0
Ни и 37 паркинга с няколко концесии са необходими в София, пише "Дневник". Нови 37 паркинга трябва да бъдат построени в София до 2015 г., за да се реши проблемът с паркирането. Те ще осигурят 15 570 нови места, като необходимите за това инвестиции са в размер 230 млн. лв.

За центъра на града са нужни нови 20 подземни и надземни паркинга с общо 7210 места срещу инвестиция от 95 млн. лв., а останалите 17 трябва да са в периферията на столицата. Средно строежът на едно място в подземен паркинг ще струва 15 000 лв., а в надземен - 7000 лв.q и за подобни разходи и обслужването на съоръженията е препоръчително те да бъдат отдадени чрез концесии.

Общинската фирма "Паркинги и гаражи" ЕАД да се приватизира, а "синята зона", която сега се обслужва от дружеството, трябва да се разшири и също да бъде дадена на концесия.

Шулева предлага ускорена амортизация за производствени машини, съобщава още "Дневник". Увеличаване на данъчно признатите разходи за амортизация на производствените активи с 10 пункта ще предложи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева.

Идеята, която може да залегне в пакета от данъчни промени за догодина, е машините, основното оборудване и апаратурата вместо с досегашните 30% да могат да се амортизират с 40% годишно.

За да бъдат задвижени, евентуалните изменения трябва да бъдат одобрени от финансовото министерство, след като бъде оценен ефектът за бюджета. Според икономическото ведомство замисляната преференция би имала незначително влияние върху приходите в хазната.

В същото време заедно с обещаното от правителството намаляване на корпоративния данък от догодина от 19 на 15% би стимулирало инвестициите.

"Краун ейджънтс" остават в митниците още две години, обявява още "Дневник". До седмици Министерството на финансите ще сключи нов двегодишен договор с британската консултантска компания "Краун ейджънтс", съобщи министърът на финансите Милен Велчев пред заседанието на парламентарната група на НДСВ късно във вторник.

Сегашният тригодишен договор за реформа на митниците на стойност 8,132 млн. лири стерлинги изтича през септември. Основният аргумент на министъра е необходимостта от продължаване на реформата в митниците преди приемането на България в ЕС през 2007 г.

Имотите в частни паркове и градини ще се отчуждават чрез обезщетение, информира "Сега". Градините и другите зелени площи с частна собственост ще се отчуждават, когато попадат в терени - публична държавна или публична общинска собственост, предназначени за озеленяване.

Собствениците на тези имоти ще се обезщетяват по пазарни цени по законовия ред. Обезщетението им ще се определя от лицензирани оценители, а ако не са доволни, ще могат да го атакуват в съда.

Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията, които парламентът окончателно прие на второ четене вчера.

Още двама застрахователи под засилен контрол, съобщава още "Сега". На две застрахователни дружества са наложени принудителни административни мерки - да информират Комисията за финансов надзор (КФН) за плащанията по щети на клиентите си. Това съобщи вчера шефът на застрахователния надзор в комисията Нуредин Кафелов.

Компаниите са задължени да представят банкови извлечения, с които може да се определи дали е спазен законовият срок от 15 дни за изплащане на щетите. Кафелов отказа да назове кои са двете дружества, но посочи, че срещу тях е имало множество оплаквания от клиенти.

Турският парамент прати на съд двама бивши енергийни министри, информира още "Сега". Турският парламент гласува двама бивши министри на енергетиката, свързани с подписване и изпълнение на договори с България, да отидат на съд. Това са Джумхур Ерсюмер, по чието време бе подписан дългосрочният договор за доставка на електроенергия от България и неговият наследник Зеки Чакан.

Ерсюмер е заподозрян и в нарушения при сключването на договора "Син поток" за доставка на природен газ от Русия през Черно море, предявено му е обвинение в корупция, водене на погрешна енергийна политика и за причиняване на щети на обществото. Чакан също е обвинен за водене на неправилна енергийна политика.

Доктори призовават да съдим касата, оповестява "Стандарт". Лекарският съюз ще даде на съд здравната каса и всички, които плащат осигуровки, трябва да направят същото, призова шефът на БЛС д-р Андрей Кехайов. Причината са спуснатите от НЗОК указания към докторите кога да приемат в болница пациенти и кога да ги пращат на домашно лечение.

Според тези указания клошарите, сираците и алкохолиците нямат право на лечение в болниците, твърди Кехайов. Това е геноцид спрямо всички пациенти и е едностранно нарушение на рамковия договор, заяви лекарският шеф.

Всички болни независимо от статуса им ще бъдат приемани и обслужвани в болниците, отговориха от здравната каса. Ние обаче не сме социална институция и не можем да плащаме за престой на бедни и алкохолици, ако те са здрави, каза шефът на НЗОК д-р Иван Букарев.

Свалят данъците за подаръци и банкети, съобщава още "Стандарт". По-ниски данъци ще плащат фирмите върху разходите си за тържества и представителни цели от догодина, научил вестникът. Ще бъдат намалени и налозите върху сумите за спонсорство и подаръци, които не носят търговската марка на фирмата.

Сега парите, които компаниите дават за представителни цели, се признават за разход, но се облагат с 20% данък. Така фирмите плащат по-малко налози, ако коректно отчитат разходите си за тържества и подаръци.

Догодина се предвижда данъкът върху печалбата да падне от сегашните 19,5% на 15%. Затова ще бъде намален и налогът върху представителните разходи. Така фирмите няма да имат стимул да заобикалят законите. В момента експерти правят разчети с колко точно да се намали налогът от началото на 2005 г.

Удължават срока на "Зелена карта", информира още "Стандарт". Срокът на валидност на международните застраховки "Зелена карта", издадени преди 1 май т.г., които не съдържат всичките държави членки на ЕС и Швейцария, се удължава до края на годината. След това влизането на български шофьори на територията на ЕС ще става само ако притежават "Зелена карта" с инициалите на всички държави членки на ЕС. Това обявиха от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Ако някоя от държавите липсва или е задраскана, "Зелената карта" трябва да се подмени до края на годината. Ако това не се направи, притежателят ще трябва да плаща допълнителна застраховка при влизането във всяка европейска държава.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 51 минути

Вижте каква е причината за задържането

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 3 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 4 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 4 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 5 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 5 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 5 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 6 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Любопитно Преди 6 часа

В тази статия ще разгледаме къде са днес звездите от "Клюкарката"

<p>Стресът&nbsp;в живота ни е&nbsp;свързан&nbsp;с болестта на Алцхаймер</p>

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Любопитно Преди 6 часа

Стресовите събития в живота, като смъртта на близък човек или разводът, повишават риска от развитие на деменция в по-късна възраст

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 6 часа

Новата функция улеснява защитата на важна информация

<p>&quot;Руският закон&quot;, предизвикал масови протести в Грузия</p>

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Свят Преди 6 часа

Как приемането на закон за „чуждестранните агенти“ доведе до избухването на масови демонстрации в Грузия

Празник 18 май

Празник е! Имен ден днес празнуват...

България Преди 6 часа

Страдание на свети мъченик Теодот и на седемте свети девици