0
Зо онът за приватизация е следващият, с промяната на който ще се заеме Министерството на икономиката, каза на среща с членовете на БИБА вицепремиерът Лидия Шулева, цитирана от вестник "Пари". "Против практиката съм нов министър - нов закон, но за всички са ясни недостатъците на сегашния закон. И аз самата не го харесвам", призна тя.

"Промените ще трябва да доведат до ускоряване на приватизацията, което е едно от обещанията на кабинета. Не искам да коментирам продажбата на БТК, защото това е съдебна сделка. Тя се решава от съда, а не от правителството или от Агенцията за приватизация", допълни още Шулева.

До края на тази година Турция ще започне масиран износ на електроенергия за Ирак, докато там бъдат възстановени мощностите, съобщиха източници на вестник "Пари". Според тях, за да стане това, съседката ни ще се нуждае от подновяване на вноса на електроенергия от България и бавещото се идване на делегация от TETAS е свързано с постигането на по-изгодни условия за сделката. Депутатът от левицата Йордан Димов, който е и член на парламентарната комисия по енергетика, каза, че подобен ход от страна на ТETAS не е изненадващ, но той отрече да има конкретна информация за намеренията на южните ни съседи.

В средата на септември Турция започна износа за Ирак. Доставчик е частната Black Sea Wholesale Electricity Trade. Първоначално количествата са съвсем малки - около 75 мегавата, и се осъществяват от мобилен генератор в Югоизточна Турция. Впоследствие капацитетът ще се увеличи до 200 мегавата с тенденция да достигне 4,8 млн. кВтч. Турция планира да изпрати в Ирак мобилни генератори, от които има излишък.

Активите на управление Емисионно отчетоха лек спад, сочи статистиката на БНБ. Данните са за седмицата 6-10 октомври. В началото на месеца валутният резерв на страната надхвърли за първи път 10 млрд. лв. През изминалата седмица размерът им намаля с 48,5 млн. лв. спрямо предходната, достигайки 10 354 893 лв.

Наблюдаваното изменение има цикличен характер, коментират банкови анализатори. Увеличението от над половин милиард, което валутният борд отчете в периода 29 септември-3 октомври, се дължеше на плащането на остатъка от сумата по сделката за Банка ДСК - 279,99 млн. евро. Ако събитието на цитирания период беше постъплението на средствата от продажбата на последната държавна банка, то като събитие на тази седмица (6-10 октомври) може да се определи тяхното инвестиране в ценни книжа. С това се обяснява и намалението от 659,821 млн. лв. по статията "Налични парични средства в чуждестранна валута" и увеличението на търгуемите чуждестранни ценни книжа с 599,425 млн. лв. Инвестирането на парите на БКК е част от управлението на валутния резерв като цяло, за което възможностите са конкретно разписани в Закона за БНБ.

Датска група инвеститори планират да вложат 25 млн. евро в оранжерия за отглеждане, пакетиране и износ на пресни билки за Западна Европа. Това стана ясно по време на посещение в Провадия на представителя на Кралство Дания у нас Алан Андерсен. Заради заболяване в делегацията липсваше ръководителят на групата инвеститори Якоб Евар. Фамилията е позната у нас чрез неговия брат - Ран Евар, собственик на сливенската текстилна фабрика "Декотекс". Според първоначалните намерения в близост до Провадия върху 200 дка площ ще се построи оранжерия. В нея ще се отглеждат 10-12 вида билки, разпространени като трапезни подправки в Западна Европа. В охладени контейнери те ще се транспортират със самолет за Западна Европа.

Министерството на транспорта и съобщенията ще контролира избора на застрахователни компании, банки, договорите за наем, реклама и инвестиции в държавните компании, чийто собственик е министерството, писа "Дневник". Това е потвърдено в заповед на вицепремиера Николай Василев от 3 октомври. Според нея процедурите за избор трябва да бъдат съгласувани със създадената неотдавна в министерството дирекция" Фирмено управление и контрол".

Решението засяга БМФ, БРП, пристанищата, БТК, БДЖ, летищата, "България Ер" и ДП "Ръководство на въздушното движение". Василев задължи управителните съвети и бордовете на директорите на държавните дружества да съгласуват с дирекцията в двуседмичен срок преди заседанията си въпросите, свързани с разпореждането с права и активи на предприятията, договорите за наем и съвместна дейност, реклама, договори за финансово обслужване, процедурите по Закона за обществените поръчки и дистрибуция. Заповедта забранява ръководствата на дружествата да включват в дневния си ред точки "разни", под чието прикритие се взимат важни решения. Документът задължава дружествата да предоставят дневния ред на заседанията си в дирекцията най-късно пет дни преди провеждането на заседания на бордове и управителни съвети.

Компанията "Пристис груп" въведе в експлоатация цех за производство на каучукови изделия във "Видахим", съобщи Севдалина Димитрова, председател на борда на директорите на видинския завод. Тя уточни, че в него са вложени над 1 млн. лева. Цехът е преоборудван изцяло с нова техника, която е произведена в България. В момента там работят на смени 75 души. В каучуковия цех на "Видахим" ще се произвеждат гуми за кари, гумени уплътнения, въздушни възглавници, покривни каучукови плочи и гумени пръстени. Продукцията е предназначена основно за българския пазар, като за реализацията й са сключени договори за дистрибуция с над 10 търговски фирми.

Машиностроителният завод "Динамо-Сливен" е обявен за продажба чрез търг, съобщи синдикът на предприятието Снежина Маджарова. Тя поясни, че срокът, до който кандидатите могат да подават оферти, е 3 ноември. За продажба се предлагат главеният корпус на завода, чиято площ е 13 789 кв. м, битова административна сграда с разгъната застроена площ 2 445 кв. м, инженерен корпус, търговски комплекс, столова, главна елподстанция и всички прилежащи към завода обекти и съоръжения. Активите ще бъдат продадени като едно цяло, а първоначалната им цена е малко над 12 млн. лева. За да бъдат допуснати до участие в наддаването, кандидатите да станат собственици на "Динамо-Сливен" трябва да внесат депозит в размер на 10% от тази цена.

Сливенското дружество за производство на динама и статери беше обявено в несъстоятелност на 14 март. По искане на най-големия кредитор на предприятието - банка ОББ, в края на септември заводът беше затворен. Вземането на кредитната институция е в размер на 4,7 млн. щатски долара, без лихвите.

Турска и гръцка компания предвиждат да произвеждат алуминиеви изделия в България, съобщиха медиите в южните ни съседки. Турският производител на алуминиеви профили "Алпан профил" планира експанзия на пазарите на страните от Централна и Източна Европа и Северна Африка, твърдят източници от компанията. "Алпан" иска да създаде свои филиали в България, Румъния, Египет, Тунис и Алжир, като при успех на стратегията за разрастване се предвижда създаване на завод и в Холандия. "Алпан" обяви по-рано през годината, че новата му маркетингова стратегия предвижда промяна и на структурата на износа на компанията и навлизане на пазарите на повече европейски страни. Засега 80% от продукцията на "Алпан" е предназначена за продажба в Германия.

Държавата в лицето на транспортния министър е дала рамо на кандидата за кмет на София от НДСВ Васил Иванов-Лучано да изпълни обещанията си, ако бъде избран, пише вестник "Сега". Лучано оповести на среща с таксиметрови шофьори, че ще се отложи срокът, в който автопаркът трябва да се обнови. За да стане това, трябва да се промени наредба на транспортното министерство. "Транспортният министър Николай Василев многократно е обсъждал с Васил Иванов проблемите на София, включително и този. Все още обаче няма конкретно решение", казаха от министерството вчера.

Проекти за 522 430 лв. вече са финансирани по програмата на земеделското министерство за развитие на селското стопанство в Северозападна България. Във Видинско по програмата вече се изпълняват 17 проекта за общо 285 000 лв., докладваха хората на Мехмед Дикме. Общата им стойност е за близо 285 000 лв. Основният интерес е към създаване на овощни градини с ябълкови и кайсиеви насаждения, отчитат от фонд "Земеделие". 8 проекта за общо 194 230 лв. пък са получили пари във Врачанско. В този регион със средствата по програмата са купени главно пчелни кошери, овце и пилета за стоково производство. 43 200 лв. са отпуснати по програмата в област Монтана.

Сдружението на общините е притеснено от държавния бюджет, който финансовото министерство подготвя за следващата година, съобщиха от организацията. Местните власти твърдят, че от хазната не е заделен нито лев субсидия за общинските болници. Идеята била догодина те да минат изцяло на финансиране от здравната каса. Няма готовност да се приложи този подход, смятат в сдружението. Според тях липсвали гаранции, че касата ще е готова да финансира общинските болници от 1 януари.

С 12 лв. се вдига цената на бобовдолските въглища от 1 ноември. От тази дата те ще се продават по 120 лв. на тон с ДДС. Сега струват по 108 лв., съобщи директорът на мината Венцислав Алексов. Предишното увеличение на бобовдолските въглища беше от 1 септември. Тогава цената им скочи от 102 на 108 лева за тон. Над 4000 т въглища се добиват ежедневно в рудниците, но по-голяма част от тях отиват за ТЕЦ "Бобовдол". Бобовдолските въглища се търсят заради високото им качество. Те са три пъти по-калорични от брикетите. В момента мината продава на населението по 200-250 т кюмюр дневно. Няма проблем при заявки от 405 тона, но ако количеството е по-голямо, трябва да се чака, обясни Алексов.

Финансовият министър Милен Велчев започна преговорите с МВФ във Вашингтон по бюджета за 2004 г. Министър Велчев се срещна с ръководителя на мисията на МВФ за България Джералд Шиф и с директора на Първия европейски отдел във фонда Майкъл Деплер. Според МВФ сега не е време да се увеличават разходите на държавата и бюджетният дефицит през 2004 г. трябва да остане 0,5% от БВП.

Министър Велчев настоява разходите да се увеличат и дефицитът да стане 0,7%. Милен Велчев пристигна късно в понеделник във Вашингтон, откъдето започна работното му посещение в САЩ. По време на визитата във Вашингтон и Ню Йорк Велчев ще обсъди въпроси, свързани с финансовото и икономическото сътрудничество между България и САЩ. Програмата му включва срещи с представители на Държавния департамент на САЩ, Министерството на отбраната, сенатори, конгресмени, бизнесмени, а също и презентация на България пред потенциални инвеститори.

Истински мед под 4 лв. за килограм няма, обяви Стефан Стефанов, председател на Българския пчеларски съюз. Ако ви предлагат мед под тази цена, значи е смес с фруктози, поясни той. Производителите продават килото поне за 3-3,50 лв. По пазарите цената достига и до 5-6 лева. Към 6,50-7 лева струва мановият мед. Най-скъп е ригановият, който се произвежда в Кърджалийско. Килограмът стига и до 8 лв. Специална холограма ще показва дали предлаганият мед е качествен. Стикерът ще се поставя от лаборатория, която Съюзът на пчеларите отваря до месец. Експертите ще правят проверка на пчелните продукти преди и след пускането им на пазара. Очакваме лабораторията да получи и сертификат до края на годината, обясни Стефанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 41 минути

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 1 час

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 1 час

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 1 час

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 1 час

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 1 час

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 2 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 2 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 2 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 2 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите

<p>&quot;Убиецът на градове&quot; премина край Земята&nbsp;</p>

"Убиецът на градове": Огромният астероид се приближи до Земята

Свят Преди 3 часа

Астероидът за пръв път може да се види с любителски телескопи

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 3 часа

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 3 часа

Това предупреждава командир на НАТО

<p>Вижте как 400-годишна сграда избухва в пламъци в Копенхаген (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пожар избухна в историческа сграда в Копенхаген

Свят Преди 3 часа

Датските служби за спешна помощ са на мястото на инцидента

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 3 часа

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра