции на Областната управа в дунавския град. Ръководството на холдинга ще се срещне с премиера, с министъра на държавната администрация Димитър Калчев, с вицепремиера Николай Василев и със зам.-министъра на финансите Гати Ал Джебури.

Със създаването на Единна агенция по приходите постепенно ще се намали данъчната тежест през 2005 и 2006 г. заради по-висока събираемост, обяви финансовият министър Милен Велчев. Той внесе проектът за агенцията за одобрение в бюджетната комисия на парламента. От 1998 до 2000 г. за модернизация на данъчната администрация са похарчени 34 млн. лв. Купени са 3612 компютъра и над 3000 принтера. Те обаче не можели да се използват в системата на новата агенция. "Тези пари са похарчени абсолютно неразумно, защото първо са купувани компютри, а след това е избиран софтуер", обяви данъчният шеф Николай Попов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

САЩ забраняват вноса на уран от Русия

Свят Преди 1 час

2,7 милиарда долара ще бъдат използвани за развитие на урановата индустрия на САЩ

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 3 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 5 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 6 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 6 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 8 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 8 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 8 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 8 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 8 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 9 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 9 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 9 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 9 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 10 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 10 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр